-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0

Tato delikatesa nepatří mezi "hotovo za 10 minut" recepty a asi byste ji nenašli ani v kuchařce Ládi Hrušky. O to víc ale stojí za vyzkoušení! Vlastní příprava není až tak náročná a proto ji zvládne každý. Podstatný je v tomto případě výběr hlavní suroviny - kuřecí játra by měla být skutečně té nejvyšší kvality.
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
0.75 | šálek | kešu | |
2 | polévková lžíce | ghee | |
1.5 | šálek | sladká cibule | najemno nakrájená |
1.5 | šálek | jablka | najemno nakrájená, "dortová" odrůda, jako např. Fuji |
0.5 | kávová lžička | tymián | sušený |
0.25 | kávová lžička | bílý pepř | |
2 | kávová lžička | sůl | |
0.25 | kávová lžička | muškátový oříšek | mletý |
700 | gram | kuřecí játra | v bio kvalitě, odblaněná |
0.5 | šálek | bílé víno | Ryzlink nebo Chardonnay |
0.75 | šálek | voda | horká |
0.5 | kávová lžička | citronová šťáva | |
0.25 | šálek | ghee | |
10 | dekagram | láska |
Kešu oříšky zalijte vařící vodou a nechejte je namočené po dobu přípravy zbylých součástí receptu. Zahřejte 2 lžíce ghee ve větší pánvi na střední teplotě. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a duste po dobu 5 minut do zesklovatění. Přidejte jablka, tymián, sůl, pepř a muškátový oříšek a vařte cca 10-15 minut do doby, než jablka změknou. Játra opláchněte a osušte papírovým ručníkem. Přidejte je nakrájená na větší kousky do pánve a duste pod pokličkou 4-5 minut, na pánvi je obraťte a pokračujte dalších 4-5 minut. Játra by měla být na povrchu šedohnědá, ale po rozkrojení stále červená.
Slijte vodu z kešu oříšků a důkladně je rozmixujte společně s 3/4 šálku horké vody. Přidejte směs z pánve do mixéru tak, aby vám zůstal zbytek štávy v pánvi. Do pánve pak přilejte víno a zredukujte směs na středním plameni zhruba na polovinu. Vytvořenou směs přidejte do mixéru společně s citronovou šťávou. Umixujte do jemna. V průběhu mixování přidejte čtvrt šálku rozpuštěného ghee. Pokračujte v mixování až do krémovité konzistence. Vložte do sklenic a po zchladnutí uzavřete. Přemístněte do ledničky a konzumujte po 24 hodinách. V chladničce vám vydrží po dobu 5 dnů, ale pěnu je možné i zmrazit a tak vám vydrží až 3 měsíce.
Konzumujte s krekry z lněných semínek, prosciuttem, nakládanou zeleninou, bezlepkovými chlebíčky, atp.
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.