Plněné batáty s kuřecím masem a chipotle papričkami

Tento recept je o trochu náročnější na přípravu, ale jednoznačně stojí za zkoušku - ne všechny recepty "naslano" s přirozeně sladkými batáty vyjdou napoprvé a některé ani na podesáté ;-) Naše děti si je spíše dají jako součást sladkého jídla a celá rodina je milujeme upravené jako hranolky v Tefal ActiFry fritovacím hrnci na lžičce kokosového oleje a posypané chat masala solí. Z uvedených množství připravíte 3 porce, pokud je použijete jako hlavní chod, resp. 6 porcí, pokud jako předkrm. 

Počet porcí: 
3
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
3
kus
batáty
400
gram
kuřecí prsa
nebo kuřecí stehenní řízek
4
polévková lžíce
ghee
nebo kokosový olej
2
polévková lžíce
šťáva z limetky
2
kus
stroužky česneku
propasírované
3
kus
chipotle papričky
nebo jiné pálivé papričky dle preferencí a chuti strávníků
1
kávová lžička
oregáno
sušené
1
kávová lžička
kmín
drcený
2
kávová lžička
chilli
práškové
150
gram
čerstvý špenát
150
gram
cheddar
strouhaný, popř. jiný aromatický sýr
250
gram
řecký jogurt
3
polévková lžíce
čerstvý koriandr
nasekaný
sůl
pepř
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Troubu předehřejte na 180°C, batáty omyjte, propíchejte je vidličkou a na pekáči pečte po dobu 50-60 minut. Kuřecí prsa nebo stehenní kuřecí řízky okořeňte solí, pepřem a promasírujte v ghee. Následně přidejte na pekáč k batátům a pečte 25 minut. Poté kuřecí maso vyndejte, nechejte schladnout a vidličkou jej "rozcupujte". Poté, co jsou batáty upečené, vyndejte je z trouby, nechejte rovněž částečně vychladnout a podélně je rozřízněte. V misce rozmíchejte zbytek kokosového oleje se šťávou z limetky, propasírovaným česnekem, nadrobno nakrájenými chipotle papričkami, oregánem, kmínem, chilli práškem, solí a pepřem. Na pánvičce s malým množstvím oleje lehce orestujte na proužky nakrájené špenátové listy, přidejte k nim natrhané kuřecí maso. Výkon trouby zvyšte na 200°C. Z rozpůlených batátů lžíci vydlabejte opatrně cca polovinu jejich hmoty (poloviny by stále měly držet při sobě a nehroutit se) a tu odložte. Potřete "korpusy" z batátů připravenou chipotle směsí a dejte je péci na 5 minut. Smíchejte zbytek chipotle směsi s mixem špenátu a kuřecího masa, směsí naplňte korpusy batátů a dopečte v troubě po dobu asi 10 minut. 5 minut před koncem posypejte jednotlivé porce cheddarem. Po přendání na talíře posypejte čestvým koriandrem a na zjemnění chuti na talíř přidejte lžíci řeckého jogurtu. 

Dobrou chuť!!!

Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
80
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
http://www.halfbakedharvest.com/healthy-chipotle-chicken-sweet-potato-skins/
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn