Muffiny, "které změní váš život"

A jsme tu s další variací na muffiny - originál receptu se skutečně jmenoval "A Life Changing Muffins" a protože jsou skutečně mňam, mňam, název jsme zachovali ;-)

Dvě stručné poznámky. Ovesné vločky... I přestože je oves bezlepkovou obilninou (narozdíl od tria pšenice, ječmen, žito), obvykle ho v regálech "bez lepku" nenajdete a většina ovesných vloček má na obalu uvedeno "může obsahovat stopy lepku". Důvod je jednoduchý - většina mlýnů zpracovává na jedné lince jak lepkové, tak i bezlepkové obilniny a celé mlecí soukolí prostě nejde vyčistit po zpracování lepkových obilnin tak, aby následně zpracovávaný oves lepek neobsahoval... Pokud jste celiatici, volte určitě variantu bez lepku ze specializovaných obchodů. My osobně volíme bezlepkovou variantu s přihlédnutím k dalším negativním účinkům lepku na zdraví a tak si raději připlatíme. Většina těch bezlepkových ovesných vloček pochází z německých mlýnů - pokud Němci na sáček uvedou, že jsou vločky "gluten-frei", můžete si tím být jisti ;-)

Druhá poznámka se týká pomerančové kůry.  Nemáte-li k dispozici sušenou kůru v bio-kvalitě a dáte přednost té čerstvě nastrouhané, určitě kůru předem pečlivě omyjte! K tomuto účelu můžete použít jablečný ocet, který do receptu budete tak jako tak potřebovat ;-)

Počet porcí: 
8
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
150
mililitr
řecký jogurt
nebo klasický bílý, ideálně ten "zrající v kelímku", plnotučný, bio
zázvor
čerstvý, jemně nastrouhaný
1
šálek
mandlová mouka
nebo kokosová
1
šálek
ovesné vločky
stévia
tekutá, 2-3 kapky
1.5
kávová lžička
prášek do pečiva
0.5
kávová lžička
jedlá soda
0.25
kávová lžička
sůl
1
polévková lžíce
skořice
mletá
1
kávová lžička
pomerančová kůra
2
kus
vejce
lehce našlehaná
0.5
kávová lžička
jablečný ocet
1
kávová lžička
vanilkový extrakt
2
polévková lžíce
kokosový olej
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 
  • ve větší míse smíchejte všechny tekuté suroviny a následně do nich vmíchejte ty sypké
  • vymažte muffinové formičky nebo použijte ty silikonové a větší lžící nebo malou sběračkou naplňte směsí formičky
  • troubu rozehřejte na 180-190C
  • muffiny pečte přibližně 18-20 minut do zhnědnutí

Dobrou chuť ;-)

Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
20
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
Monica Pelle
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés