-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:

Osobně jsem ráda, že s jarem přišla do obchodu nabídka čekanky, kterou dlouhá léta miluji. Nejčastěji narazíte na žlutou listovou čekanku, ale ne v každém obchodě jí nabízejí správným způsobem. I na regálech by měla být totiž skryta pod temným papírem, aby se její hořká chuť nezvyšovala. Ale pro mě znamená čekanka zajímavé zpestření, které je zvláště v době jara velmi žádoucí.
V dnešním článku se budu věnovat radicchiu, což je listová čekanka, někdy nazývaná italská čekanka. Na zahrádce patří mezi trvalky. Radicchio (Cichorium intybus) se pěstuje jako listová zelenina, která má obvykle na spodní části bílé žilky a červené nebo fialové listy. Radicchio má hořkou a pikantní chuť, která se zmírní, když ho grilujete nebo pečete. Konzumace radicchia je známá již od starověku - už Plinius starší, antický římský filozof, chválil čekanku pro její léčivé vlastnosti. Prohlašoval, že je užitečná při čištění krve a na pomoc při nespavosti. Nedávno italští vědci testovali radicchio a zjistili vysoký obsah fenolů, což může mít pozitivní vliv na mnoho oblastí v našem těle.
Obsah živin v radicchiu
Radicchio je bohatý zdroj vlákniny, vitamínů a minerálů. Je v něm také velké množství antioxidantů a fytonutrientů. Zároveň má málo kaloriií a neobsahuje téměř žádný tuk (0.25 g tuku ve 100 g radicchia).
Radicchio je plné minerálů jako je zinek, železo, hořčík, vápník, mangan, fosfor, draslík. Velmi významný je jeho obsah vitaminu K1. Je také bohatý na lutein, zeaxantin, vitamin C, thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kyselinu pantothenovou (B5), pyridoxin (B6), kyselinu listovou (B9), vitamin A a E.
Faktem zůstává, že naše těla jsou schopna absorbovat vitaminy a minerály lépe, pokud byly získány konzumací potravin než z potravinových doplňků.
Zdravotní přínosy radicchia
1. Hořkost v čekance je dána látkou lactucopicrin, která má zklidňující a analgetické účinky, působící na centrální nervový systém.
2. Radicchio podporuje hubnutí díky vysokému obsahu vlákniny, která vás nejen pomůže zasytit ale přispívá k udržení pocitu nasycení po delší dobu.
3. Radicchio má vysoký obsah antioxidantů, které posilují celkové zdraví a zvyšují energii.
4. Radicchio podporuje tvorbu žluče, což zlepšuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu. Snížení cholesterolu přímo ovlivňuje zdraví tělesných orgánů a naši vitalitu.
5. Radicchio je vynikajícím zdrojem vitamínu K1, který hraje důležitou roli v tvorbě a posilování nově vznikající a neustále se obnovující kostní dřeně. Dále správná úroveň vitaminu K1, kterou můžeme získat pravidelnou konzumací radicchia, pomáhá snižovat poškození neuronů v mozku a je tedy vhodná pro léčbu pacientů, kteří trpí neurodegenerativními chorobami (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza, stařecká demence, atd.).
6. Radicchio je vynikajícím zdrojem fenolických flavonoidů (antioxidanty) jako jsou zeaxanthin a lutein. Ty poskytují ochranu při makulárním onemocnění, souvisejícím s vyšším věkem, tím, že filtrují škodlivé ultrafialové paprsky.
7. Radicchio neutralizuje volné radikály v těle, pomáhá bojovat proti poškození buněk, které může vést k ischemickým chorobám srdečním, k cukrovce a rakovině.
8. Radicchio obsahuje látku zvanou inulin, která přirozeně pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Toto je spojeno se snížením rizika mrtvice a jiných srdečních onemocnění.
9. Radicchio napomáhá trávení a pročištění tlustého střeva svým vysokým obsahem vlákniny. Tento druh čekanky byl také s velkým úspěchem použit v boji proti střevním červům a parazitům.
10. Polyfenoly obsažené v radicchiu pomáhají neutralizovat volné radikály a poskytují nám duševní svěžest, ostrý zrak a nižší výskyt střevních onemocnění.
Tak co, přesvědčila jsem i ty z vás, kteří radicchio nejíte, že ji do svého jídelníčku zařadíte? Vězte, že hořká chuť je obecně obsažena v naší stravě v malém množství (je tedy vhodné cíleně hořké potraviny zařazovat) a že hořčiny v radicchiu ocení i vaše játýrka :-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.