-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
![](http://vyvazenezdravi.cz/sites/default/files/styles/large_article_default/public/shutterstock_133227362.jpg?itok=b4BzwMYU)
Goitrogeny jsou látky v potravinách, které mohou způsobit škody na funkci štítné žlázy. Goitrogeny dostaly svůj název od “goiter” (česky = struma), což je název zvětšené štítné žlázy. Možná jste nikdy neslyšeli o strumě nebo o goitrogenech, ale pokud máte problémy se štítnou žlázou, budete určitě chtít vědět, co jíst, abyste podpořili zdraví vaší štítné žlázy.
Štítná žláza je jedna z největších žláz v endokrinním systému. Nachází se v oblasti krku na kraniálním konci průdušnice, před hrtanem, ve spodní a přední části krku. U zdravých lidí její tvar připomíná motýla. Štítná žláza kontroluje, jak vaše tělo reaguje na další hormony, vytváří určité bílkoviny a určuje, jak rychle vaše tělo spotřebovává energii. Zároveň ovlivňuje vaši tělesnou teplotu, náladu i rychlost vašeho metabolismu. Štítná žláza shromažďuje jód z krve k výrobě dvou hormonů: trijodthyroninu (T3) a thyroxinu (T4). Také produkuje kalcitonin, který působí proti osteoporóze tím, že snižuje koncentraci vápníku v krvi a přesouvá ho do kostí.
Dá se tedy bez nadsázky říct, že správné fungování štítné žlázy je pro nás velmi důležité.
Vysoký obsah goitrogenů mají brukvovité potraviny, ale vysoký obsah goitrogenů se může objevit i v jiných potravinách.
Top 11 goitrogenických potravin
Bok Choy
Brokolice
Brukev sítinovitá
Hořčice
Kapusta
Kedlubna
Květák
Růžičková kapusta
Ředkvičky
Sója (ve všech podobách)
Tuřín
Vodnice
Zelí
Potraviny s malým množství goitrogenů
Bambusové výhonky
Proso
Broskve
Burské oříšky
Hrušky
Piniové oříšky
Špenát
Jahody
Sladké brambory (batáty, jamy)
Pšenice a další lepek obsahující zrna
Měli byste se vyvarovat těchto potravin?
Jen proto, že tyto potraviny jsou bohaté na goitrogeny, neznamená to, že byste se jim měli vyhýbat. Ve skutečnosti jejich přínosy mnohonásobně převýší jejich negativa (kromě sóji). Chcete-li mít brokolici jednou nebo dvakrát týdně, jen do toho! Jen jí nejezte syrovou. Vaření totiž snižuje goitrogenické látky až o třetinu, kromě sóji a prosa. Nejezte více potravin ze seznamu za jeden den; mají kumulativní účinek.
Každý, kdo nemá potíže se štítnou žlázou, by měl být schopen jíst goitrogenické potraviny bez problémů. Pouze lidé s onemocněním štítné žlázy, by se měly vyhnout těmto potravinám nebo je konzumovat ve velmi malém množství. Budete-li jíst zároveň potraviny s vysokým obsahem jódu, budou vedlejší dopady těchto potravin kompenzovány.
Jiné příčiny strumy
Přijímání goitrogenů v potravě není jediným důvodem vzniku strumy; ve skutečnosti, je to jen jeden z mnoha. Nejčastější příčinou je nedostatek jódu, zejména v zemích, které nepoužívají jodizované soli. Na celém světě jsou více než dvě miliardy lidí postiženy nedostatkem jódu. FDA doporučuje, aby dospělí přijímali minimálně 150 mikrogramů jódu denně. Dalšími příčinami jsou vrozená hypotyreóza, nežádoucí účinky léčivých přípravků, Hashimotova nemoc, onemocnění hypofýzy, Gravesova-Basedowova nemoc, tyreoiditida, rakovina štítné žlázy, nezhoubné novotvary štítné žlázy a necitlivost hormonu štítné žlázy.
Více rozšířené je zvětšení štítné žlázy u žen.
Potraviny podporující činnost štítné žlázy
Existuje několik potravin, které budou podporovat zdraví štítné žlázy. Mezi nimi jsou ty s vysokým obsahem jodu a tyrosinu.
Potraviny s vysokým obsahem jódu
Jód je nejdůležitějším prvkem v oblasti zdraví štítné žlázy. Většina strum je způsobena zvětšením štítné žlázy ve snaze vytáhnout více jódu z krevního oběhu. Pro většinu lidí se strumou je strava s vysokým obsahem jódu nejobvyklejší léčba.
Mezi potraviny, které mají vysoký obsah jódu, patří řasy a jiná mořská zelenina, fenykl, topinambury, kravské mléko, vejce a rozinky. Pokud v současnosti používáte mořskou sůl nebo jinou speciální sůl, zkontrolujte, zda byla obohacena o jód. Posypání potravin jodizovanou solí je nejjednodušší způsob, jak získat trochu jódu v každém jídle.
Potraviny bohaté na tyrosin
Tyrosin je aminokyselina, která se nachází v mnoha potravinách s goitrogeny (pšenice, arašídy, sójové boby). Je důležité přijímat tyrosin bez současného získání vlastností goitrogenů. Mezi dobré zdroje se řadí dýňová semena, hovězí maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, banány, avokádo, drůbež a mandle.
Potraviny živočišného původu s vysokým obsahem bílkovin jsou obvykle dobrým zdrojem vitamínu B12 a selenu, které jsou rovněž důležité pro zdraví štítné žlázy. Losos se svým vysokým obsahem tyrosinu je také vynikajícím zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě a mohou pomoci se správnou funkcí štítné žlázy.
Nebrukvovitá zelenina a ovoce
Máte-li problémy se štítnou žlázou, jedny z nejlepších potravin, které můžete jíst (kromě těch, které již byly zmíněny) jsou nebrukvovitá zelenina a ovoce. Zelenina a ovoce obecně obsahují vysoké množství antioxidantů, zejména v čerstvém stavu. Antioxidanty pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály. Hodně druhů zeleniny i ovoce také obsahuje vysoké množství elektrolytů, jako je draslík a sodík, které se podílejí na pohybu tekutiny v tělních buňkách. Dýně, rajče, paprika, zelené fazolky, hrášek, okurky, chřest, lilek, mrkev a celer jsou všechny skvělé příklady negoitrogenické zeleniny, ze které se můžete těšit.
Většina ovoce má vysoký obsah vitamínu C a dalších antioxidantů. Příklady negoitrogenické ovoce, které byste měli jíst: mango, citrusové plody, borůvky, tmavé hrozny, granátová jablka, guava, třešně, meruňky, jablka, ananas a kiwi.
Goitrogeny a paleo
Lidé, kteří dodržují paleo stravu, již pár potravin s obsahem goitrogenů, jako sója a arašídy, vynechávají, ale co ostatní potraviny?
Jíte-li v paleo stylu, je vaše strava bohatá na selen a tyrosin, jód, antioxidanty a další příznivé živiny. Jezte hodně ryb, masa, drůbeře a vajec, užívejte si jogurty a “grass-fed” máslo, nemáte-li problém s mléčnými produkty. Pokud máte přístup k nákupu skutečně čerstvého mléka, možná zvážíte jeho přidání do své stravy. Určitě však pokračujte ve vynechání pšenice a sóji!
Zvažte všechny nevýhody - zánětlivé vlastnosti, problémy s lepkem, narušení endokrinního systému (ze sóji) - a nenajdete žádná pozitiva z konzumace ani u jednoho z nich.
Nemoci štítné žlázy se daleko častěji vyskytují u žen než u mužů. Zvláště u žen ve středním a vyšším věku. Praxe ukazuje, že jednou z větších skupin jsou ženy kolem “přechodu”. Ať už patříte do jakékoli skupiny a máte-li nějaké pochybnosti o správné funkci štítné žlázy, požádejte o kontrolní vyšetření svého lékaře.
Zdroj: blog.paleohacks.com
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.