srdce

K-2, nejvíce (a neprávem) opomíjený vitamín

Je to u mne tak trochu obehraná písnička. Posledních několik měsíců při mých úvodních hovorech s klienty a (především) klientkami, kdy mimo jiné během 1-2 hodin probíráme zdravotní historii, narážím stále na stejný vzor. Někdy v minulosti a na různě dlouhou dobu figuruje mezi všemi možnými dietami a stravou/životním stylem vegetariánství či veganství.

Kategorie: 

Mikrobiom, probiotika a srdce, jakpak se to rýmuje?

Abych dnes začal zvesela: nemusíte být zrovna Michal Horáček, abyste došli k názoru, že toto se zrovna moc nerýmuje;-) Opak je ale pravdou! Mikrobiom, breberky v našem těle, kterých je 10krát více, než buněk v našem těle a jejich genetická výbavička pak 1.000krát větší, hrají zásadní roli nejenom ve zdraví našeho srdce! S přihlédnutím k tomu, že celková hmotnost lidského mikrobiomu se odhaduje maximálně na 2,5 kg, je tato informace ještě více šokující. 

Kategorie: 

Naložené olivy

Blíží období, kdy si lidé hojněji dopřávají některé pochutiny. Mezi ty, jejichž konzumaci bychom podpořili, bezesporu patří olivy. Záleží však na jejich kvalitě. Milovníci oliv je znají z různých pokrmů ale i z různých zpracování. Naložené v octě a oleji, odpeckované a vyplněné kousky papriky nebo mandlemi patří již k sortimentu delikates každého supermarketu. S olivami, z nichž je získávám olivový olej, mají však velmi málo společného. Jedlé ovlivy jsou speciální výpěstky, které se k výrobě oleje hodí jen málo. 

Kategorie: 

K2, to není jen osmitisícovka ;-)

 

Každý asi používá mnemotechickou pomůcku "DEKA" pro vitamíny rozpustné v tucích, ale jen málo z nás si dokáže vybavit něco o vitamínu K a při zmínce o "K2" většině spíš naběhne ta zrádná osmitisícovka, na které skončila svůj život spousta horolezců... A přitom tento vitamín hraje klíčovou roli v našem zdraví...

V tomto dvoudílném článku bych se rád věnoval právě vitamínu K2, potažmo i vitamínu K1. Dnes vám osvětlím úplné základy plus dvě důležité vlastnosti.

Kategorie: