Dělená strava aneb jak zůstat zdravý a štíhlý

K dnešnímu příspěvku mě přivedly dotazy některých mých klientů, kterým dělenou stravu doporučuji spolu s dalšími změnami v jejich jídelníčku. Osobně považuji tento přístup ke stravě za lehce ovládnutelný a nenásilný. U většiny lidí nedochází k dramatickému přemáhání sebe sama i proto, že mohou jíst porce jakkoliv velké. To je výhoda zvláště pro velké jedlíky :-)

Pominu-li objevitele či propagátory zahraniční, musím zmínit paní Lenku Holas Kořínkovou (LHK), která jaksi importovala dělenou stravu do naší země a dala tomuto stravování i něco navíc. Její přístup k dělené stravě mi připadá velmi sympatický. 

Hlavní zásadou dělené stravy podle LHK je samostatné konzumování určitých druhů potravin. 

Přesněji: 

  • rostlinnou skupinu nekombinovat s živočišnou 
  • ovoce nekombinovat se zeleninou
  • zeleninu je možné kombinovat s rostlinnými i živočišnými potravinami 
  • ovoce je možné kombinovat s rostlinnými potravinami
  • neutrální potraviny je možné kombinovat se všemi uvedenými skupinami

 
Důležité! Lenka Holas Kořínková v této stravě striktně odmítá rafinovaný i přírodní cukr, burské oříšky, bílé pečivo a alkohol

Dělení potravin do skupin podle Lenky Holas Kořínkové:

Rostlinná skupina neboli skupina „kytičková”
mouka, chléb, tmavé pečivo
luštěniny
brambory
bezvaječné těstoviny
rýže
vločky
sója a sójové výrobky
všechny druhy semínek
rostlinné tuky
droždí
glukóza
hroznový cukr
med
slad

Živočišná skupina – „zvířátková”
mléko a mléčné výrobky (bílý jogurt, tvaroh a sýry)
vejce
maso 
uzeniny
drůbež 
ryby
máslo, sádlo, ghee

Ovocná skupina
všechny druhy ovoce (čerstvé i sušené - bez přidaného cukru)
kompoty bez cukru

Zeleninová skupina
všechny druhy zeleniny (čerstvá, mražená i nakládaná - kromě kukuřice, která patří do “kytičkové” skupiny)
houby
    
Neutrální potraviny
většina dochucovadel 
koření všeho druhu
kečup 
hořčice 
kakao 
lesní med 
čaje (všechny druhy včetně ovocných) 
minerálky 
fruktóza 
olivy 
oříšky (kromě burských) 
kokos i všechny výrobky z kokosu

 

Aby celý systém fungoval, je praktické celý den jíst potraviny buď ze "zvířátkové" nebo z "kytičkové" skupiny. Chcete-li jíst potraviny z obou skupin v jeden den, je nutné dodržet 3-4 hodinový odstup.

Uvedený druh stravování je vhodné doplnit pravidelným příjmem kvalitních tekutin (dle pohybu, váhy a ročního období 2-3 litry denně).

Sama zmiňuji každému klientovi, že velmi dobré je pro naši váhu i zdraví vyřadit lepek. Tím se hlavně “kytičková” skupina o něco ztenčí. 

U “zvířátkové” i "kytičkové" skupiny je zase ideální aplikovat současná zjištění o skutečně zdravých tucích, která ještě nebyla v začátcích propagace této stravy zmiňována. Naši pravidelní čtenáři již aktuální informace o tucích mají. O pravidelné konzumaci uzenin snad zdravě uvažující člověk už dnes nepřemýšlí. 
 
Zároveň se ztotožňuji s přístupem doporučovaným v ájurvédě: jíst ovoce pouze samostatně. Je dobré, si vyzkoušet, jak naše tělo reaguje, když toto doporučení akceptujeme a když ne. Nějaký rozdíl zaznamená každý.

V případě hlubšího zájmu o dané stravování doporučuji zakoupit některou z knih od Lenky Holas Kořínkové. 

 

Na webových stránkách či v knižní podobě najdete spoustu dalších informací na dané téma od různých odborníků na výživu včetně ukázkových receptů. Zjistíte, že se některá doporučení trochu liší. Dle mého je ale jedno, kterou formu zvolíte. Fungovat budou všechny :-)

Kategorie: 
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés