-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:
Dobré zprávy ;-) 69% ze všech typů zeleného ovoce a zeleniny podporuje buněčné zdraví, zdraví plic, kardiovaskulárního systému a zdraví jater. Naše nejoblíbenější barva má navíc jednoznačně nejvíc kandidátů na super-potraviny, kterých bychom měli do jídelníčku zařadit co nejvíce a snažit se je pravidelně konzumovat! Můžete prakticky vždy očekávat velkou dávku železa (i když hůře stravitelného, než je tomu u potravin živočišného původu), draslíku, vitamínů B9, C a K.
A teď již k několika známým i méně známým zástupcům ;-)
avokádo
Ano, o avokádu se zmiňujeme v každém článku, kde to jen jde a má to svůj důvod. Jedno avokádo vám dodá 40% doporučené denní dávky vitamínu B5, 40% vlákniny, 35% vitamínu K, 30% mědi, 30% vitamínu B9, 23% vitamínu B6 a 20% vitamínů E, C a draslíku. Dá se využít ve všech receptech, kde potřebujete pokrmu dodat jemnou, krémovitou texturu. Pokud "ulítáváte" na tatarské omáčce (té kupované), zkuste třeba recept na její zdravou obdobu právě z avokáda, kterou na našich stránkách najdete již dnes ;-)
zelená jablka
Ideální svačinka pro vás i vaše děti - pro ně obzvlášť pokud je zbavíte jádřince a nakrájíte na srpečky. Zkuste je přidat nadrobno nakrájené do zeleninových salátů nebo je před konzumací posypat chat masalou, což speciální ajurvédské koření, které zakoupíte v bio-obchůdcích, popř. obchodech s indickými/asijskými potravinami. Snažte se vybírat spíše polosladké nebo kyselé odrůdy. S každým snězeným jablkem můžete očekávat doplnění cca 20% vlákniny a 12% vitamínu C vaší denní doporučené hladiny těchto nutrientů.
kiwi
Co kiwi, to přes 80% denní dávky vitamínu C a 30% vitamínu K! Potřebujete další argumenty? Zkuste jej třeba rozmixovaná s pomeranči a ananasem jako narychlo připravené "chutney" ke grilovanému masu nebo společně s jahodami do doma připraveného jogurtu. Věděli jste, že kiwi je jedno z ideálních kandidátů, pokud se bavíme o sušení ovoce? Ztrácí nejméně živin ze všeho ovoce a tak jej zkuste nakrájet na plátky a usušit v sušičce ovoce pro použití v zimních měsících.
artyčoky
Velmi dobrý zdroj vlákniny (přes 40% DDD na 100g), hořčíku a manganu (13% DDA) a vitamínů B9, C a K (15%, 27%, resp. 22% DDD) a opomíjená zelenina. Kdo z vás někdy jedl artičok jinak, než konzervovaný v olejovém nebo slaném nálevu? Pokud je na pultech obchodů objevíte, zkuste je třeba připravit podobně jako plněné papriky a následně zapéci v troubě.
růžičková kapusta
Pokud bychom měli vypsat všechny fytonutrienty, které do sebe konzumací 100g růžičkové kapusty dostanete a omezit se jen na ty, kterých je nad 10% doporučené denní dávky, bylo by to na samostatný článek ;-) A tak se omezím jen na fakt, že s každým šálkem růžičkové kapusty (cca 100g) vaše tělo obdrží přes 240% vitamínu K a 130% vitamínu C!!! Náš nejoblíbenější recept je velmi jednoduchý - nadrobno nakrájená (kvalitní) slanina osmažená a následně podušená s na půlky pokrájenou růžičkovou kapustou - jen tak nebo jako netradiční příloha.
řapíkatý celer
Kvalitní zdroj antioxidantů a protizánětlivých složek s prokázaným účinkem na zažívání a kardiovaskulární systém. U nás doma je základem většiny zeleninových džusů a velmi se osvědčil i jako jedna z nejlepších "lžiček" pro různé dipy - od guacamole až po humus ;-)
Mějte se prosím na pozoru při konzumaci syrové zelené listové zeleniny, která obvykle obsahuje velké dávky šťavelanů, které mohou být potenciálně nebezpečné pro vaše ledviny a přispívat k rozvoji dny. Těmto problémům předejdete, pokud zeleninu napaříte nebo ji uvaříte společně s přidaným vápníkem a draslíkem, které na sebe šťavelany naváží.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.