-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Ano, mám na mysli mléko přímo od farmáře, nikoliv to "čerstvé", které můžete dnes zakoupit ve většině supermarketů v mnoha variantách. Mám na mysli mléko krav chovaných na pastvě, ne těch dokrmovaných kukuřicí a krmnými směsmi. Mám na mysli skutečně ŽIVÉ mléko, plné živin, plné chuti. Takové, ze kterého si doma bez problémů připravíte domácí jogurt nebo kefír, nesrovnatelný s těmi komerčně připravovanými.
Sami jsme se doma po léta nechávali ovlivnit "nízkotučnou a vysoko-sacharidovou" lobby, ke které se bohužel velmi rády přidaly i velké mlékárny (odstranit všechen nebo jen část tuku z mléka je poměrně ekonomicky nenáročné a mlékárnám zbyde mléčný tuk pro výrobu dalších potravin). Sice nás intuice zastavila před kupováním nízkotučného mléka, ale více než k polotučnému jsme se neodvážili. Náš příklon k plnotučnému mléku nastal zhruba před dvěma lety. V té době jsme postupně začali objevovat, že tuky nejsou tím ďáblem, za kterého jsou označovány. Zvláště poté, co jsme si sami na sobě otestovali, že nemáme intoleranci na mléčný cukr ani na mléčnou bílkovinu, spotřeba mléka a dalších výrobků v naší domácnosti stoupla. Začali jsme totiž také vyrábět domácí kefír a jogurt. Možnost ochutnat skutečně čerstvé mléko jsme měli samozřejmě již dříve, ale vždy to bylo víceméně náhodné a nikdy nám z té lahodné chuťi nic v paměti nezůstalo. To vše se změnilo v okamžiku, kdy jsme při návštěvě mých rodičů ve Středních Čechách nahlédli při jedné z túr po okolí do místního zpravodaje, kde byla dvoustránka určená pro podporu místních bio-farmářů. Hned při první návštěvě jsme si tak mimo vynikající tvrdé sýry, kefír, syrovátku a další mléčné produkty odváželi i pětilitrový barel s čerstvě nadojeným mlékem. Při návštěvě prodejny s velmi ochotnou obsluhou (rodinná farma, kde vždy prodává někdo z rodiny) jsme se měli možnost podívat i na pastviny - chybí již jen návštěva dojírny, aby byla "kontrola" dokonalá ;-)
Tak a teď k přehledu důvodů, které nás vedly k upřednostnění ŽIVÉHO mléka před tím krabicovým. Prvních šest důvodů je orientovaných jen a jen na naše zdraví, zbylé tři jsou tzv. obecně výhodné:
1. ŽIVÉ mléko je nepoměrně více výživné než mléko pasterizované
Vitamíny A, D, B6, B12, C, D, vápník, železo, jód - jen část živin, o které je mléko pasterizací ochuzeno. Navíc díky zlikvidování laktobacilů, které napomáhají vstřebávání minerálů se i to málo, co v pasterizovaném mléce zůstane hůře vstřebá...
2. ŽIVÉ mléko obsahuje enzymy
Pasterizací se ničí všechny enzymy v mléce. Nepřítomnost enzymů v mléce je vlastně testem úspěšné pasterizace. Tyto enzymy napomáhají tělu přijímat všechny stavební prvky, včetně vápníku. "To je také důvod, proč lidé pijící pasterizované mléko mohou trpět osteoporózou." Sally Fallon-Morell, RealMilk.com
3. Živé mléko obsahuje probiotika.
“Bakterie jsou pověstné tím, že způsobují nemoci. Proto idea, dostávat do sebe pár milionů bakterií denně pro své zdraví, může být doslova těžce spolknutelná. Ale čím dál tím více vědeckých důkazů potvrzuje, že potraviny a doplňky obsahující určité kmeny živých bakterií mohou léčit určité nemoci a dokonce jim předcházet. Skandinávci konzumují velké množství těchto prospěšných mikroorganismů zvaných probiotika (z "pro" a "biota", což znamená "pro život"), díky tradičnímu jídelníčku sestávajícímu se z fermentovaných potravin, jako např. jogurt. Probiotické nápoje jsou rovněž velkým obchodním odvětvím v Japonsku.” — Harvard Medical School, “Zdravotní účinky probiotik”
Protože pasterizace ničí probiotika (dobré bakterie), jakékoliv škodlivé bakterie přeživší pasterizaci volně bují. Na druhou stranu, publikované výzkumy ukazují, že dobré bakterie a další složky v živém mléku ve skutečnosti ničí patogeny v mléce přítomné." – Sally Fallon-Morell, WAPF
4. Čerstvé mléko snadněji trávíme a to i když trpíme nesnášenlivostí na laktózu.
Čestvé mléko může rovněž pomoci pacientům trpícím astmatem, ekzémy a dalšími chorobami.
5. Čerstvé mléko je bezpečnější, než pasterizované.
Obsahuje "vestavěné bezpečnostní systémy", které pomáhají ničit patogeny:
I když je čerstvé mléko označováno za původce některých onemocnění spojených s konzumací potravin, ve skutečnost je jeho konzumace pro člověka bezpečnější, než konzumace salátu:
6. Čerstvé mléko nezhořkne.
Zapomněli jste načaté krabicové mléko v lednici o pár dnů déle? Ano, i hořké chuti je zapotřebí čas od času tělu dopřát, ale dejte přednost pár meruňkovým jádrům, než té odporně zhořklému mléku. Zapomeňte sklenici s čerstvým mlékem na stole při pokojové teplotě a máte z něj lahodný kefír ;-) Nechejte ji v lednici a ráno můžete z vrchu sebrat lahodnou smetanu. Z živého mléka můžete dělat máslo, podmáslí, jogurty, ale i čerstvé sýry.
7. Čerstvé mléko chutná lépe!
Pokud někdo bude pokládat některé z výše uvedených bodů za diskutabilní, pak u tohoto bodu si troufám tvrdit, že jej nikdo rozporovat nebude. Pokud měl někdo možnost ochutnat čerstvě nadojené mléko od dojnic chovaných na pastvě, přijde mu pak již navždy krabicové UHT mléko jako obarvená voda.
8. Prodej čerstvého mléka je výhodnější i pro farmáře. Podpořte je!
Koupí mléka přímo od farmáře podpoříte další rozvoj zemědělství ve vašem regionu. Resp. udržíte jej nad vodou... Zpracované mléčné produkty je možné zakoupit na nejrůznějších farmářských trzích ve vašem okolí - s čerstvým mlékem je to složitější a díky tvrdým hygienickým pravidlům se farmářům s čerstvým mlékem na trhy logicky nechce...
9. Živé mléko je lepší pro krávy. "Čisté", výživné mléko musí pocházet od zdravých krav žeroucích trávu na pastvě, ne od krav (často nemocných) cpaných obilím a antibiotiky.
Krávy trvale uzavřené ve stájích bez možnosti pohybu a přirozené stravy nemohou být zdravé - a jak pak má být zdravé mléko? Průměrný věk krav chovaných trvale ve stájích a krmených směsmi obsahující kukuřici a soju je 3,5 roku. U těch chovaných na pastvě je to let dvanáct...
Na závěr je třeba poznamenat, že větší konzumace mléka může znamenat zvýšený příjem vápníku. Jeho výše při nedostatečném současném zásobení těla hořčíkem může paradoxně způsobit jeho nedostatek a tím např. osteoporózu. Hořčík pomáhá metabolizovat vápník, a proto se společně s mlékem zaměřte i na pravidelnou konzumaci potravin s vyšším obsahem hořčíku. Vstřebatelnost vápníku v těle je však vázána i na přítomnost vitamínu D.
Jíte-li pravidelně potraviny s obsahem hořčíku a vitamínu D nebo dodáváte rozumně pomocí potravinových doplňků, není třeba se více na vzájemné propojení zaměřovat.
Faktem je, že v případě nějakého nachlazení v rodině, konzumaci u postiženého jedince vynecháváme. Důvodem je "schopnost" mléka zahleňovat organismus. Hlen, který vzniká při metabolismu mléčné bílkoviny za přítomnosti mléčného tuku a cukru, blokuje dýchání a ochromuje činnost orgánů, a to hlavně plic a průdušek. Tím se v nich vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a virů. Zda je tato schopnost větší či menší u "živého" mléka, nevíme. Nicméně určité zahlenění organismu je u mléka prokázáno, a tak ho ve výše zmíněných případech neriskujeme.
Rozhodně nepijeme doma mléko jako o závod, když pár dní mléko či další mléčné výrobky nemáme, nijak nás to nedeprimuje:-)
Jako velmi důležité pro zdraví organizmu vidíme konzumaci zakysaných či acidofilních výrobků. Rádi zařazujeme i varianty z kozího či ovčího mléka. U našich sousedů (na Slovensku) jsme si oblíbili tamní zakysaný výrobek - žinčicu. Ta je nejčastěji z ovčího mléka, najde se však i varianta z mléka kozího. Vřele doporučujeme! Kozí i ovčí mléko je pro lidský organismus stravitelnější, je však fakt, že jeho výroba není tak jednoduchá jako u kravského, mléka není tolik a proto je prodejní cena výrobků z těchto mlék vyšší.
Téma zda pít či nepít mléko je pro zdravého člověka v podstatě dilema. Z různých stran se valí pro i proti a tak je snad jen na našem zdraví a selském rozumu, kam se přikloníme a která fakta pro nás budou rozhodující. Náš postoj nyní znáte:-)
A závěrem jedno překvapení ;-) Podařilo se nám domluvit se s naším "dvorním" dodavatelem bio mléčných výrobků, farmou BioVavřinec, na 10% slevě pro vás! Tato rodinná farma z Okrouhlic, kousek od Benešova u Prahy, je schopna uspokojit všechny vaše požadavky - od živého mléka, přes syrovátkové a kefírové nápoje, měkké sýry, až po delikatesní polotvrdé sýry. I přestože se jedná o čerstvé produkty, možností dodání je hned několik a všechny jsou tak trochu netradiční. První možností je osobní zastávka v obchůdku na farmě. Farma leží pár kilometrů od zámku Konopiště, tak se můžete při rodinném výletu pro objednané zboží sami zastavit ;-) Dále je možné využít jednu ze sedmi zavážkových tras, navštívit některý ze sedmi farmářských trhů, kde BioVavřinec své zboží nabízí, nebo si objednané zboží vyzvednout v některé z pěti partnerských prodejen - více zde.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.