"Výživový džihád" aneb jak nás nadzvedl středeční článek v LN…

Není to tak dávno, co mne jedna bývalá známá označila za “výživového džihádistu”. Ano, někdo může můj přístup brát jako extrémní. Nicméně musím souhlasit s tím, že mé názory na současná dietetická doporučení jsou v jistém smyslu radikálnější, resp. nejsou v souladu s názory většiny odborné veřejnosti. To, že se celkový zdravotní stav populace zhoršuje, nikdo rozporovat nemůže, a že je na vině především špatné složení stravy v kombinaci s dalšími faktory, které jsou hůře ovlivnitelné (s vyjímkou více pohybu), snad také ne. I proto nás s Veronikou nadzvedlo ze židle několik článků, uvedených pod hlavičkou Mýty o potravinách škodí zdraví ve středečních Lidových novinách, od autorky, která byla označena jako spolupracovnice redakce. Nevíme tedy, jaké má zmíněná paní či slečna vzdělání ve výživě, ale jedno víme jistě. Nemá přístup k aktuálním studiím či nemá zájem do nich nahlédnout. Jinak by snad nebyla schopna uvést určitá doporučení, která rozebírám níže…

 

Mýty Lži o potravinách škodí zdraví

 

Rehabilitovaná vajíčka

Autorka správně zmínila fakt, že příjem cholesterolu ve stravě je nepodstatný (80% cholesterolu kolujícího v naší krvi si vytváříme v těle sami) a vzala na milost vajíčka. Hned v dalším odstavci ale uvádí mylnou informaci - tu, kterou většina výživových poradců “papouškuje” posledních 50. let - není to obsah nasycených mastných kyselin, který je problémem současné generace, ale výrazný nepoměr mezi těmi vícenenasycenými! Autorka v příspěvku "smete prach" z dlouho zatracovaných vajíček a následně uvádí, že za vše může ten typ mastných kyselin, kterých má každý žloutek 50%. Už jen logika sama by měla dovést skutečně přemýšlícího autora k jinému závěru! Na to není třeba znalost žádné konkrétní studie.  

Lež: mnohem více na hladinu cholesterolu v krvi působí složení tuku v našem jídelníčku, konkrétně to, kolik obsahuje nasycených mastných kyselin

Pravda: za problémem vysokého cholesterolu v krevním séru (konkrétně pak sLDL cholesterolu více než celkového cholesterolu a následně pak C-reaktivního proteinu jako hlavního zánětového markeru a trigyceridů) může výrazný nepoměr mezi vícenenasycenými mastnými kyselinami Omega-6 a Omega-3 - doporučovaný poměr 2:1 (VyváženéZdraví doporučuje 1:1) není zdaleka dodržován díky nadměrné spotřebě rafinovaných rostlinných olejů s poměry 10:1 až 40:1!!!

 

Lepek mnohým nevadí

Právě tento odstavec byl hlavním důvodem, proč jsem se jal aktuálně sepsat tuto recenzi! Nemám skutečně ponětí, jak autorka přišla k názoru, že “podle nových poznatků neexistují důkazy” o škodlivosti lepku. Její doporučení “pokud netrpíte nesnášenlivostí lepku nebo alergií na něj, není důvod, proč potraviny, které jej obsahují, z jídelníčku vylučovat - ani u dětí” pokládám za TRESTUHODNÉ! Že je moje prohlášení přehnané? Ne, jen si dávám tu práci a předtím, než něco zveřejním, si udělám důkladnou rešerži… 
Začnu zpochybněním úplných základů. Pro to, aby někdo mohl oficiálně říci, “trpím nesnášenlivostí lepku nebo alergií na něj”, by nejdříve musel být diagnostikován. Uvádí se ale, že 83% celiatiků mezi námi chodí bez toho, aby o své alergii na gliadin vůbec věděli. Datamonitor z roku 2009 uvádí, že tato situace se v roce 2016 sníží na přibližně 50-60%! Tvrdit tedy, že pokud netrpíte alergií na lepek, můžete ho bez obav konzumovat, je špatně. Většinu příznaků, jako např. nadýmání, průjmy, vyrážky, bolesti hlavy, deprese, atp. si většina postižených s alergií na lepek vůbec nespojí. Pokud se vůbec odhodlají zajít si k lékaři, ten jim spíše než vypsání žádosti o krevní rozbor s detaily o hladinách iG-G a iG-A protilátek vypíše recept na antidepresivum nebo analgetikum…

Další fakt, který autorka úplně pomíjí, je skutečnost, že účinky lepku (a lektinů) se nezastavují u gastrointestinálního traktu! Extrakt studií, které máme k dispozici, uvádí celkem 160 onemocnění více či méně spojovaných s účinky lepku! Zastánců teorie, že za epidemií demence a Alzheimerovy choroby stojí právě agresivní chování lepku vůči neurosynapsím, je stejně jako jejich zpochybňovatelů. V Archives of Neurology a dalších zdrojích lze najít dostatek studií, které tuto teorii potvrzují a pokud někdo nepřijde s jasným vyvrácením a s jinou hypotézou, nebrat tyto studie v zřetel je podle mého hazardem s našim zdravím! V příloze pod článkem si dovolím uveřejnit přehled těch 160 onemocnění včetně počtu studií, kde je jako jejich příčina identifikován lepek. S přihlédnutím k výše uvedenému se nám tak doporučení neomezené konzumace lepku včetně podávání dětem jeví jako velmi nezodpovědné. Z mé krátké (ale intenzivní) praxe můžeme potvrdit, že nevíme o žádném klientovi, který by se začal stravovat bezlepkově a zažil by zhoršení zdravotního stavu. Ba naopak! S výjimkou prvních několika dnů, kdy velké množství z těchto klientů zažívá klasické abstinenční příznaky spojované s odvykacími kúrami na narkotika, alkohol a tabák. To jen potvrzuje další z hypotéz, že lepek působí jako podobně jako tyto návykové látky. Gliadin, účinná část lepku, patří mezi látky schopné vázat se na opioidní receptory v mozku, podobně jako např. THC v konopí nebo opium v kokainu…

Lež: potraviny obsahující lepek jsou pro osoby včetně dětí nediagnostikovaných na nesnášenlivost lepku bezpečné 

Pravda: většina z nás neví, zda je uvedenou nesnášenlivostí postižena, a nesnášenlivost lepku je jen jedním z mnoha problémů, které konzumace potravin lepek obsahujících způsobuje 

 

Třtinový cukr není zdravější

Se základní premisou lze souhlasit - třtinový cukr skutečně není výrazně zdravější než ten, který je vyrobený z cukrové řepy. Házet ale do jednoho pytle tyto dva rafinované cukry společně s medem svědčí o neznalosti autorky. Tepelně nezpracovaný a cukrem “nepančovaný” med má i přes vysoký obsah fruktózy i glukózy vysoká množství bioaktivních látek, které mj. působí antisepticky, antibakteriálně.

 

Červené maso má vitamíny

Autorka se trochu nesmyslně věnuje rozdělování masa na bílé a červené namísto toho, aby se věnovala tomu podstatnému - kvalitě masa jako takové. Z tohoto pohledu se nám ve VyváženémZdraví jeví jako nejméně vhodné kuřecí a vepřové maso z komerčních chovů. U kuřecího masa je to především vyššími zbytkovými antibiotiky a podobně jako u vepřového pak přítomností některých látek z průmyslového krmiva v mase. Jako vhodnější se proto jeví kupovat kuřecí/vepřové z ověřených malochovů. Kvalita hovězího masa odvisí od způsobu chovu - zde si opětovně dovolím nesouhlasit s autorkou, která svádí čtenáře k domněnce, že tučné hovězí maso je pro lidský organismus “problematické”. Jsem rád, že tím autorka mínila pouze ony “nepřátelské” nasycené tuky a s přihlédnutím k množství nepravdivých a zavádějících informací “nepotvrdila”, že konzumace červeného masa je spojována s vyšším rizikem vzniku rakoviny - další z mýtů, který již brzy do detailů v samostatném článku rozeberu. V případě šetrně připraveného (např. v pomalém hrnci) hovězího z kusu chovaného pasteveckým způsobem nemůže být autorka dále od pravdy! Níže uvádím tabulku porovnání obsahu některých vitamínů a látek, které v mase vidíme jen neradi. I bez uvedených jednotek můžete jasně vidět rozdíly mezi masem z komerčního chovu a pasteveckých chovů. Obrázek si tedy můžete udělat sami. A veďte prosím v patrnosti, že vitamíny A a E jsou rozpustné v tucích. Takže ano, u masa z komerčních chovů si vyberte to nejlibovější možné nebo se mu vyhněte úplně a dejte přednost zelenině. U "grass-fed" hovězího, připraveného šetrným způsobem, si pak naopak bez výčitek dejte např. prorostlou krkovičku!

Co dodat závěrem? Snad jen to, že by si Lidové noviny měly pečlivěji vybírat své spolupracovníky. Tak, aby se nemusely se zpožděním za mystifikace čtenářům omlouvat - jako to učinil Time v případě jejich podpory závěrů ze Studie sedmi zemí… A snad ještě to, že se stále vyplácí hledat si nezávislé informace a nevěřit mainstream médiím - koneckonců jsou placeny především z reklamy a kdo si myslíte, že reklamu v médiích platí? Mezi jinými i výrobci rostlinných olejů a margarínů, zemědělské konglomeráty a řepné cukrovary. Nikoliv malí zemědělci chovající několik kusů dobytka na pastvě, soukromí včelaři nebo drůbežáři chovající slepice ve volném výběhu. Takže se nabízí možnost, že zmíněná autorka nebyla neinformovaná, jen dala záměrně dohromady články ve stylu "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej..." 

Čerpáno ze studií:

cholesterol

An omega-3 fatty acid and L-arginine supplement improves blood protein concentrations and reduces C-reactive protein in postsurgical patients with head and neck cancer. Pubmed Data : An Med Interna. 2008 Jun;25(6):275-8. PMID: 19295974, Article Published Date : Jun 01, 2008

C-reactive protein is an important independent risk factor for cardiovascular and coronary artery disease. Pubmed Data : Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2008 Nov;1(2):92-7. Epub 2008 Nov 9. PMID: 2003175, Article Published Date : Nov 01, 2008

lepek

Elevated gliadin antibody levels have been confirmed in individuals with schizophrenia. World J Biol Psychiatry. 2013 Jan 3. Epub 2013 Jan 3. PMID: 23282016

Recurrent miscarriages may occur due to undiagnosed celiac disease, and may resolve after a gluten-free diet. Pubmed Data : Dig Dis Sci. 2008 Nov;53(11):2925-8. Epub 2008 Mar 27. PMID: 18368491

Gluten-sensitive diarrhea without evidence of celiac disease. Pubmed Data : Gastroenterology. 1980 Nov ;79(5 Pt 1):801-6. PMID: 7419003, Article Published Date : Nov 01, 1980

There is evidence supporting the beneficial effect of a gluten- and casein-free diet for autistic spectrum disorder. Pubmed Data : Cochrane Database Syst Rev. 2004(2):CD003498. PMID: 15106205, Article Published Date : Jan 01, 2004

A gluten-free diet improves primary IgA nephropathy in 75% of patients. Pubmed Data : Clin Nephrol. 1990 Feb;33(2):72-86. PMID: 2311308, Article Published Date : Feb 01, 1990

A significant proportion of patients with migraine may have celiac disease, and that a gluten free diet may lead to a improvement in the migraine in these patients. Pubmed Data : Am J Gastroenterol. 2003 Mar;98(3):625-9. PMID: 12650798 Article Published Date : Mar 01, 2003

ADHD sympomatology is markedly over represented among untreated CD patients and that a gluten-free diet may improve symptoms significantly within a short period of time. Pubmed Data : J Atten Disord. 2006 Nov;10(2):200-4. PMID: 17085630, Article Published Date : Nov 01, 2006

třtinový cukr

A proprietary honey-based herbal formula reduces chemotherapy-induced neutropenia and the need for colony-stimulating factors. Pubmed Data : Med Oncol. 2006;23(4):549-52. PMID: 17303914, Article Published Date : Jan 01, 2006

Bee honey added to the oral rehydration solution improves the treatment outcome for gastroenteritis in infants and children. Pubmed Data : J Med Food. 2010 Jun;13(3):605-9. PMID: 20438327, Article Published Date : Jun 01, 2010

Comparison of treatment of 150 individuals with superficial burns using Honey versus silver sulphadiazine on 2 different sites of each patients, with significant improvement of honey treatment over silver. Pubmed Data : Int Wound J. 2010 Oct ;7(5):413-7. PMID: 20649832, Article Published Date : Sep 30, 2010

Honey is effective in preventing infection associated with burns. Pubmed Data : Burns. 1996 Sep;22(6):491-3. PMID: 8884013, Article Published Date : Sep 01, 1996

červené maso

Denise Minger: Death by Food Pyramid: How Shoddy Science, Sketchy Politics and Shady Special Interests Have Ruined Our Health

 

Přehled nemocí spojovaných s působením lepku

 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn