-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0

Recept na dnešní super-rychlou pomazánku se skoro nedá nazvat receptem, resp. popis přípravy se dá shrnout do "rozmačkejte vidličkou a smíchejte", takže se spíše zmíním o tom, co vám tato nutriční pecka dodá a čeho se vyvarovat. U sardinek se prosím snažte vybírat ty, které jsou jasně klasifikované jako naložené v olivovém oleji. Je jich na našem trhu více, ale pokud vyloučíte ty s cenou kolem 70-80Kč, zbydou vám jen ty od firmy Diana, které se dají např. koupit v Albertech (do 40Kč). Vyhněte se těm v "rostlinném oleji" - můžete si být jisti, že budou naloženy v tom nejlevnějším možném oleji a i když já sardinky přes smícháním s avokádem nechávám "okapat" (tuk z avokáda je ještě lahodnější a zdraví prospěšnější, než olivový olej), raději než tuto variantu bych proto bral sardinky "ve vlastní šťávě". O zdravotní prospěšnosti konzumace avokáda jsme již psali dostatečně a tak se jen v rychlosti zmíním o sardinkách. Ve 100g plechovce, resp. sardinkách v tomto množství najdete přes 350% denní doporučené dávky vitamínu B12, 90% DDD selenu, 65% fosforu, 60% Omega-3 mastných kyselin, atd., atd. Jejich pravidelnou konzumací podpoříte především zdraví vašeho srdce a kostí!
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
1 | kus | sardinky v olivovém pleji | |
1 | kus | avokádo | |
čerstvě mletý černý pepř | nebo jiné oblíbené koření | ||
10 | dekagram | láska |
Vše smíchejte dohromady a řádně promíchejte ;-) Podávejte na toustovém chlebu (asi vás nepřekvapí, kdy dodám "ideálně bezlepkovém") nebo pomázánku použijte jako "dip" a nabírejte ji tyčinkami ze zeleniny - salátové okurky, mrkve, řapíkatého celeru, atp.
Jeden poznatek na závěr - nevím, jako roli v tom hraje avokádo, ale pokud jej se sardinkami smícháte, obvykle se úplně ztratí rybí zápach/chuť, který někteří z vás nemusí. Zkuste to!
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.