Fermetovaná zázvorová karotka

Fermentované potraviny by měly patřit do základu jídelníčku - jejich účinek na zdraví trávícího traktu je neoodiskutovatelný a vědecky potvrzený. Prozatím jsme se různým druhům fermentace, až na vyjímku kombuchy nevěnovali, ale nebojte se, k tomu se dostaneme ;-) Dnes přicházíme s velmi jednoduchým receptem, který si bez problémů můžete připravit během několika minut a po týdnu kvašení si užívat toho "dobra ve skle" ;-) Mimo živiny obsažené v mrkvi a v zázvoru se 

Počet porcí: 
6
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
4
šálek
mrkev
v bio kvalitě, oloupaná, nahrubo nastrouhaná
4.5
polévková lžíce
zázvor
čerstvý, oloupaný, na jemno nastrouhaný
4
polévková lžíce
sůl
(ideálně) mořská
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 
  • ve větší míse smíchejte všechny přísady a dřevěnou paličkou směs "masírujte" po dobu cca 10 minut, až pustí šťávu
  • směs natlačte do zavařovací sklenice a dřevěnou "tlačkou" (kuchyňské náčiní na pěchování zeleniny k fermentaci - vypadá podobně jako motorový píst a dá se koupit v různých průměrech v prodejnách domácích potřeb) ji stlačte tak, aby byla kompletně zakryta uvolněnou šťávou
  • hladina šťávy by měla být maximálně 2,5cm pod okrajem sklenice - směs začne pracovat a nabývat na objemu!
  • sklenici uzavřete víčkem a ponechte v pokojové teplotě (volte spíše temnější místo) po dobu 3-5 dnů
  • po 3-5 dnech přemístněte do chladničky a přidávejte jako přílohu k hlavním jídlům 
Doba na přípravu: 
20
Doba vaření: 
0
Zdroj: 
ChrisKresser.com
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn