tuky

Rýžový olej, ano či ne?

Možná jste sami zaznamenali nováčka na regálech s oleji - olej z rýžových otrub/klíčků. Některé obchodní řetězce se navíc snaží podpořit prodej zaváděcími cenami a jak je obvyklé, využívají pouze jeden konkrétní prodejní argument. Bez toho, aby zákazníkům předložily všechny plusy a mínusy a nechali rozhodnutí, zda produkt koupit či ne, na něm. Byl jsem osloven dvěma z našich čtenářů, abych se k oleji z rýžových otrub vyjádřil z pohledu jeho využití ve zdravé kuchyni.

Kategorie: 

3+3 důvody, proč zařadit máslo do jídelníčku - I. část

O našem vztahu ke konzumaci kvalitního másla naši čtenáři již vědí. A pokud nevědí, stálo by za zvážení podívat na na jeden z mých předchozích článků na téma Proč tloustneme, popř. na mou kritiku marketingové blamáže firmy Unilever.

Kategorie: 

Švédové, národ s progresivním přístupem ke stravě

Jedna rychlovka od našich serverských sousedů ;-) Jak jsme se již párkrát zmiňovali, Švédové jdou tak trochu "proti proudu".  Narozdíl od úředních šimlů na našem MZd názorově nezamrzli v šedesátých létech minulého století a pro své občany upravují výživová doporučení podle nejnovějších výzkumů. Vše začalo již kolem roku 2008 postupným odklonem od 50 let staré výživové pyramidy se základnou plnou "zdravých obilovin" a tuky na samé špici.

Kategorie: 

7 největších lží o stravě

Varování: Následující článek je kontroverzní a může jít proti všemu, co jste slyšeli od dietologů, v médiích či od vašeho osobního trenéra. Navíc si můžete být jisti, že informace v tomto článku jsou podpořeny 35 vědeckými studiemi.

Existuje spousta špatných informací, jdoucích napříč doporučeními hlavních výživových směrů. V článku najdete ty nejdůležitější z těchto lží, omylů a mýtů, a tak se budete moci příště vyhnout jejich vlivu.  
Dobrá zpráva je, že článek odhaluje nejhorší viníky, a špatná zpráva je, že článek se zabývá jen nepatrnou částí… 

 

Kategorie: 

Dejte šanci stravě s nízkým obsahem uhlohydrátů a oslavující tuky

Nová obsáhlá studie ukazuje, že lidé, kteří se vyhýbají uhlohydrátům a jedí více tuků, včetně těch nasycených, dokáží se zbavit většího množství tělesného tuku a mají menší riziko kardiovaskulárních onemocnění ve srovnání s lidmi, kteří preferují nízkotučnou dietu, propagovanou po desetiletí autoritami z oblasti zdraví.

Kategorie: 

Víte, co přesně je v hranolkách z McDonald’s?

brambory - McDonald’s používá brambory nazvané červenohnědý Burbank. Tyto brambory mají krásný oválný vzhled a právě správné množství cukru. Přebytek cukru může ovlivnit chuť a přidat vůni spáleniny, ale to je nemožné, protože společnost používá proces bělení. Během tohoto procesu je přebytek cukru odstraněn.

Kategorie: