-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:
Jaké jsou nejlepší zdroje vitamínu D? Nedostatek vitamínu D je velmi běžný u všech "ne-přírodních" národů. Podle nedávné studie National Health and Nutrition Examination Survey má 42% Američanů problémy vyplývající z nedostatku vitamínu D.
Vitamín D je nezbytný pro správné vstřebávání minerálů a metabolizmus. Nedostatečná hladina vitamínu D je spojována s osteoporózou, zubními kazy, ztrátou kostní hmoty, srdečními onemocněními, autoimunitními onemocněními, roztroušenou sklerózou, vysokým krevním tlakem, cukrovkou, rakovinou a dalšími nemocemi.
RDA (recommended daily allowance = doporučené denní dávky) pro americkou populaci jsou pro vitamín D stanoveny na 600 IU (International Units = mezinárodních jednotek) za den. Oproti tomu jak Weston A. Price Foundation, tak i Dr. Mercola doporučují kolem 5,000 IU denně. Jen pro doplnění, níže vidíte doporučení MZd ČR.
Hned po nejlepším zdroji vitamínu D, slunečnímu záření, je strava. Máme tím na mysli skutečnou stravu, nikoliv vitamín ve formě potravinového doplňku. Syntetické vitaminové doplňky jsou povětšinou vyráběny z ozářených ergosterolů, např. z kvasnic (UV ozařováním sterolů nacházejících se v mléce, rybách a vejcích) nebo syntetických kalciferolů (pocházejících z ovčího lanolinu nebo ryb).
USDA (US Drug Administration) databáze sestavená v 80. letech minulého století uvádí následující potraviny bohaté na vitamín D (uvedená množství jsou vztažena na 100 gramů potravin). Tyto údaje demonstrují, jak je složité získat z normální stravy oněch 5,000 IU vitamínu D...
olej z tresčích jater: 10,000 IU
sádlo (vepřový tuk): 2,800 IU
konzervovaný sleď/nakládaný slaneček: 680 IU
ústřice (vařené v páře): 642 IU
sumec (vařený v páře): 500 IU
Zdroj: The Miracle of Vitamin D, Weston A. Price Foundation
Neuvádíme zde potraviny obohacené o syntetický vitamín D, jako např. cereálie, mléko nebo pomerančový džus.
TOP 10 zdrojů vitamínu D
1. Sluneční záření
Sluneční záření je nejlevnější a nejjednodušší cestou, jak získat vitamín D. Bohužel, tato cesta není tak snadná v zimních měsících. Věděli jste, že nízká hladina vitamínu D je jedním z hlavních důvodů, proč v oněch měsících onemocníte? Zamyslete se nad tím. Proč jste více nemocní na podzim a v zimě? Je to z toho důvodu, že se vám nedostává vitamínu D ze slunečního záření.
S koncem léta, jak ubývá na intensitě slunečního záření, je čím dál tím těžší získat dostatek vitamínu D ze slunečních paprsků. A ano, vaše tělo si ukládá vitamín D ze slunečního záření. Proto je tak důležité získat jej dostatek v letních měsících, abyste předešli chřipkám a nachlazením v zimních měsících.
Podle Dr. Mercoly:
“… hladina vitamínu D v krvi klesá na nejnižší úroveň v průběhu chřipkové sezóny. Pokud Vaše tělo není chráněno vlastními antibiotiky (antimikrobiálními peptidy), které jsou uvolňovány vitamínem D, pokud máte nízkou hladinu vitamínu D v krvi, jste více náchylní k tomu, že se nachladíte, chytnete chřipku nebo jiné onemocnění dýchacích cest... Pokud získáte dostatek vitamínu D ze slunečního záření nebo dostatečné množství ze zdrojů uvedených níže, šance, že onemocníte chřipkou je VELMI malá” (Zdroj: Dr. Mercola)
Pokud budete chtít, můžete získat ohromujících 80 procent a více vitamínu D ze slunečního záření. Podle Dr. Hymana, zakladatele a ředitele UltraWellness Center v Lenoxu (USA), opalovací krémy blokují přibližně 97% produkce vitamínu D. Abyste využili výhod slunečního záření, nemusíte se dostat do ohrožení: jedincům se světlejší pletí postačí méně než 30 minut na slunci, aby načerpali dostatek slunečního záření pro produkci denní dávky, zatímco jedinci s tmavší pletí potřebují pro získání adekvátního množství asi dvě hodiny expozice, říká Dr. Hyman.
2. Olej z tresčích jater
Olej z tresčích jater je potravinou číslo jedna, pokud mluvíme o potravinovém zdroji vitamínu D. Kdysi populární jako potravinový doplněk, olej z tresčích jater zůstává nejlepší cestou k vybudování imunity a získání denní dávky vitamínu D.
Naše rodina bere olej z tresčích jater každý den po celý rok (1 lžíce denně pro dospělé, 1/2 lžíce pro děti).
Doporučuji fermentovaný olej z tresčích jater jako jedinou variantu na trhu, která neprochází tepelnou úpravou a není upravena. Je to také jediný druh, který neobsahuje přidaný syntetický vitamín D.
3. Sádlo
Pokud jste neslyšeli o pozitivních zdravotních účincích sádla, tak teď je ten správný moment. Dříve bylo sádlo jednou z mála možností, co se tuku týče, ale v padesátých letech minulého století získalo špatné jméno po agresivní kampani firmy Crisco (pozn. překladatele - Crisco jako první přišlo na americký trh se ztuženým tukem, na americkém trhu si drží podobnou pozici jako Unilever, výrobce Ramy, v Evropě). Sádlo se získává z vepřového tuku a obsahuje vysoká množství vitamínu D - některé odhady mluví až o 1.000 IU v jedné lžíci!
Vařením na sádle (raději než vaření na rostlinných olejích nebo ztužených rostliných tucích) připravíte výtečné pokrmy.
Vitamín D ze sádla může pomoci s distribucí vápníku v těle, stejně tak s odstraněním jedů z vašeho těla. Společně s cholesterolem (rovněž obsaženým v sádle), vitamín D rovněž pomáhá produkci a regulaci hormonů.
Bohužel sádlo, které koupíte v obchodě, je obvykle homogenizované a tím pádem nedosahuje takové kvality, jako sádlo připravené na bio-farmách a dostupné v bio-obchodech. Příprava vlastního sádla z kvalitního zdroje naštěstí není složitá. (pozn. překladatele - s receptem přijdeme brzy). Pokud máte vlastní surovinu, je to velmi jednoduché!
4. Slanina
Ano, máte naše požehnání jíst slaninu. Zapomeňte na vakcinaci proti chřipce - jezte více slaniny! Nejenom, že kvalitní slanina připravená z vepřového masa prasat žijích ve volném výběhu chutná skvěle a poslouží jako výtečné zpestření Vašeho jídelníčku, ale narozdíl od všeobecně rozšířeného názoru je velmi prospěšná (a podstatně více efektivní a nebolestná narozdíl od vakcinace proti chřipce!).
Slanina je prospěšná ze stejného důvodu jako lůj. Dá se připravit na mnoho způsobů a chutná skvěle.
5. Losos z volného odchytu
Losos z volného odchytu (nikoliv z aqua-kultur z jakékoliv ze skandinávských zemí) je významným zdrojem vitamínu D. Důraz na "volném odchytu" je na místě - maso z lososů chovaných na farmách má přibližně 25% vitamínu D ve srovnání s lososy z volného odchytu. Losos nejenom chutná skvěle bez ohledu na přípravu, ale je i velmi zdravý.
American heart association doporučuje zařadit do jídelníčku tučné ryby (jako je např. losos) dvakrát týdně.
6. Ústřice
Ústřice, stejně jako ostatní plody moře, obsahují spoustu vitamínu D a jsou výborným doplněním jídelníčku. Zvyšují imunitu, energii a obecně snižují riziko chorob. Navíc, podle nedávné studie American Chemical Society, jejich aminokyseliny zvyšují množství testosteronu a estrogenu. Pokud mají skutečně tyto hormony vliv na na Vaše libido, pak je možno je pokládat i za přírodní afrodisiaka.
7. Sardinky
Ze sardinek lehce a rychle připravíte oběd, večeři nebo rychlé občerstvení a obsahují spoustu vitamínu D. Jsou velmi chutné a dají se připravit na spoustu způsobů. Rovněž obsahují omega-3 mastné kyseliny, B vitamín a aminokyseliny.
8. Kaviár a rybí jikry
Opět, soustřeďte se na kaviár (nebo rybí jikry) ryb z volného odchytu. Mimo skvělý zdroj vitamínu D kaviár také poskytuje velké množství vitamínu A, který má pozitivní účinky na váš zrak, stav kůže a rovněž působí preventivně proti vzniku rakoviny. Dalšími výhodami je obsah draslíku, důležitého pro snižování krevního tlaku, a obsah mastných kyselin. Kaviár je lékaři často doporučován pacientům po chemoterapii nebo operaci, jelikož pomáhá zvyšovat množství hemoglobinu v těle.
9. Vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu
Vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu mají 4-6krát více vitamínu D než žloutky slepic chovaných konvenčním způsobem (v klecích). Vitamín D je převážně ve žloutcích, nikoliv v bílcích.
Namísto toho, abyste jedli omeletu z bílků, přidejte si extra žloutky do vašich ranních míchaných vajíček nebo smoothie.
10. Krevety
Krevety mají vysoký obsah vitamínů D, B3 a zinku. Jejich konzumace je často doporučována lidem snažícím se snížit tělesnou váhu. Krevety obsahují "dobrý" cholesterol a selen, který pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny.
V menším množství krevety obsahují i vitamíny A, E a B6, stejně jako hořčík, železo, sodík (sůl) a měď. Obsahují rovněž stopy vitamínu C.
Nehledě na výše uvedené, krevety jsou delikatesou a jako výborný zdroj vitamínu D jsou skvělou možností jeho příjmu v podzimních a zimních měsících, kdy je slunečního záření nedostatek.
Zdroj: VillageGreenNetwork
Poznámky pod čarou:
I když se celá naše rodina všemožně snaží čerpat co nejvíce vitamínu D ze slunce, ne vždy se nám podaří strávit na přímém slunci oněch 30 minut denně a ne vždy jsme paprskům vystaveni tak, jak bychom asi být měli - bavíme se zde o době doporučené na slunci v okamžiku, kdy na sobě máte minimum oblečení - sportujete jen v šortkách, sluníte se na pláži v plavkách... Vitamín D v dostatečných dávkách je tak jedním z mála doporučených potravinových doplňků, které pravidelně užíváme. Dáváme přednost značce Healthy Origins, která sice není v ČR oficiálně dostupná, ale dá se koupit na Amazonu s tím, že Vám zásilku doručí do ČR. Mimo níže uvedené balení 360 gelových kapslí o obsahu 10.000 IU (dvojnásobek doporučené dávky - i když se vitamín D ukládá v tělesných tucích a jeho nadbytek není vylučován močí, podle dostupných studií není třeba se bát předávkování) je k dostání i varianta 5.000 IU a 3.000 IU.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.