Pitevní protokol: Müller Riso 150 g (různé příchutě)

Další díly

Tvrzení:

"Mléčná rýže Riso je ideální svačinkou, která zažene Váš hlad. Připravená je z kvalitního mléka, Müllerovy rýže typu Balila a doplněná o ovocné nebo dezertní příchutě. Pochutnejte si kdykoliv a kdekoliv na super svačince Riso!"

Zdroj: Müller Milch

 

 

Rice, rice, baby? Raději ne…

Asi jste si všimli nové, vtipné reklamy firmy Müller na jejich mléčné rýže Riso. Člověk by nabyl dojmu, že nic lepšího na zahnání hladu a na získání energie nekoupí. Tak se podívejme této rýži, které neodolají ani medvědi, na zoubek, resp. na složení. Při cestě na jednání jsem se zastavil v jednom obchodu a pistáciovou variantu za 16,90 Kč koupil. Přeskočme informace o kalorické hodnotě a pojďme hned na složení:

mléko, podmáslí, voda, cukr, rýže 6,7%, vejce, dextróza, sůl, zahušťovadla: karobová guma, guarová guma, barviva: E141, karoteny, karamelový sirup, aroma

energetická hodnota 108 kcal
tuky 2,4 g
z toho nasycené 1,5 g
sacharidy 18,3 g
z toho cukry 12,5 g
bílkoviny 3,2 g
sůl 0,26 g

Nyní detailnější rozbor toho, co vlastně v této mléčné rýži najdeme.

mléko/podmáslí - bez komentáře - kvalitu použitých surovin komentovat nemohu a úpřímně ani nechci - pokud vezmu v úvahu další použité suroviny, mléko a podmáslí více paseky v těle nenadělají...

rýže - bez komentáře - rýže patří mezi námi podporované typy příloh a pokud ji nekonzumujete denně (střídáte s pohankou, amarantem, quinoou, luštěninami, atp.) ve velkém množství a v nevalné kvalitě (= bílá rýže v ceně nepřesahující 30 Kč za 1 kg), pak je vše v pořádku.

cukr, dextróza, karamelový sirup
Tři jména cukru! Proč si všichni výrobci dávají tu práci, aby skryli různé zdroje cukru obsažené v dané potravině. Stačilo by napsat: “v tomto kelímku najdete 3 kostky cukru”. Obvykle používané pojmy: cukr (ten, který znáte v kostkové podobě - glukóza + fruktóza), dextróza (čistá glukóza) nebo karamelový sirup (hádejte, z čeho vyrobíte karamel…). A ano, deklarovaných 12,5 gramů cukru jsou v přepočtu více jak 3 kostky stolního cukru (standardizované na 4 gramy). Zbytek sacharidů tvoří laktóza z mléka (která se ve vašem těle rozloží na galaktózu a glukózu) a škroby z rýže, jejich forma v konečné živině je opětovně glukóza.
Podtrženo, sečteno - recepturou s tímto množstvím přidaných cukrů Müller přispěl k boomu hyperglykemie, nadváhy a obezity, potažmo k dalším civilizačním chorobám, které jsou s vyšším procentem tělesných tuků a fluktujícími hladinami glukózy v krevní plazmě spojené…

zahušťovadla - jak guarová, tak i karobová guma nemají podle posledních zjištění žádné vedlejší účinky a v malých dávkách naopak tělu prospívají. 

barviva
E141 - měďnatá sloučenina chlorofylu, která podle všech dostupných informací nemá žádné negativní účinky na lidský organismus

karoteny - oranžovo-červené barvivo, prekurzor vitamínu C a antioxidant zároveň - bylo by samozřejmě dobré vědět, v jaké formě Müller karoteny do mléčné rýže přidává - podle toho lze lehce dovodit jejich vstřebatelnost a základní infomaci, zda jsou dobré pouze jako barvivo, či nám dodají i nějaký ten základ, ze kterého si tělo dokáže vyrobit vitamín C…

Dovolím si ještě zmínit barvivo E120 (košenilová/karmínová červeň) použité u příchutí malina a jahoda - toto červené barvivo připravované z rozmačkaných zadečků broučka jménem červec nopálový (Dactylopius Coccus) je v poslední době zmiňováno v souvislosti s hyperaktivitou (ADHD) a při použití v kosmetickém průmyslu pak s kožními alergiemi...  

 
Jak sami vidíte, pistáciemi je tato rýže netknutá - na navození dojmu, že do sebe dostáváte něco s oříšky (= něco zdraví prospěšného a to i pokud vezmeme v potaz, že konkrétně pistácie balancují na hraně těch zdravých oříšků a těch, které bychom raději v jídelníčku neviděli) použila firma Müller trik se zeleným barvivem a umělým aroma
Dalším zarážejícím faktem je skutečnost, že v mléčné rýži je rýže jako takové minimum. Občas si mléčnou rýži děláme doma - z rýže, čerstvého mléka, jablek, hrozinek a skořice. Nedoslazujeme. Vařili-li jste někdy rýži, asi víte, že se vaří ve vodě v poměru cca 1 díl rýže na 1,5 dílu vody. Podobně by to bylo i s mlékem, ale pokud chcete zachovat polotekutou výslednou podobu, dostanete se přibližně na 1 díl rýže na 3 díly mléka. Když zvážím přidaná jablka, hrozinky a skořici (jediné 3 další složky), vyjde mi poměr přibližně 1 díl rýže, 3 díly mléka, 1 díl na ochucení. Rýže je tedy přibližně 20%. Firma Müller se bohužel neodvážila rozepsat ostatní složky procentuelně tak, jak to udělala u rýže a tak zůstává tajemstvím, proč je rýže třikrát méně.

 

Závěr:

Palec dolů za obsah cukrů. I kdybychom nenašli jinou diskutabilní složku, pak to, že konzumací jednoho kelímku mléčné rýže Riso způsobíte tělu z pohledu metabolismu glukózy to samé, jako konzumací námi odsouzeného Brumíka (obsah sacharidů v 1 kuse je kolem 17,6 gramu), nic jiného mi z pohledu integrity ani nezbývá. Záměrně či ne, celá receptura je vytvořená tak, abyste po snězení jedné porce Riso zažili pocit nasycení a po půl hodině měli ještě větší hlad a chuť na další kelímek…

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn