Krémová polévka ze sladkých brambor

Nevím jak u vás, ale u nás doma je polévka pravidelným chodem. Někdy samostatně, někdy před hlavním jídlem. Zvláště během chladnějších dní je pro mě polévka základním jídlem, který vždy zahřeje i potěší. Krémové polévky pak snesou spoustu surovin, které některé děti i dospělí v běžném stavu nekonzumují. Věřím, že polévku ze sladkých brambor vyzkoušelo jen málo z vás. Vězte, že sladké brambory jen pomalu zvednou glykemickou křivku a tak je tato polévka super i pro diabetiky. 

Počet porcí: 
1
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
2
polévková lžíce
kokosového oleje
1
kus
cibule krájená
1
kus
šalotka
2
stroužky česneku
4
kus
středně velké batáty krájené
asi 1 kg
4
šálek
kuřecí nebo zeleninový vývar
0.5
kávová lžička
skořice
1
kávová lžička
mletá paprika
2
kávová lžička
sůl
čerstvě mletý pepř
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Ve velkém hrci osmažte cibuli a šalotku do sklovata po dobu zhruba 5 minut a lehce ochuťte solí a pepřem.  
Přidejte česnek a vařte asi dvě minuty, dokud nezačne vonět.
Vmíchejte batáty, bujón, skořici a papriku.
Uveďte směs do varu. Poté vařte na mírném ohni asi 30 minut. Batáty by měly být velmi měkké.
Použijte tyčový nebo normální mixér a mixujte do hladka. Pokud je to vzhledem k množství třeba, rozložte do dávek. Hotové pyré vložte zpět do hrnce.
Dochuťte solí a pepřem. Podávejte okamžitě (na vrchu posypané krájenou petrželkou nebo zakápnuté dýňovým olejem).
Polévku můžete i zmrazit (nejlépe do sáčků v tenké vrstvě, aby se dala rychle rozmrazit). Můžete také zkusit vyměnit skořici a papriku za zázvor, kurkumu a římský kmín. Jistě nebudete chutí zklamáni.

Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
30
Zdroj: 
http://greatist.com/eat/recipes/creamy-sweet-potato-soup
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés