Celý archiv

Publikováno: Po, 08/21/2017 - 13:28

Po žebříčku "Čistých 15" pro letošní rok přicházím i s protipólem - dvanácti druhy ovoce a zeleniny, které dle Environmental Working Group patřily mezi ty s nejvyšším zbytkovým množstvím dusičnanů a dalších látek, které by v potravinách být neměly.

Publikováno: Pá, 08/18/2017 - 14:27

Aktivisté ze skupiny Environmental Working Group (EWG.org) si dali podobně jako v minulých letech tu práci a sestavili žebříček ovoce a zeleniny podle obsahu nežádoucích látek v nich obsažených - zbytkových herbicidů, pesticidů, atp. - a z nich sestavili "Čistých 15" (Clean 15) a "Tucet špinavců" (Dirty Dozen)

Publikováno: Út, 04/11/2017 - 10:00

Jak Vám osobně chutnají mořské řasy? Mě moc. Stejně tak i našemu mladšímu synovi. Ten ty instantní pojídá po celých vaničkách. I díky tomu má jódu a dalších minerálů, které mořské řasy obsahují velké množství, dostatek. Do staršího syna bych ale nedostal ani gram. Ryby miluje, ale mořské plody a především mořské řasy ne.

Publikováno: Pá, 02/10/2017 - 10:36

Ovoce. Vyzdvihované pro vysoký obsah vitamínů, antioxidantů a dalších fytoživin. Řazené na stejnou úroveň jako zelenina (často neodůvodněně). Ale především marketingově zneužívané řadou potravinářských firem, které nás ve velkém bombardují reklamou na jejich “skutečné ovoce” zabalené v UHT kartonu. Přitom jakékoliv tepelné zpracování (i po velmi krátkou dobu při šetrné pasterizaci) zničí velkou část toho, co je v ovoci prospěšného.

Publikováno: Pá, 11/11/2016 - 00:01

Čtete první řádky? To je dobře. Otázka v názvu článku možná vyvolá dojem, že mít kortizol “pod kontrolou” znamená udržovat si jeho stabilní hladiny. Přesný opak, to je pravidelně vzrůstající a zase klesající křivka, je tím, čeho bychom měli docílit! Jak na to? Čtěte dále ;-)

 

Publikováno: St, 10/12/2016 - 13:22

Všichni známe citát asi nejznámějšího řeckého lékaře Hippokrata: „Nechť se potraviny stanou tvými léky.“. Jsme naštěstí čím dál tím víc nabádáni k tomu, abychom se náš jídelníček, který za poslední leta naší moderní doby připomíná spíše chemickou laboratoř, měnil zpět na přirozené a opravdové potraviny, které jsou plné nezbytných vitamínů, minerálů a stopových prvků, které jsou nezbytné pro náš život. Přitom je až neuvěřitelné jak účinně a geniálně to matka příroda zařídila, kdy nám poskytuje vše nezbytné pro naše zdraví.

Publikováno: St, 08/17/2016 - 10:56

Poznámka: Původně jsem chtěl v rámci pitevního protokolu spojit dvě recenze v jednu, ale nakonec jsem se rozhodl část věnující se Skittles nechat na příští týden. Úvod jsem nechal nezměněný a bude se tak opakovat i v pokračování ;-)

Publikováno: St, 08/10/2016 - 09:37

Tibetský kefír je unikátní fermentovaný nápoj z mléka, který je jeden z nejbohatších probiotických potravin na světě. Každý už určitě slyšel o probioticích - neboli přátelských bakteriích našeho zažívacího traktu udržujících správnou mikroflóru a zažívání. Už v dávném Řecku se vědělo, že naše zdraví záleží z obrovské části na stavu našich střev, která jsou zodpovědná za stav naší mysli, nálady, celkového zdraví a imunity.

Publikováno: Út, 07/12/2016 - 14:49

Stres patří k našemu každodennímu životu. Jenže v naší moderní uspěchané době plné zvonících telefonů, schůzek, práce, e-mailů, televize, aut a dopravních zácp nám stres přerostl do neúnosných hranic a nechává nás úplně vyčerpané a nemocné. Stres ovlivňuje snad úplně každý proces v našem těle. Dokonce se podle studií uvádí, že stres může za více než 90% všech našich nemocí počínaje bolestmi hlavy, kloubů a zad, až po svalové křeče, vysoký tlak, infarkty, osteoporózu, zánětlivá onemocnění, zažívací obtíže atd.

Publikováno: Po, 07/11/2016 - 15:09

Jistě jste si všimli nových reklam na CocaColu. Nemám na mysli to s podprahovým vzkazem “přátelé, pohoda, muzika, vášeň = CocaCola” - asi jen těžko by prošlo spojení “zdraví, dlouhý život bez návštěv lékaře = CocaCola” a tak je útok na podvědomí celkem nasnadě.

Publikováno: Út, 06/28/2016 - 16:06

Začíná grilovací sezona a tak neuškodí, pokud zopakuji zásady zdravého grilování a upozorním na úskalí spojené s touto úpravou potravin. Nesprávná příprava (ano, na té rovněž záleží!), nevhodný výběr surovin i vlastní způsob grilování - na tom všem záleží, zda si nejenom pochutnáte, ale zároveň nepoškodíte Vaše tělo!

Publikováno: St, 06/22/2016 - 19:11

V našem manifestu jsme si již v roce 2014 dali mimo jiné za cíl “propagovat zdravý životní styl bez ohledu na to, zda je nebo není v souladem s oficiálními doporučeními MZd ČR“ a „vyzývat autority k přehodnocení postojů, pokud proti nim stojí dlouhodobě protichůdné klinické studie a pomáhat uvést ověřené praktiky do praxe“.

Publikováno: Pá, 06/03/2016 - 13:59

Hulák, bezinky, psí bez, smradlavý bez, kozičky bzí, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, kozíček, psounský bez, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, kosmatice (bezový květ), smrdibez, chebzí, bzejna, hural1 - to vše jsou lidové názvy keře, jehož květy můžete sbírat právě teď. A i přes fakt, že na plody, bezinky, si budeme muset počkat na podzim, dnešním článkem hodlám pokrýt zdravotní účinky jak květů, tak i plodů.

Publikováno: St, 06/01/2016 - 07:42

Dlouho jsme o něm nepsali ;-) To ovšem neznamená, že bychom na něj zanevřeli! Stále patří mezi základní tuky nejenom v naší kuchyni, ale i ve skříňce s kosmetikou. Ano, řeč je o kokosovém oleji.

Publikováno: Čt, 05/26/2016 - 08:15

A je to tu zase. Billboardy, reklama ve vozech pražského metra, reklama v denním tisku. Všude na nás shlíží řada žen-bojovnic pomalovaných jako Indiáni. Zdálo by se, že se toho za ten rok od mého posledního článku na téma "rakovina prsu” moc nezměnilo. 

Stránky