Pěna z kuřecích jatýrek

Tato delikatesa nepatří mezi "hotovo za 10 minut" recepty a asi byste ji nenašli ani v kuchařce Ládi Hrušky. O to víc ale stojí za vyzkoušení! Vlastní příprava není až tak náročná a proto ji zvládne každý. Podstatný je v tomto případě výběr hlavní suroviny - kuřecí játra by měla být skutečně té nejvyšší kvality. 

Počet porcí: 
4
sklenice
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
0.75
šálek
kešu
2
polévková lžíce
ghee
1.5
šálek
sladká cibule
najemno nakrájená
1.5
šálek
jablka
najemno nakrájená, "dortová" odrůda, jako např. Fuji
0.5
kávová lžička
tymián
sušený
0.25
kávová lžička
bílý pepř
2
kávová lžička
sůl
0.25
kávová lžička
muškátový oříšek
mletý
700
gram
kuřecí játra
v bio kvalitě, odblaněná
0.5
šálek
bílé víno
Ryzlink nebo Chardonnay
0.75
šálek
voda
horká
0.5
kávová lžička
citronová šťáva
0.25
šálek
ghee
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Kešu oříšky zalijte vařící vodou a nechejte je namočené po dobu přípravy zbylých součástí receptu. Zahřejte 2 lžíce ghee ve větší pánvi na střední teplotě. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a duste po dobu 5 minut do zesklovatění. Přidejte jablka, tymián, sůl, pepř a muškátový oříšek a vařte cca 10-15 minut do doby, než jablka změknou. Játra opláchněte a osušte papírovým ručníkem. Přidejte je nakrájená na větší kousky do pánve a duste pod pokličkou 4-5 minut, na pánvi je obraťte a pokračujte dalších 4-5 minut. Játra by měla být na povrchu šedohnědá, ale po rozkrojení stále červená.
Slijte vodu z kešu oříšků a důkladně je rozmixujte společně s 3/4 šálku horké vody. Přidejte směs z pánve do mixéru tak, aby vám zůstal zbytek štávy v pánvi. Do pánve pak přilejte víno a zredukujte směs na středním plameni zhruba na polovinu. Vytvořenou směs přidejte do mixéru společně s citronovou šťávou. Umixujte do jemna. V průběhu mixování přidejte čtvrt šálku rozpuštěného ghee. Pokračujte v mixování až do krémovité konzistence. Vložte do sklenic a po zchladnutí uzavřete. Přemístněte do ledničky a konzumujte po 24 hodinách. V chladničce vám vydrží po dobu 5 dnů, ale pěnu je možné i zmrazit a tak vám vydrží až 3 měsíce.

Konzumujte s krekry z lněných semínek, prosciuttem, nakládanou zeleninou, bezlepkovými chlebíčky, atp. 

Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
45
Zdroj: 
Danielle Walker z AgainstAllGrain.com
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn