Celý archiv

Publikováno: Pá, 10/13/2017 - 13:33

Ke zdravému životnímu stylu přispívá především dostatek aktivního pohybu, spánku a konzumace zdravých potravin. Nedostatek či porušení těchto zásadních požadavků je také jednou z příčin překyselení organismu, neboli porušení tzv. acidobazické rovnováhy.

 

Co je to acidobazická rovnováha

Publikováno: St, 10/11/2017 - 17:28

Ve stresu se občas nachází každý, někdo méně a někdo více. Jeho dopad není pouze psychický, ale i fyzický, jelikož se při něm tělo zaplaví stresovými hormony, zejména kortizolem a adrenalinem. Během dne se setkáváme s několika stovkami reakcí na stresové situace. Stresové hormony mají za následek ukládání tuku do našeho pasu, způsobují bolesti hlavy a zad a vedou k celé řadě zdravotních problémů. Dobrou zprávou je, že existuje celá řada činností, které pomáhají v boji proti stresu.

Publikováno: Po, 10/09/2017 - 15:40

Podzim je období, které je zákeřné svými výkyvy teplot a není divu, že v něm onemocní nejvíce lidí. Chcete–li podpořit vaši imunitu a předejít zimnímu nachlazení a chřipkám, mohou vám k tomu pomoci některé druhy potravin, které bystě měli zahrnout do svého jídelníčku.

Citrusové plody

Publikováno: Čt, 10/05/2017 - 12:44

Tento díl bude patřit mezi ty nejkontroverznější. Narozdíl od ionizujícího záření (např. rentgenové záření) totiž stále platí vědecký konsenzus, že RF záření patřící mezi neionizující záření nepoškozuje DNA (a nemění chemickou strukturu zasažené hmoty).

Publikováno: Út, 10/03/2017 - 13:56

Celkem často ve svých článcích i na přednáškách upozorňuji na fakt, že dát v šanc své zdraví masovým médiím, resp. informacím v nich dostupných, je ve skutečnosti zdraví nebezpečné. Dává to smysl. Komerční média jsou závislá na zdroji příjmů z reklamy a nezveřejní nic, co by inzerenty poškodilo.

Publikováno: Čt, 09/14/2017 - 11:13
Jak jsem již naznačil v 1. dílu, dnes bych vás rád seznámil s prvním z negativních vlivů RF záření na lidský organismus, který oficiální autority (mobilní operátoři, lékaři, státní orgány) odmítají uznat. I přes rostoucí počet studií a celkem evidentní korelaci s epidemiemi hned několika neurodegenerativních onemocněními...

II. Nadměrná expozice na RF záření prokazatelně narušuje selektivní propustnost hematoencefalické membrány (dále jen HEM)

Publikováno: Po, 09/04/2017 - 15:20

Vzhledem k dnešnímu památnému dnu pro všechny školou povinné jsem původně chtěl článek nazvat "6 důvodů, proč nepořizovat prvňáčkům mobil", ale pak jsem se rozhodl pojmout článek obšírněji a rozdělit jej do několika kapitol. Tématika EMF (elektro-magnetické pole) si jednak zaslouží více pozornosti, než jeden krátký článek a negativní dopady má toto záření na všechny z nás. Naši nejmenší si v tomto případě díky "zmenšené fyziognomii" zaslouží speciální pozornost a na tu budu v celé sérii článků patřičně upozorňovat.

Publikováno: Po, 08/21/2017 - 13:28

Po žebříčku "Čistých 15" pro letošní rok přicházím i s protipólem - dvanácti druhy ovoce a zeleniny, které dle Environmental Working Group patřily mezi ty s nejvyšším zbytkovým množstvím dusičnanů a dalších látek, které by v potravinách být neměly.

Publikováno: Pá, 08/18/2017 - 14:27

Aktivisté ze skupiny Environmental Working Group (EWG.org) si dali podobně jako v minulých letech tu práci a sestavili žebříček ovoce a zeleniny podle obsahu nežádoucích látek v nich obsažených - zbytkových herbicidů, pesticidů, atp. - a z nich sestavili "Čistých 15" (Clean 15) a "Tucet špinavců" (Dirty Dozen)

Publikováno: Út, 04/11/2017 - 10:00

Jak Vám osobně chutnají mořské řasy? Mě moc. Stejně tak i našemu mladšímu synovi. Ten ty instantní pojídá po celých vaničkách. I díky tomu má jódu a dalších minerálů, které mořské řasy obsahují velké množství, dostatek. Do staršího syna bych ale nedostal ani gram. Ryby miluje, ale mořské plody a především mořské řasy ne.

Publikováno: Pá, 02/10/2017 - 10:36

Ovoce. Vyzdvihované pro vysoký obsah vitamínů, antioxidantů a dalších fytoživin. Řazené na stejnou úroveň jako zelenina (často neodůvodněně). Ale především marketingově zneužívané řadou potravinářských firem, které nás ve velkém bombardují reklamou na jejich “skutečné ovoce” zabalené v UHT kartonu. Přitom jakékoliv tepelné zpracování (i po velmi krátkou dobu při šetrné pasterizaci) zničí velkou část toho, co je v ovoci prospěšného.

Publikováno: Pá, 11/11/2016 - 00:01

Čtete první řádky? To je dobře. Otázka v názvu článku možná vyvolá dojem, že mít kortizol “pod kontrolou” znamená udržovat si jeho stabilní hladiny. Přesný opak, to je pravidelně vzrůstající a zase klesající křivka, je tím, čeho bychom měli docílit! Jak na to? Čtěte dále ;-)

 

Publikováno: St, 10/12/2016 - 13:22

Všichni známe citát asi nejznámějšího řeckého lékaře Hippokrata: „Nechť se potraviny stanou tvými léky.“. Jsme naštěstí čím dál tím víc nabádáni k tomu, abychom se náš jídelníček, který za poslední leta naší moderní doby připomíná spíše chemickou laboratoř, měnil zpět na přirozené a opravdové potraviny, které jsou plné nezbytných vitamínů, minerálů a stopových prvků, které jsou nezbytné pro náš život. Přitom je až neuvěřitelné jak účinně a geniálně to matka příroda zařídila, kdy nám poskytuje vše nezbytné pro naše zdraví.

Publikováno: St, 08/17/2016 - 10:56

Poznámka: Původně jsem chtěl v rámci pitevního protokolu spojit dvě recenze v jednu, ale nakonec jsem se rozhodl část věnující se Skittles nechat na příští týden. Úvod jsem nechal nezměněný a bude se tak opakovat i v pokračování ;-)

Stránky