rakovina

Mléko a mléčné produkty II.: způsobuje jeho konzumace rakovinu?

V dnešním pokračování třídílné série bych se rád věnoval konkrétním studiím a zároveň jednomu z argumentů odpůrců konzumace mléka a mléčných produktů naznačujícím, že právě mléko může být jedním ze “spouštěčů” rakoviny. I když nebude závěr stoprocentně zamítavý anni potvrzující tuto hypotézu, věřím, že vnese trochu světla do této diskuze a vy sami si na celou problematiku uděláte vlastní názor.

 

Kategorie: 

Červené maso a rakovina: seznam podezřelých

Volně navazuji na můj včerejší článek jako reakci na informaci zveřejněnou WHO (Světová zdravotnická organizace) o zařazení zpracovaných masných produktů do karcinogenů skupiny 1 a červeného masa (čti především hovězí a vepřové) do skupiny 2A. Karcinogenů stojících právě za rakovinou tlustého střeva a konečníku. Reminiscence informace o aloe vera zařazené do skupiny 2B (potencionální karcinogen) - věděli jste, která země má nejvyšší prevalenci (procentuelní výskyt vzhledem k počtu obyvatel) rakoviny tlustého střeva a konečníku?

Kategorie: 

Červené maso stejně karcinogenní jako kouření! Vážně?

Když se Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny spadající pod Mezinárodní zdravotnickou organizaci (WHO) rozhodla oznámit zařazení “masných zpracovaných produktů” do skupiny 1 (prokázané karcinogeny) a červené maso do skupiny 2A (pravděpodobně karcinogenní pro člověka), sám se sebou jsem se vsázel, jak dlouho potrvá, než se tato bombastická zpráva dostane do hlavních zpráv v ČR a jak dalece bude překroucena.

Kategorie: 

Proč všichni nedostaneme rakovinu? Díl. I.

Dnešní zamyšlení, podložené několika vědeckými studiemi, se přidá k těm našim článkům, kde již zmiňujeme, co my pokládáme za PREVENCI rakoviny a co si pod prevencí rakoviny představuje MZd ČR a zdravotní pojišťovny. 

Kategorie: 

Vitamín D3 - i rakovinové buňky již vědí

O důležitosti vitamínu D jsme již párkrát psali. Narozdíl od ostatních vitamínů jej nemusíme nutně přijímat v potravě - bohatě postačí vystavit se blahodárným slunečním paprskům. Těch ale v našich zeměpisných šířkách nemáme zase tolik a navíc je tu strašák kožních melanomů, který se ale vzhledem k UVB paprskům poslední dobou ukazuje skutečně jen jako strašák.

Kategorie: 

Kurkuma od A do Z a nejnovější objevy

Včera mi moje spolužačka z Institute for Integrative Nutrition přeposlala recept na "vylepšené kurkumové zlaté mléko", čímž mě inspirovala k tomuto článku.  Před časem se totiž objevily informace o nových kombinacích kurkumy s dalšími fytonutrienty, které zvyšují biovstřebatelnost kurkuminu, a tak neuškodí malé opakování ;-) 

Kategorie: 

Konzumace červeného masa a souvislost se vznikem rakoviny?

V roce 2012 epidemiologická studie z Harvardu rozbouřila částečně zklidněné vody diskuze mezi zastánci čistě veganského/vegetariánského směru a omnivory (všežravci). 

Titulek v The Telegraph hlásal:

"Červené maso může za jedno z deseti úmrtí".

Kategorie: 

Oblíbený zelený...

Kdo ještě netuší - ano, tématem tohoto článku je zelený čaj. Jedním z našich cílů je připomínat možnosti kvalitních alternativ nápojů k těm, kterých jsou plné regály v každém supermarketu. Nejzdravější možností je skutečně čistá voda. Máme-li vyhovět doporučení východních směrů medicíny, měli bychom pít nápoje teplé nebo nápoje pokojové teploty. Do první skupiny jaksi samozřejmě řadíme teplý čaj. U nás doma dlouhá léta vítězí výše zmíněný čaj zelený, a to ve své nejkvalitnější podobě - tedy sypaný.

Kategorie: 

Obezita propojena s půl milionem nových diagnóz rakoviny ročně

Podle nejnovější analýzy dat ze 184 zemí je obezita spojena s 500.000 nově diagnostikovaných případů rakoviny ročně a z toho takřka dvě třetiny připadají na Evropu a USA. Dále se ve studii uvádí, že výrazná nadváha byla příčinou vzniku rakoviny u 345.000 žen (5,4%) a 136.000 (1,9%).

Mezi ženami zhruba tři čtvrtiny všech těchto nových výskytů rakoviny tvořily postmenopauzální rakovina prsu, rakovina dělohy a rakovina střev. U mužů tvořila dvě třetiny všech případů rakovina střev a ledvin.

Kategorie: 

Stránky