Dýňová polévka

Začala sezóna dýní, proto vám přináším tip na dýňovou polévku. Dělám jí doma na různé způsoby a všechny mé rodině chutnají. Zkuste variantně použít doporučené suroviny, ale základem je konečné mixování do jemna:-)
Není třeba použít k dýni cuketu, batáty i mrkev. Jde spíš o doplnění základní suroviny, pokud jí nemáme dostatek, ale jde i o oživení celkové chuti. Např. batáty i mrkev umocní nasládlou chuť polévky. Batáty ale nezvýší glykemický index celého jídla tak, jako se to stane s bramborami běžnými. Proto množství i výběr doplňujících surovin je na preferenci kuchařky či na tom, co doma zrovna máme:-)

Počet porcí: 
4
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
1
kus
dýně Hokaido
jedna větší nebo dvě menší
1
kus
cuketa
mladá, neloupaná
1
kus
batáty (sladké brambory)
1
kus
mrkev
větší
1
kus
cibule
větší
3
polévková lžíce
ghee
1
kávová lžička
kari
1
kávová lžička
kurkuma
2
kávová lžička
vegeta
nebo jiné sypké polévkové koření bez glutamanu
4
kávová lžička
dýňový olej
1
balení
čerstvý koriandr
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Začneme s usmažením cibule na ghee (viz náš článek http://vyvazenezdravi.cz/olejove-uterky-ghee). Ghee bude polévku zjemňovat a pomáhat vstřebání vitamínů rozpustných v tucích. Proto se nebojte použít ghee dostatek. Přidáme kari a kurkumu podle chuti a zalijeme připraveným vývarem či jen vařenou vodou. Kurkuma nebude mít výrazný vliv na chuť, ale je velmi prospěšná našemu zdraví. 
Oloupanou dýni, po odstranění velkých semen uvnitř dýně, nakrájíme na kousky. Při volbě batátů či mrkve, vložíme zhruba ve stejné době do vroucí vody. Mladou cuketu vkládáme o chvilkou později, protože bude uvařená rychleji. Použijeme-li cuketu starší, oloupeme slupku a odstraníme tvrdá semena. 
Během vaření přidáme trochu misa a/nebo vegety. Díky tomu nemusíme přidávat další sůl. 
Jakmile budou všechny suroviny uvařené do měkka, přestaneme vařit. Pak použijeme buď tyčový mixér, kterým obsah hrnce rozmixujeme do hladka, nebo přelejeme polévku do stolního mixéru, který rozmixuje všechny suroviny ještě lépe. 
Při servírování polévky zvolíme na dochucení trochu dýňového oleje (má výbornou oříškovou chuť a mimo jiné velké množství zinku!) nebo čerstvého koriandru. Každá varianta má své přednosti. 
Nezapomeňte v žádném případě na použití poslední ingredience - tím polévka získá na jedinečnosti ;-)
Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
20
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
vlastní
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés