Plněná kuřecí prsa na francouzský způsob

"Rostou" a tak vám dnes přinášíme recept, kde vaše případné úlovky využijete a zabijete dvě mouchy jednou ranou - pohyb na čerstvém vzduchu společně s návratem ke kořenům (naši prapředci byli lovci-sběrači), spojený s nasbíráním hub nutných k přípravě této mňamky pro vás a vaše nejbližší, toto splňuje ;-) A pokud nebudete mít štěstí, v chladících regálech každého slušného obchodu najděte např. nějaké portobello žampiony. Snad již nemusíme dodávat, že kuřecí prsa, která do receptu použijete, by měla být z ověřených zdrojů. Víte-li o nějakých farmářských trzích, zjistěte si, zda na nich někdo bude prodávat i kuřecí maso z bio-farem a dejte přednost této variantě. Volnost vám dáváme i u červeného vína (sušší = lepší) - cokoliv s vyjímkou krabicového červeného vína v hladině 49Kč je povoleno ;-)   

Počet porcí: 
4
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
4
kus
kuřecí prsa
bez kostí, bez kůže
250
gram
žampiony
nebo jakékoliv jiné houby
150
mililitr
červené víno
např. Chardonnay
1
kus
pórek
2
kus
česnek
= stroužky
1
šálek
kuřecí vývar
domácí nebo z kostky (bez glutamanu)
1
polévková lžíce
krémžská hořčice
1
kávová lžička
tymián
sušený
2
polévková lžíce
citronová šťáva
sůl
pepř
2
polévková lžíce
ghee
možno nahradit Kerry Gold máslem
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 
  • kuřecí prsa uprostřed nařízněte tak, aby z nich po rozložení byl co největší plát; části, které výrazněji přebývají odřízněte; prsa opatrně naklepejte
  • odřezky masa najemno nasekejte v mixéru (pokud má váš mixér funkci Pulse, využijte ji) a odložte do misky
  • na pánvičce na 1 lžíci ghee poduste houby (můžete celé hlavičky), přidejte na kolečka nakrájený pórek a dále duste
  • podušenou směs vložte do mixéru a opět vše umixujte
  • směr vmíchejte do misky s masem, osolte, opepřete
  • směs rozmixovaného masa, hub a pórku rozetřete na plochu kuřecích prsou, pevně je sbalte a podle potřeby převažte (režnou nití nebo svorkami na "španělské ptáčky")
  • jednotlivé "balíčky" osolíme a opepříme
  • na pánvičce na 1 lžíci ghee osmahněte "balíčky" ze všech stran, přilejte kuřecí vývar a víno, přiveďte k varu a na mírném ohni duste cca 15 minut
  • "balíčky" odložte stranou, do tekuté směsi v pánvičce vmíchejte lžíci krémžské hořčice a dále na mírném ohni vařte, až směs zhoustne
  • na závěr do směsi přidejte máslo a citronovou šťávu a odstavte
  • jednotlivé "balíčky" ostrým nožem našikmo nakrájejte a po přeložení na talíře je přelijte připravenou šťávou
  • podávejte s dušenou zeleninou (např. s baby karotkou a hráškem), dušenou rýží nebo opékanými bramborami

​Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
45
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
vlastní
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn