-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:

Ano, už zase. Nedá mi to. Červenou řepu mám minimálně obden, tak o ní musím často i psát. Je nejen chutná, ale i šíleně zdravá :-)
Žijeme v době, kdy chytrý marketing změnil exotické ovoce, hlízy a rostlinné extrakty z geograficky vzdálených oblastí na tzv. superpotraviny (údajně lepší ale dražší). Na kulinářsky standardní potraviny z místního supermarketu, např. česnek, cibule a zelí, zapomínáme. Měli bychom si připomenout, že skuteční výživoví hrdinové nám dělají službu jaksi anonymně bez veškeré propagace a upozorňování na jejich přednosti.
Dovolím si udělat výjimku, nevyzdvihovat superpotravinu ze zámoří, ale připomenout pozitiva, která nám přináší konzumace červené řepy.
Cokoliv, co můžeme jíst a co stejně jako červená řepa obsahuje spoustu červené šťávy, si zaslouží náš okamžitý respekt. Vždy, když červenou řepu zpracováváme, zůstává po ní spousta červených stop, které je třeba rychle odstranit. Sytě červená dužina řepy však zároveň vyživuje naši krev a oběhový systém. Díky rozvoji potravinářské vědy nyní víme, že červená řepa je jedno z nejlepších přírodních kardiovaskulárních tonik …
Cévy roztahující schopnosti červené řepy
Studie z roku 2008, zveřejněná v časopise Hypertension, zjistila, že červená řepa obsahuje farmakologicky významné množství organických dusičnanů roztahujících krevní cévy. Tři hodiny po požití 500 ml řepné šťávy subjekty pokusu ve studii zaznamenaly výrazný pokles krevního tlaku, který by mohl být v přímo spojený se zvýšením množství dusičnanů obsažených v plazmě. Jak při endoteliální dysfunkce tak při neschopnosti krevních cév se plně roztáhnout byla už od dávných dob doporučována červená řepa kvůli posílení mužnosti a jako afrodiziakum. Až nyní to díky vědě dává smysl.
Červená řepa bojuje proti únavě svalů
Červená řepa zvyšuje nejen kardiovaskulární výkony, “výkony” v ložnici, ale i výkony atletické. Studie zveřejněná v roce 2009 v časopise Journal of Applied Physiology objevila, že organické dusičnany ze stravy v podobě džusu z červené řepy snížily potřebu kyslíku při vysokém výkonu a zvýšily toleranci při vysoké intenzitě cvičení.
Následující studie, zveřejněná v tom samém časopise v roce 2010, zjistila, že džus z červené řepy, bohatý na organické dusičnany, také u lidí zvyšuje schopnost svalů stahovat se během cvičení zaměřeného na protažení čtyřhlavého svalu stehenního. Výzkumníci předpokládali, že zjištěný příznivý efekt může způsobit díky snížené spotřebě ATP nárůst svalové síly.
Červená řepa bojuje proti infekcím
Zvažte, že červená řepa “žije” ve špíně, v místě plném mikrobů, které milují “potravu zdarma”. To znamená, že příroda vybavila rostliny přirozenou obranyschopností. Není pak divu, že bylo potvrzeno, že červená řepa bojuje proti následujícím infekčním organismům:
Bylo zjištěno, že řepný pektin potlačuje syntézu stafylokokových enterotoxinů typu A i B. Řepný extrakt zároveň snižuje infekčnost a úmrtnost u chřipky typu A (nejzávažnější typ chřipky, schopný vyvolat pandémii). Řepný kořen je schopný potlačit nádorový virus Epstein-Barr spojený s tvorbou nádoru.
Nepochybně budoucí výzkum najde v červené řepě schopnost širšího záběru ve využití v boji proti mikrobům. Ale přednosti červené řepy zde nekončí. Mezi její schopnosti, které již byly prozkoumány dříve, patří:
Poškození jater
Studie z roku 2006 zjistila, že červená řepa v závislosti na dávce významně ochraňuje játra před tetrachloridem uhlíku. V poslední době výzkum zjistil, že také chrání játra před poškozením N-nitrosodiethylaminem.
Kardiovaskulární onemocnění
Ti, kteří hledají způsoby k přirozené úpravě poměru tuků podle parametrů stanovených zdravotnickými autoritami, se můžou spolehnout na to, že červená řepa jim pomůže. Studie z roku 2000 zjistila, že řepná vláknina je schopná současně snižovat hladinu LDL a zvyšovat hladinu HDL. Možná je mnohem působivější, že studie potvrdila téměř 30% snížení kumulace nánosu cholesterolu v aortě u těch zvířat, které byly krmené řepnou vlákninou.
Radiační expozice
Sloučeniny, nalezené v červené řepě, známé jako betalainy, snižují toxicitu spojenou s expozicí gama záření.
Rakovina
Bylo zjištěno, že šťáva z červené řepy snižuje nepříznivé vlivy způsobené DMBA, chemikálie spojená s rizikem rakoviny mléčné žlázy. Řepa také vykazuje protirakovinné účinky při rakovině prostaty v úrovni toxicity mnohem nižší než chemo terapie jako doxorubicin.
Červená řepa kromě výše uvedeného nabízí navíc základní nutriční přínosy. Obsahuje mimořádně vysoké hladiny kyseliny listové (148 mcg nebo 37% DDD v jednom šálku). Ve stejné dávce 6,7 mg nebo 11% DDD vitaminu C je také impozantních; zvláště bereme-li v úvahu, že aktivita vitaminu C dodaného prostřednictvím potravin je velmi odlišná ve srovnání s izolovanou polosyntetickou kyselinou askorbovou. Jinými slovy je takových 6,7 mg daleko cennějších než napovídá samotná molekulová hmotnost. Dalším způsobem, jak toto pochopit, je možnost vzít živiny z jeho přirozeného zdroje jídla - ty se pak chovají daleko méně jako živiny a více jako chemické látky. Z minerálních látek je nejvýznamnější obsah draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak, napomáhá správné činnosti nervové soustavy a působí proti zavodnění organismu. Vláknina v červené řepě upravuje vyměšování - působí proti průjmům i zácpě.
A další informace přinesu v jiném článku, až to zase nebudu moct bez řepy vydržet :-)
Zdroj: greenmedinfo.com
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.