-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:

Emulgátory (zahušťovadla), které najdete přidané ve většině průmyslově zpracovaných potravin, slouží především pro zlepšení textury a společně s konzervanty rovněž k prodloužení životnosti potravin. Emulgátorů jako takových by bylo zapotřebí podstatně méně, nebýt námi tolikrát zmiňované nízkotučné mánie, kterou spustilo zveřejnění studie “Sedmi zemí” v polovině 60. let minulého století. Odstraněním tuku z potraviny totiž vede k nutnému přidání něčeho, co nahradí jednu z jeho vlastností. Mimo to, že tuk je nositelem chuti, stojí i za správnou texturou potraviny! Odstraňte z jogurtu tuk a získáte nevábně vyhlížející chuchvalcovitou tekutinu.
Emulgátory a jejich vliv na složení střevního mikrobiomu se staly středem zájmu před pár dny zveřejněné studie v časopise Nature (25.2.2015). V ní vědci z Georgia State University Institute for Biomedical Sciences, Dr. Benoit Chassaing a Andrew T. Gewirtz, společně s týmy z Emory University, Cornell University a Bar-Ilan University v Izraeli jasně ukázali souvislost mezi látkami ze skupiny emulgátorů a jejich vlivu na složení střevního mikrobiomu a na podporu zánětlivých procesů, které stojí za vznikem nespecifických střevních zánětů (IBD, Inflammatory bowel disease) a metabolického syndromu.
Nespecifické střevní záněty (IBD)
Do této skupiny onemocnění patří mimo jiné Crohnova choroba nebo ulcerativní kolitida a jsou jí postiženy miliony lidí po celém světě. Pod klasifikaci metabolického syndromu spadá více onemocnění, které následně vedou k vyššímu riziku vzniku cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a onemocnění jater. Světe div se - výrazný nárůst IBD a metabolického syndromu byl zaznamenán právě v polovině minulého století…
Střevní mikrobiom
Termín střevní mikrobiom se používá pro označení velmi rozmanité populace 100 bilionů baktérií kolonizujících náš střevní trakt. A jedním z průvodních jevů IBD a metabolického syndromu je zjištění výrazné změny složení mikrobiomu. A závěry studie ukazují na to, že konzumace emulgátorů v potravě přispívá k této změně a tím pádem k vyšší náchylnosti k IBD i metabolickému syndromu.
“Klíčovou vlastností těchto látek je právě schopnost ovlivňovat složení střevní mikroflóry směrem k vyšší náchylnosti na zánětlivé procesy”, říká Andrew T. Gewirtz. “Dramatický nárůst těchto onemocnění naznačuje, bez ohledu na jen velmi pomalu se měnící lidský genom, výrazný vliv kompletního ekosystému, kterým jsme obklopeni”, říká Benoit Chassaing. To je v plném souladu s názorem VyváženéhoZdraví a sice, že strava, stejně jako další faktory jako faktory (pohyb, mezilidské vztahy, kariéra, duchovno) jsou součástí jedné skládačky zvané “zdraví”. Pokud je jakýkoliv z těchto “pilířů” nevyrovnaný, vede to z dlouhodobého pohledu k vyšší náchylnosti k nemocem všeho druhu. A naopak - i když máme možná v genové výbavě zděděné po našich předcích nějaký spouštěč onemocnění, kterým vaši předci trpí po několik generací, je možné tuto genetickou informaci účinně potlačit a v průběhu následujících generací úplně upozadit. To je základem epigenetiky, oboru, který se ovlivněním genomu vnějšími vlivy věnuje.
Celá studie byla založena na pokusech s laboratorními myšmi krmenými polysorbátem 80 (Tween 80) a karboxymethylcelulózou (CMC), dvěma nejrozšířenějšími emulgátory a to v dávkách, které se vyskytují v potravinách, které denně konzumujeme. Před spuštěním procesu, v jeho průběhu a po jeho skončení byl detailně zkoumán mikrobiom a závěrem byla právě jeho výrazná změna ve prospěch prozánětlivých baktérií. Změněný mikrobiom měl zvýšenou schopnost trávit hustou slizovou vrstvu pokrývající stěnu střev a pronikat jí. Zároveň vědci zjistili, že v této pozměněné podobě měl mikrobiom díky převaze konkrétních kmenů vyšší schopnost produkovat flagelin a lipopolysacharidy - obě skupiny látek jsou spojovány s aktivací prozánětlivých genových vyjádření naším imunitním systémem. Konzumace emulgátorů vedla u myší s geneticky prokázanou náchylností k chronické kolitidě ke vzniku této choroby. U myší bez této identifikované genové odchylky pak vedla konzumace emulgátorů k nižším až středně silným zánětlivým procesům, zvýšené konzumaci potravy, obezitě, hyperglykémii a inzulinové odolnosti. Vědecký tým nyní zkoumá vliv dalších široce využívaných emulgátorů v potravinářském průmyslu a připravuje metodiku pro začátek pokusů na lidech.
Poznámka výzkumného týmu na závěr studie: Výsledky naznačují, že testovací a schvalovací proces pro potravářská aditiva by měl projít důkladnou revizí, aby se předešlo uvedeným dalších možných prozánětlivých látek do potravin určených pro lidskou spotřebu…
Reference:
Benoit Chassaing, Omry Koren, Julia K. Goodrich, Angela C. Poole, Shanthi Srinivasan, Ruth E. Ley, Andrew T. Gewirtz. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nature, 2015; DOI: 10.1038/nature14232
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.