Thajský hovězí salát

Jste cestovatelé a láká vás Asie? Pak jste možná navštívili i Thajsko, oblíbenou destinaci Evropanů ;-) A zřejmě jste tam ochutnali jejich salát ze spousty zeleniny a tenoučkých plátků hovězího masa. Přicházíme dnes s jeho receptem za použití surovin, které seženete i u nás. Aby byl salát skutečně výživný a přinesl vám jen to dobré, vyberte na jeho přípravu co nejkvalitnější suroviny - především pak hovězí pupek (flank steak). Podaří-li se vám sehnat kokosové aminos, nahraďte jím sojovou omáčku. Aminos chutnají (i vypadají) stejně a navíc nemají takový dopad na rovnováhu estrogenu, jako je tomu u všech produktů pocházejících ze sóji.   

Počet porcí: 
4
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
500
gram
hovězí pupek (vrchní/spodní šál)
ideálně z bio produkce
1
šálek
cherry rajčata
nadrobno nakrájená
1
kus
salátová okurka
podélně rozpůlená a nakrájená na jemné plátky
1
kus
červená cibule
menší, podélně rozpůlená a nakrájená na jemné plátky
1
kus
chilli paprička
rozpůlená, nadrobno nakrájená, bez semínek
1
polévková lžíce
čerstvý koriandr
nasekaný
1
polévková lžíce
čerstvá bazalka
nasekaná
1
polévková lžíce
máta
nasekaná
2
polévková lžíce
madle
blanšírované, orestované a nasekané
10
dekagram
láska
dresink
1
polévková lžíce
rybí omáčka
1.5
polévková lžíce
šťáva z limetky
1
kávová lžička
čerstvý zázvor
nastrouhaný
1.5
polévková lžíce
kokosový cukr
možno nahradit palmovým cukrem, potažmo i třtinovým
1
kus
stroužky česneku
propasírovaný
1
polévková lžíce
sezamový olej
1
polévková lžíce
sojová omáčka
popř. kokosové aminos
Postup přípravy: 

V misce smíchejte všechny suroviny na dresink, polovinu z něj přelijte do "ziploc" sáčku, vložte k němu plátky flank steaku, sáček uzavřete a dresink řádně vmasírujte do masa. Sáček uložte do ledničky na 2-3 hodiny. Mezitím v salátové míse promíchejte zeleninu s bylinkami a přelijte druhou polovinou dresinku. Z lednice vyndejte marinovaný steak a podle preferencí a tloušťky jej pečte na pánvi po dobu 3-5 minut z každé strany. Přendejte steaky na talíř, zakryjte alobalem a nechte cca 10 minut "dojít". Poté je nakrájejte na co nejtenší nudličky, posypejte s nimi salát a podávejte.

Dobrou chuť!!!

Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
30
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
upravený z receptu nalezeného někde na netu
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés