saláty

Salát z pečené řepy s avokádem a pomerančovým octem

I když je část surovin tepelně upravená, je tento salát velmi lehký (na zažívání), zasytí vás a dodá velké množství živin - vitamínů, minerálů, přírodních nitrátů pro zdraví vašeho srdce a zdravých tuků z avokáda a olivového oleje. Zkuste jej a zamilujete si ho ;-) 

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
45

Mangold s pancettou a zlatými rozinkami

Další z původně italských receptů se základní surovinou, která bývá často opomíjena - mangoldem. Přidejte k tomu pancettu, italskou (ale také chorvatskou, popř. slovinskou) slaninu a zlaté rozinky a dostanete neopakovatelnou kombinaci, kterou ohromíte jakoukoliv návštěvu ;-) 

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
10

Teplý salát ze spařených kopřiv

Od příštího týdne hlásí rosničky konečné oteplení a jaro - hurááááá ;-) Mimo jiné dobrůtky z přírody si tak budete moci připravit mňamku z něčeho všudypřítomného - kopřiv. Zkuste je natrhat co nejmladší a v místech, která nejsou znečištěná (= podél silnic, poblíž kravínů nebo prasečáků, v okolí skládek...). Kopřiva je mimo jiné výtečným zdrojem vápníku, vitamínu A, hořčíku a vlákniny! A když si dáte tu práci, připravíte z ní něco velmi podobného špenátu ;-) 

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
5
Doba vaření: 
5

Artyčokovo-houbový salát

Viva l'Italia! Recept jako "vystřižený" z menu nějaké římské restaurace s výhledem na Koloseum ;-) Část surovin je narozdíl od včerejšího receptu tepelně upravená a tím pádem podle ayurvédy i čínské medicíny vhodnější pro současné teploty stále kolidující kolem nuly ;-) A kombinace zeleniny a hub je prostě neodolatená!!!

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
10

Zimní míchaný salát "Životabudič"

Jednoduchý a rychlý salát, který vašemu tělu dodá spoustu fytoživin, bílkovin (vejce), Omega-3 mastných kyselin a dobře vstřebatelného vápníku (ančovičky). Ideální jako lehká večeře nebo oběd "s sebou" ;-) Nenechávejte v kanceláři volně ležet - může se stát, že až na něj dostanete chuť, salát "nebude k nalezení" ;-)

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
0

Thajský hovězí salát

Jste cestovatelé a láká vás Asie? Pak jste možná navštívili i Thajsko, oblíbenou destinaci Evropanů ;-) A zřejmě jste tam ochutnali jejich salát ze spousty zeleniny a tenoučkých plátků hovězího masa. Přicházíme dnes s jeho receptem za použití surovin, které seženete i u nás. Aby byl salát skutečně výživný a přinesl vám jen to dobré, vyberte na jeho přípravu co nejkvalitnější suroviny - především pak hovězí pupek (flank steak). Podaří-li se vám sehnat kokosové aminos, nahraďte jím sojovou omáčku.

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
30

Coleslaw salát s kešu majonézou

Coleslaw salát u nás vešel v známost v okamžiku, kdy na český trh vstoupilo KFC - i přes obdobné saláty s majonézou, které se zde za bývalého režimu prodávaly. A protože se nás doma klasická majonéza nevyskytuje (na reklamy Hellman's jsme imunní - podívejte se na etiketu, z čeho je vyráběna a budete také...)a tak si u nás doma připravujeme verzi s kešu majonézou ;-) Zkuste také!

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
0

Stránky