-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0

Začala sezóna dýní, proto vám přináším tip na dýňovou polévku. Dělám jí doma na různé způsoby a všechny mé rodině chutnají. Zkuste variantně použít doporučené suroviny, ale základem je konečné mixování do jemna:-)
Není třeba použít k dýni cuketu, batáty i mrkev. Jde spíš o doplnění základní suroviny, pokud jí nemáme dostatek, ale jde i o oživení celkové chuti. Např. batáty i mrkev umocní nasládlou chuť polévky. Batáty ale nezvýší glykemický index celého jídla tak, jako se to stane s bramborami běžnými. Proto množství i výběr doplňujících surovin je na preferenci kuchařky či na tom, co doma zrovna máme:-)
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
1 | kus | dýně Hokaido | jedna větší nebo dvě menší |
1 | kus | cuketa | mladá, neloupaná |
1 | kus | batáty (sladké brambory) | |
1 | kus | mrkev | větší |
1 | kus | cibule | větší |
3 | polévková lžíce | ghee | |
1 | kávová lžička | kari | |
1 | kávová lžička | kurkuma | |
2 | kávová lžička | vegeta | nebo jiné sypké polévkové koření bez glutamanu |
4 | kávová lžička | dýňový olej | |
1 | balení | čerstvý koriandr | |
10 | dekagram | láska |
Začneme s usmažením cibule na ghee (viz náš článek http://vyvazenezdravi.cz/olejove-uterky-ghee). Ghee bude polévku zjemňovat a pomáhat vstřebání vitamínů rozpustných v tucích. Proto se nebojte použít ghee dostatek. Přidáme kari a kurkumu podle chuti a zalijeme připraveným vývarem či jen vařenou vodou. Kurkuma nebude mít výrazný vliv na chuť, ale je velmi prospěšná našemu zdraví.
Oloupanou dýni, po odstranění velkých semen uvnitř dýně, nakrájíme na kousky. Při volbě batátů či mrkve, vložíme zhruba ve stejné době do vroucí vody. Mladou cuketu vkládáme o chvilkou později, protože bude uvařená rychleji. Použijeme-li cuketu starší, oloupeme slupku a odstraníme tvrdá semena.
Během vaření přidáme trochu misa a/nebo vegety. Díky tomu nemusíme přidávat další sůl.
Jakmile budou všechny suroviny uvařené do měkka, přestaneme vařit. Pak použijeme buď tyčový mixér, kterým obsah hrnce rozmixujeme do hladka, nebo přelejeme polévku do stolního mixéru, který rozmixuje všechny suroviny ještě lépe.
Při servírování polévky zvolíme na dochucení trochu dýňového oleje (má výbornou oříškovou chuť a mimo jiné velké množství zinku!) nebo čerstvého koriandru. Každá varianta má své přednosti.
Nezapomeňte v žádném případě na použití poslední ingredience - tím polévka získá na jedinečnosti ;-)
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.