Články

Černý česnek: fermentovaný zázrak

Včerejším článkem o účincích česneku v boji proti nachlazení jsem se vás snažil nalákat na více informací o “černém” česneku. Pod tímto označením jej najdete ke koupi i na českém internetu. V zahraničí se spíše používá označení “aged” (tzn. zrající nebo vyzrálý, popř. letitý). Myslím, že toto označení je trefnější - hlavně s přihlédnutím k tomu, že tak, jak jej kupujeme my, není černá barva patrná (celé hlavičky)…

Kategorie: 

Óda na kávu, část II.

V minulém dílu jsem se věnoval především zdravotním účinkům pití kávy a představil mou oblíbenou pojízdnou kavárnu. V tom dnešním se dozvíte více o různých druzích kávy, na co si dát při koupi pozor a jakou kávu sám osobně preferuji. Protože jsem se zase “rozepsal”, na třetí pokračování si nechám způsoby přípravy kávy a přidám pár dalších tipů, jak maximalizovat zdravotní účinky konzumace kávy.

Kategorie: 

Datle: superpotravina nejenom pro diabetiky a nastávající maminky

O zdravotních účincích konzumace datlí se příliš nemluví a většina laické veřejnosti je překvapená, pokud na jednom z prvních míst zmíním prevenci a podpůrnou léčbu diabetes 2. typu. Nevěříte? Vždyť jsou datle “plné cukrů”, tak jak by mohly být vhodné pro cukrovkáře?!?! Podobně jako u ostatních surovin hledejte vyřešení této “záhady” především ve faktu, že všechny studie (i využití v praxi) se týkají celých datlí, popř. datlové pasty, nikoliv samostatných složek, tzn. inkriminovaných cukrů. V případě datlí se jedná o mix fruktózy, glukózy a u některých odrůd i sacharózy.

Kategorie: 

Stránky