-
Zveřejnil:
Bohdan Matwikow - Komentáře: 0

V poslední době se naštěstí stále častěji objevují články a informace v různých médiích o škodlivosti cukru. Ovoce, které vždy bylo synonymem zdraví, se při pohledu na obsah cukru začíná jevit jako nebezpečná potravina. Také pečivo ve všech podobách je nositelem především obrovského množství sacharidů. Co se pečiva týče, máme co do činění s dalším paradoxem rádoby zdravé výživy. Reklama potravinářských výrobců se nám snaží namluvit, že pokud budeme konzumovat pečivo ve formě cereálních výrobků, pak je všechno v pořádku a naše strava je naprosto zdravá. Lidé vnímají informace o dobrých sacharidech v podobě cereálií bohužel tak, že si můžou dopřávat těchto potravin libovolné množství. A tady je příslovečný zakopaný pes našeho neúspěchu ve stravování.
Abychom lépe pochopili význam a místo cukru v nejrůznějších formách v naší každodenní výživě, musíme se vrátit do daleké minulosti. Kdysi dávno byl rafinovaný cukr považován za velmi cennou potravinu, a tak běžně se v domácnostech nevyskytoval. Totéž se týkalo chleba a bílé mouky vůbec. Cukrovinky děti dostávaly pouze za odměnu a někdy je neviděly ani, jak byl rok dlouhý. Lidé žili v podstatě zdravě a sladkou chuť nalézali například v medu nebo ve sladkém ovoci. Potom přišla průmyslová revoluce a rázem bylo vše jinak.
Rychlé energie z cukrů je výrazně méně než energie z tuků...
V roce 1850 započala výroba rafinovaných uhlohydrátů, bílé mouky a bílé rýže. Bylo třeba nakrmit především hladová průmyslová města nějakými potravinami, které lze rychle vyrobit, celkem jednoduše skladovat a také převážet. A chléb a pečivo byly na světě. Vznikl průmyslový mlýn a také se začaly objevovat nejrůznější tzv. civilizační nemoci (cukrovka, dna, infarkt). První zmínka o nemoci věnčitých cév je teprve z roku 1912.
Největším problémem tohoto vývoje stravování je skutečnost, že jsme, my, jako lidé, pozměnili spektrum naší každodenní stravy a tím i celkovou biochemii našeho organismu tak, že se životní energie začala v našem těle „vyrábět“ především ze sacharidů (čili cukrů) a v minimálním množství z tuků. A to v naprostém rozporu se základy fungování lidské buňky, ve které mitochondrie, coby miniaturní „továrničky“ na výrobu energie, nastavené především na tuk, začaly vyrábět jednodušší, rychlou energii z cukrů. Sice jde o energii rychlou, avšak v porovnání s energií z tuků, je jí podstatně méně a vedlejší produkty, které vznikají při její výrobě, dávají organismu zabrat. Jedná se především o CO2, plyn, který zamořuje náš organismus a přináší spoustu zdravotních problémů.
V Beskydách již 25 let funguje Centrum léčby civilizačních nemocí, které svou terapii postavilo na historických znalostech z oblasti zdravé výživy, a především na biochemicky zpracovaném výživovém životním stylu s omezenou konzumací cukrů ve všech podobách. Tento způsob zdravé výživy je znám naší civilizaci asi 200 let a odborně se tomu říká nízkouhlovodanová neboli nízkouhlohydrátová strava.
Vše začalo v roce 1862, kdy podnikatel William Banting se stal prvním pacientem, který byl úspěšně léčen nízkouhlohydrátovou dietou. Nízkouhlohydrátových diet je celá řada a vždy záleží nejen na množství doporučovaného cukru, a také na množství doporučovaných bílkovin a tuků. Takže ne všechny nízkouhlohydrátové diety jsou pro člověka vhodné.
Pokud se zvolí správná forma tohoto způsobu stravování, tak se jakoby navrací ke „kořenům“ biochemie lidského organismu a působí nejen preventivně na naše zdraví, ale již projevené nemoci spolehlivě léčí. A to dokonce choroby, které dnešní medicína neléčí nebo léčit neumí. Jsou to nemoci, které uhlazeně nazýváme civilizačními. Jde o cukrovku, onemocnění zažívacího traktu a pohybového ústrojí, nemoci srdce a oběhového systému, nervová onemocnění, včetně roztroušené sklerózy, o vředová onemocnění, včetně Crohnovy nemoci, onkologická onemocnění, obezitu a celou řadu dalších. Právě těchto nemocí se účastníci léčebných pobytů v Beskydách zbavují, a to pouze změnou denního jídelníčku. Samozřejmě každá nemoc i každý člověk vyžaduje individuální přístup a přihlédnutí ke všem důležitým faktorům zdravého životního stylu.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.