-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0

Nevím jak u vás, ale u nás doma je polévka pravidelným chodem. Někdy samostatně, někdy před hlavním jídlem. Zvláště během chladnějších dní je pro mě polévka základním jídlem, který vždy zahřeje i potěší. Krémové polévky pak snesou spoustu surovin, které některé děti i dospělí v běžném stavu nekonzumují. Věřím, že polévku ze sladkých brambor vyzkoušelo jen málo z vás. Vězte, že sladké brambory jen pomalu zvednou glykemickou křivku a tak je tato polévka super i pro diabetiky.
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
2 | polévková lžíce | kokosového oleje | |
1 | kus | cibule krájená | |
1 | kus | šalotka | |
2 | stroužky česneku | ||
4 | kus | středně velké batáty krájené | asi 1 kg |
4 | šálek | kuřecí nebo zeleninový vývar | |
0.5 | kávová lžička | skořice | |
1 | kávová lžička | mletá paprika | |
2 | kávová lžička | sůl | |
čerstvě mletý pepř | |||
10 | dekagram | láska |
Ve velkém hrci osmažte cibuli a šalotku do sklovata po dobu zhruba 5 minut a lehce ochuťte solí a pepřem.
Přidejte česnek a vařte asi dvě minuty, dokud nezačne vonět.
Vmíchejte batáty, bujón, skořici a papriku.
Uveďte směs do varu. Poté vařte na mírném ohni asi 30 minut. Batáty by měly být velmi měkké.
Použijte tyčový nebo normální mixér a mixujte do hladka. Pokud je to vzhledem k množství třeba, rozložte do dávek. Hotové pyré vložte zpět do hrnce.
Dochuťte solí a pepřem. Podávejte okamžitě (na vrchu posypané krájenou petrželkou nebo zakápnuté dýňovým olejem).
Polévku můžete i zmrazit (nejlépe do sáčků v tenké vrstvě, aby se dala rychle rozmrazit). Můžete také zkusit vyměnit skořici a papriku za zázvor, kurkumu a římský kmín. Jistě nebudete chutí zklamáni.
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.