-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0

Fermentované potraviny by měly patřit do základu jídelníčku - jejich účinek na zdraví trávícího traktu je neoodiskutovatelný a vědecky potvrzený. Prozatím jsme se různým druhům fermentace, až na vyjímku kombuchy nevěnovali, ale nebojte se, k tomu se dostaneme ;-) Dnes přicházíme s velmi jednoduchým receptem, který si bez problémů můžete připravit během několika minut a po týdnu kvašení si užívat toho "dobra ve skle" ;-) Mimo živiny obsažené v mrkvi a v zázvoru se
Počet porcí:
6
porce
Ingredience:
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
4 | šálek | mrkev | v bio kvalitě, oloupaná, nahrubo nastrouhaná |
4.5 | polévková lžíce | zázvor | čerstvý, oloupaný, na jemno nastrouhaný |
4 | polévková lžíce | sůl | (ideálně) mořská |
10 | dekagram | láska |
Postup přípravy:
- ve větší míse smíchejte všechny přísady a dřevěnou paličkou směs "masírujte" po dobu cca 10 minut, až pustí šťávu
- směs natlačte do zavařovací sklenice a dřevěnou "tlačkou" (kuchyňské náčiní na pěchování zeleniny k fermentaci - vypadá podobně jako motorový píst a dá se koupit v různých průměrech v prodejnách domácích potřeb) ji stlačte tak, aby byla kompletně zakryta uvolněnou šťávou
- hladina šťávy by měla být maximálně 2,5cm pod okrajem sklenice - směs začne pracovat a nabývat na objemu!
- sklenici uzavřete víčkem a ponechte v pokojové teplotě (volte spíše temnější místo) po dobu 3-5 dnů
- po 3-5 dnech přemístněte do chladničky a přidávejte jako přílohu k hlavním jídlům
Doba na přípravu:
20
Doba vaření:
0
Kategorie receptu:
Zdroj:
ChrisKresser.com
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.