-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0

Tento článek je poctou jednomu z našich klientů. Před časem, kdy mu byl diagnostikován nádor na mozku a ošetřující lékař mu poté, co odmítl chemoterapii sdělil, že mu nedává více jak 6 měsíců života, vyhledal léčitele a cesta osudu mu do cesty přivedla i nás. I s naší malou pomocí (ale především vlastní silnou vůlí a podporou celé rodiny) změnil svůj jídelníček a životní styl a pokud mne paměť neklame, od výše uvedené události uplynulo již 8 měsíců a jemu se daří skvěle! A protože v rámci našeho koučinku upravujeme na základě kombinace selského rozumu a nejnovějších studií nejenom jídelníček, ale i přicházíme s doporučenými potravinami a konkrétními pokrmy, rozhodl jsem se pro takový malý souhrn doporučených potravin. Asi vás nepřekvapím, když budu konstatovat, že zařazení níže uvedených potravin ve větším měřítku prospěje všem. Jako rekonvalescence po chemoterapii, léčba stravou i jako prevence - nejenom rakoviny. Pokud jste našimi čtenáři delší dobu, moc vás toho asi z níže uvedeného seznamu nepřekvapí a tak článek berte jako “opáčko” ;-) Nebo jej přepošlete někomu, kdo podobný přehled s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu uvítá.
Zelený čaj
Bohatý na polyfenoly včetně těch nejznámějších - katechinů (především EGCG). Ty na rakovinové bujení působí tak, že tlumí růst nových cév, které vyživují nádor. Zelený čaj působí rovněž jako výtečný nápoj pro detoxikaci, kdy aktivuje enzymy v játrech odvádějící toxiny z těla. Hned několik studií potvrzuje jeho roli při cílené apoptóze (“buněčné sebevraždě”) právě rakovinových buněk. U pacientů podstupujích léčbu radiací zesiluje její účinky. TIP: Nejvyšší obsah EGCG mají japonské čaje (sencha, gyokuro, matcha, atp.) - více, než čínské čaje. Dejte přednost zeleným čajům před černými - u nich díky fermentaci nemůžete tak vysoký obsah polyfenolů očekávat. Volte co nejkvalitnější japonský zelený čaj, který najdete například v obchůdku Zdeňka Nepustila, dovozce hořké okurky a jiaogulanu a zkuste jej usrkávat v množství 2-3 šálků denně. Pro maximální množství katechinů neslévejte nálev dříve, než 8-10 minut od zalití 80ºC teplou vodou - čajoznalci prominou ;-)
Štáva z granátového jablka
Pití této šťávy chuťově připomínající maliny patří v oblasti Persie mezi zvyky tisíce let staré. Antioxidační i protizánětlivé účinky na lidský organismus mají oporu ve vědeckých studiích a tak ji nelze jinak, než doporučit. Působí blahodárně zejména u pacientů s rakovinou prostaty, kterou dokáže výrazně utlumit. Zkuste pití džusu (100%, pokud možno bez přidaných cukrů) zařadit do svého pitného režimu. 200-250 ml ráno jako lepší alternativa k jablečnému nebo pomerančovému džusu se jeví jako optimální. TIP: Na trhu se dá koupit i pasterovaná šťáva bulharské provenience, která není z koncentrátu.
Zázvor
Jen o málo slabší bráška níže uváděné kurkumy díky své protizánětlivé síle dokáže účinně potlačovat růst rakovinových nádorů a infuze z něj připravená výrazně ulevuje pacientům podstupujícím chemoterapii a radioterapii od nevolností! TIP: Čerstvý zázvor se hodí nejenom do tepelně upravovaných pokrmů (nakrájejte jej na tenké plátky a osmahněte jej např. společně s cibulkou), přidejte nastrouhaný do salátu (i ovocného!) nebo si udělejte čerstvý zázvorový čaj oslazený lžičkou medu.
Kurkuma
Součást koření curry a bojovník číslo jedna v boji proti zánětlivým procesům! Navozuje cílenou apoptózu rakovinových buněk, potlačuje růst rakovinových nádorů, zlepšuje výsledky chemoterapie - prostě bojuje na spoustě front najednou! Její vstřebatelnost výrazně (až 1000x) zvýšíte, pokud jí smícháte s pepřem v poměru 4:1. Hledáte-li kurkumu jako potravinový doplněk, cílete na mix kurkuminu a piperinu (účinné látky v kurkumě a pepři) v poměru 100:1. TIP: Nevynechejte jedinou příležitost přidat kurkumu do jídla! Tu v práškové formě dnes koupíte takřka “na každém rohu” a i v podobě kořene je dnes volně dostupná! Více o kurkumě zde.
Růžičková kapusta, bok choy, čínské zelí, brokolice, květák
Zelenina z čeledi brukvovitých obsahuje sulforafany a indol-3-karbinoly, velmi účinné protirakovinové fytoživiny fungující jak v procesu detoxikace, tak i v prevenci přeměny displazických buněk na ty rakovinové. Displazie je proces chorobného množení buňky předcházející vzniku rakovinového nádoru. Indol-3-karbinoly navíc navozují apoptózu a blokují růst nádoru. TIP: Smoothie, saláty, hlavní jídla, přílohy, atd. - tuto zelenou listovou zeleninu můžete využít kdykoliv. Pokud ji tepelně upravujete, zkuste to dělat šetrně - krátké povaření v páře s následným zakápnutím olivovým olejem (zabezpečující správné vstřebání vitamínů A, D, E a K1) nebo mírné podušení, opět na olivovém oleji se jeví jako ideální pro zachování maxima živin. Časově se zde bavíme v obou případech o několika málo minutách. O jednotlivých typech zelené listové zeleniny jsme psali tolikrát, že jednodušší bude prohledat naše stránky ;-)
zařaďte 2-3 suroviny denně do vašeho jídelníčku a držte tím rakovinu mimo váš dosah...
Olivový olej
Zde čtenáře jen odkáži na článek z minulého týdne o oleocanthalu. I když jsou zjištění o jeho působení poměrně čerstvé, použitím kvalitního extra panenského olivového oleje ve vaší kuchyni jistě nic nezkazíte! Měl by být jedním ze základních olejů pro každodenní využití a pokud pominu jiné, poměrně dražší za studena lisované oleje, pak i tím hlavním z rostlinných zdrojů. TIP: Využijete jej do salátů jako základ zálivky i jako tuk pro mírné smažení/dušení.
Česnek, cibule, pórek, šalotka, pažitka
Sloučeniny síry ve všech z těchto aromatických dobrůtek navozují buněčnou smrt u rakovinových buněk střev, prsu, plic a prostaty. Epidemiologické studie navíc potvrzují nižší riziko vzniku rakoviny ledvin a prostaty, především při vyšší konzumaci česneku. Česnek se z celé skupiny jeví jako ten s nejvyšším potenciálem. Všimli jste si, že “vůně” česneku se objeví až v okamžiku, kdy jej rozmačkáte/propasírujete? Účinná aromatická látka allicin se totiž tvoří až v okamžiku, kdy narušíte mezibuněčné prostory a umožníte, aby se spojila inertní látka alliin s enzymem alliinázou. Enzym alliináza je bohužel tepelně citlivý - zahřátím jej zničíte a alliinu pak chybí protějšek, se kterým by se spojil a vytvořil allicin. TIP: Maximum allicinu se v rozmačkaném česneku vytvoří po cca 10 minutách a tak pokud chcete skutečně docílit léčivého efektu (a ne jen ochutit pokrm), pak rozmačkejte česnek s 10-minutovým předstihem, než jej vhodíte na pánev nebo do česnečky ;-) A nebo zkuste černý česnek!
Isoflavony
Dobře víte, jak se stavíme ke konzumaci sóji. I přes fakt, že má dlouhodobě ničivé účinky na lidské zdraví, nejsem netečný ke studiím vyzdvihujícím její obsah isoflavonů (především genisteinu, daidzeinu a glyciteinu), které brání v růstu rakovinovým buňkám a blokují stimulaci rakovinových buněk sexuálními hormony (estrogeny i testosteronem). Za nižším výskytem rakoviny prsu u žen v asijské populaci podle závěrů studií stojí právě konzumace soji. Zde bych byl opatrný se závěry a asi bych nebyl překvapený, pokud by se nakonec ukázalo, že u těchto studií byla zaměněna korelace s kauzalizací. Rakovina prsu má jednak částečně genetický podklad a hlavně - neprokázalo se, že by konzumace celé sóji měla tento účinek. TIP: Ideální formou konzumace isoflavonů se tak jeví suplementace ve formě extraktů (koncentrovaná forma isoflavonů) nebo zařazení produktů z fermentované sóji - tempehu, misa a natto.
Tučné ryby
Dvakrát týdně, ideálně z kategorie “tučných”. Tak zní doporučení ohledně konzumace ryb. A my jej jen můžeme podpořit. Omega-3 mastné kyseliny v nich (a nebo z nich - ve formě rybího oleje) zpomalují růst rakovinových buněk u velké řady typů rakoviny (plic, prsu, střev, prostaty, ledvin). A tučné ryby, to není jen losos ;-) TIP: Zkuste ančovičky, makrelu, sardinky (včetně těch v konzervě ve vlastní šťávě nebo ještě lépe - v olivovém oleji), sledě. Čím menší ryba, tím menší pravděpodobnost, že bude obsahovat škodlivé hladiny těžkých kovů, polychlorovaných bifenylů, atp. Množství Omega-3 mastných kyselin se podle některých studií i ve zmraženém stavu časem snižuje - máte-li příležitost dát si nějakou z uvedených ryb čerstvou, pak neváhejte ;-)
Lněná semínka
Další z bohatých zdrojů Omega-3 mastných kyselin (ALA s kratším řetězcem, než v případě DHA a EPA) a základní surovina v jednom z nejznámějších alternativních protokolů pro léčbu rakoviny od německé léčitelky Johanny Budwig. Alternativním zdrojem ALA pak mohou být námi oblíbená a často používaná chia semínka. TIP: Lněná semínka namelte a přidávejte 1-2 lžičky do plnotučného jogurtu k snídani či svačině (Budwig protokol). Více najdete o těchto semínkách zde.
Olej z brutnáku lékařského
Pro někoho možná překvapivý kandidát - obsahuje totiž především Omega-6 mastné kyseliny. Důvodem je fakt, že je bohatý především na jednu konkrétní, GLA, kyselinu gama-linoleovou a ta v kombinaci s konzumací EPA/DHA (nikoliv ALA) výrazně zvyšuje protizánětlivý účinek Omega-3 MK. Mám samozřejmě na mysli za studena lisovaný olej, bez použití hexanů a dalších chemikálií při extrakci. Dalším zdrojem GLA je pupalkový olej, ale ten GLA obsahuje pouze 9%, zatímco ten brutnákový kolem 20%. TIP: Zkuste si třeba udělat listový salát s kousky lososa a zakápnout jej právě olejem z brutnáku.
Pomeranče, mandarinky, citrony, grapefruity
Plné flavonoidů, které stimulují detoxikaci prostřednictvím jater. Flavonoidy obsažené v kůře mandarinek, tangeritin a nobiletin navíc dokáží vyvolat apoptózu u buněk mozkových nádorů! Nebojte se přidat na kousky nakrájené citrusy do zeleninových salátů ;-) TIP: A kůry se nezbavujte - omyjte ji v octové vodě, rovněž nastrouhejte na salát, do salsy nebo ji nechejte vyluhovat v čaji!
Jahody, maliny, borůvky, ostružiny, brusinky
Všechny tyto bobuloviny jsou doslova nabité velkým množstvím polyfenolů a kyselinou elagovou, která účinně brání vazbám karcinogenů (včetně polycyklických aromatických uhlovodíků) na naši DNA. Dva z polyfenolů vyskytující se v bobulovinách, antokyanidiny a proantokyanidiny pak dokáží vybudit u rakovinových buněk apoptózu, buněčnou smrt. TIP: Děláte-li si ranní smoothie z výše uvedené zelené listové zeleniny, nezapomeňte do něj přidat právě hrst bobulovin. Nejenom pro lepší chuť - bobuloviny prokazatelně zlepšují postprandiální glykémii (stav 30-60 minut po jídle, kdy dochází k zvýšení glukózy v krevní plasmě z konzumované potravy)! Narozdíl od jiného ovoce (jablka, mango, atp.) v ranním smoothie nedochází k následnému propadu, hypoglykémii a tak není produkce inzulinu jak na horské dráze.
Čokoláda
Ta obsahující 70% a více procent kakaové hmoty vám dodá spoustu antioxidantů, proantokyanidinů a polyfenolů. A ta skutečně kvalitní, jakou je například čokoláda z Troubelic, vám všech těchto látek dodá v jedné kostičce více, než sklenice červeného vína nebo šálek správně připraveného zeleného čaje! Všechny tyto fytoživiny zpomalují růst rakovinových buněk a omezují přívod krve k nim. TIP: Vyzkoušejte skutečně kvalitní čokoládu a bez výčitek svědomí si dejte denně jednu až dvě kostičky. O čokoládě se dočtete například zde.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.