-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:

Věřím, že jsem tímto nadpisem přilákala mnoho žen i mužů, kteří mají problém s přílišným množstvím břišního (viscerálního) tuku. Je až překvapující, jak může pár druhů zeleniny stimulovat spalování břišního tuku.
Vsadím se, že jste nevěděli, že existuje zvláštní skupina zeleniny, jenž obsahuje velmi jedinečné fytonutrienty, které skutečně pomáhají v boji proti vzdorujícímu břišnímu tuku. Jistě chápete, proč jsem použila slovo “vzdorujícímu”. Ano, tento tuk se spaluje velmi obtížně.
Nyní již k vysvětlení, jak tyto jedinečné druhy zeleniny fungují a proč pomáhají spalovat břišní tuk.
Chemikálie, které nutí tělo udržovat břišní tuk
Možná jste nikdy neslyšeli o tom, že některé chemické látky v našich potravinách a v našem životním prostředí, jako jsou pesticidy, herbicidy a některé ropné produkty ze znečištěného vzduchu a vody, čisticích prostředků, plastů, kosmetiky, atd. mohou reagovat s hormony a vytvořit v těle přebytek břišního tuku. Tyto škodlivé chemické látky jsou známé jako xenoestrogeny. Xenoestrogeny jsou chemické látky, kterým jste vystaveni (a je těžké se jim v moderním světě vyhnout), a které mají estrogenní účinek v těle. Přebytek těchto látek může způsobit narušení hormonální rovnováhy u mužů i žen. Tyto estrogenní chemikálie, kterým jsme každodenně vystaveni mohou stimulovat naše tělo k ukládání břišního tuku, spolu s mnoha dalšími problémy (včetně rizike vzniku rakoviny v dlouhodobém horizontu).
Zvláštní skupina zeleniny
Tak a teď je ta správná doba, kdy nám přijde vhod zvláštní sorta zeleniny. Je to jeden ze skvělých triků pro každého z nás - použití brukvovité zeleniny v boji proti břišnímu tuku.
Brukvovitá zelenina jako je brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí, bok choy (varianta čínského zelí), atd. obsahují velmi specifické a jedinečné fytonutrienty jako je indol-3-karbinol, který pomáhá v boji proti těmto estrogenním sloučeninám.
Bojovat proti břišnímu tuku stimulací estrogenních chemikálií, je velmi užitečný krok, který vám pomůže vyhrát bitvu proti břišnímu tuku!
Takže zapomeňte na to, že jste v dětství tuto zeleninu neměli rádi a zařaďte jí rychle do svého jídelníčku. Taková růžičková kapusta může chutnat opravdu lahodně, jak jsme již snažili ukázat ve dvou receptech: Dušená růžičková kapusta se slaninou či Restovaná růžičková kapusta & červená cibule. Brokolice se dá připravit také velmi chutně a rychle - stačí krátce podusit v páře (nemusí být úplně do měkka, stačí tzv. al dente:-). Mezitím osmahneme cibulku s česnekem - také jen kráce - a společně s oblíbeným strouhaným sýrem posypeme brokolice těsně před podáváním. U nás doma je oblíbený parmezán či některé druhy uzených sýrů. Nebojte se přidat na talíř i trochu ghee nebo kvalitního másla. Vaše chuťové buňky budou plesat! Nebo se nechte inspirovat našimi recepty: Brokolicová pánev nebo Brokolicový pekáček s masem. Klasická kapusta pak netradičně např. ve formě Vaječných muffinů.
Takže pamatujte: Trio brokolice - kapusta - květák je základ. Ale POZOR! Přestože výše uvedená zelenina je super zdravá volba při snaze o zhubnutí a docílení zdravého těla plného energie, jsou tu další potraviny, které považujeme za zdravé a které ničí náš metabolismus a přidávají břišní tuk. Některé z našich článků již znáte, ale pokud jste zvědaví na kompletní přehled těchto potravin, napište nám. Vaše přání budou vyslyšena:-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.