-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0

To, že bychom měli pravidelně jíst fermentované potraviny snad opakovat donekonečna nemusíme, že ne? A jelikož bychom rádi rozrušili tu nudu jogurt-kefír-jogurt-jogurt, přicházíme s trochu složitějším receptem, ale o to lahodnějším. Pokud někdy tuto korejskou specialitu ochutnáte, budete se k ní vracet znovu a znovu!!! V chladu ledničky nebo venkovního sklepa vám nádoby s kimchi vydrží měsíce - za předpokladu, že na ně zapomenete ;-) Recept mne již před lety naučil můj korejský dodavatel a od té doby jej šířím dále. Ještě dodávám, že pokud někde za rohem nemáte korejský obchod, kde byste koupili v soli naložené kalamáry, budete muset začít s nimi a zbytek procesu o týden odložit ;-) A kalamáry můžete vynechat - mám spoustu známých, kteří dělají kimchi bez těchto potvůrek ;-)
A dodávám, že kimchi se obvykle nedělá v množství, které se dá sníst na posezení. Podobně jako u kysaného zelí se dělá ve velkém a stejně jako kyselé zelí vydrží měsíce a měsíce!
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
5 | kilogram | čínské zelí | |
2 | kus | pórek | |
2 | kus | bílá ředkev | |
10 | kus | zelená cibulka | |
0.25 | mrkev | ||
1 | šálek | cibule | |
1 | šálek | česnek | propasírovaný |
2 | polévková lžíce | čerstvý zázvor | rozmixovaný/drcený |
0.5 | šálek | sladká rýžová mouka | |
1 | šálek | rybí omáčka | |
2.5 | šálek | paprikové floky | z pálivých papriček |
0.25 | šálek | cukr | |
1 | šálek | sůl | |
300 | gram | kalamáry | čerstvé nebo mražené |
Příprava v soli naložených kalamárů (týden dopředu!!!)
300g čerstvých nebo zrovna rozmražených kalamárů, řádně očištěných a zbavených vnitřností a vnitřní "kosti" smíchejte s 3 lžícemi soli, sůl do kalamárů řádně vetřete a uložte je do vzduchotěsné nádoby do ledničky na 7 dnů. Po sedmi dnech, v den přípravy kimchi, kalamáry řádně opláchněte (můžete je "svléci z kůže"), osušte papírovým kapesníkem a nakrájejte na slabé proužky.
Příprava zelí
Ze zelí odstraňte špatné listy, zelí podélně rozpulte, následně rozčtvrťte a odstraňte tvrdý střed. Následně čtvrtky nakrájejte na cca 2cm proužky o délce 5-8cm. Nakrájené zelí přendejte do velké mísy, zalijte jej studenou vodou a přidejte hrnek soli. Takto zelí máčejte 90 minut s tím, že každých 30 minut zelí obraťte/promíchejte. Po 90 minutách zelí propláchněte studenou vodou a nechejte odkapat.
Příprava "kaše"
V hrnci smíchejte půl šálku sladké rýžové mouky s 3 hrnky vody, za stálého míchání uveďte do varu, vařte po cca 5 minut (až kaše začne tvořit bubliny), vmíchejte čtvrt hrnku cukru a ještě 2-3 vařte. Odstavte a nechejte vychladnout.
Příprava kimchi pasty
Do větší mísy přelijte zchlazenou kaši, do ní vmíchejte hrnek rybí omáčky, 2,5 hrnku paprikových floků, hrnek propasírovaného česneku, jednu až dvě lžíce drceného zázvoru a hrnek jemně nakrájené cibule. Pokud se vám nechce pasírovat česnek, krájet na jemno cibuli a drtit zázvor, vhoďte vše do mixéru ;-) Jako poslední krok vmíchejte proužky naložených kalamárů.
Příprava zeleniny
Veškerou zeleninu ze seznamu najemno nakrájejte:
zelená cibulka + pórek - cca 1cm diagonální špalíky
ředkev + mrkev - na slabé proužky (můžete nahrubo nastrouhat)
a následně vmíchejte do kimchi pasty.
Finální krok
Kimchi pastu důkladně promíchejte se zelím, rozdělte do vzduchotěsných potravinových kontejnerů (klip-klap krabiček) a uložte do chladničky. Kimchi můžete začít konzumovat ihned po přípravě a nebo počkat (řádově 2 dny) než začne fermentovat. Přidávejte k jídlům jako přílohu (namísto např. hořčice, kečupu) nebo jezte po lžících každý den - vaše tělo vám poděkuje!!!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.