-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0

Tento recept jsme měli připravený až na příští středu, kdy jsou plánovány sladké recepty. Vaše aktivity, díky nimž jsme dosáhli těch 100 "lajků" na naší Facebookové stránce si ale zaslouží odměnu a tak měníme plány ;-) Aby byl Váš víkend tak sladký, jako ten náš, zkuste tento recept na bubble tea.
Základem je tapioka, škrob (složený cukr) z kořene manioku - to jsou ony kuličky na dně kelímku s bubble tea. V hypermarketech/supermarketech tahle položka zatím chybí, ale obchody s asijskými potravinami, ale i se zdravou výživou by je mít měly. My osobně tapioku kupujeme v malém obchůdku na ulici Milady Horákové - majitel je velmi vstřícný Číňan mluvící plynně česky a mimo jiné vede i čerstvou asijskou zeleninu, bylinky a výtečné sypané čaje ;-)
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
2 | kus | kvalitní zelený nebo černý sáčkový čaj | vím, vím - sáčkový a kvalitní, to je protimluv... zkuste třeba Earl Grey (černý s bergamotem) |
250 | mililitr | voda | |
2 | kávová lžička | sladidlo | kvalitní med, stévia, rýžový sirup - všeho s mírou |
100 | mililitr | kokosové mléko nebo kvalitní smetana | |
100 | mililitr | džus podle Vaší chuťi | mangový, malinový, meruňkový, jakýkoliv jiný s výraznou chuťí |
3 | polévková lžíce | tapioka | uvařená |
3 | polévková lžíce | led | drcený nebo v kostkách |
Uvařit správně tapioku je docela "oříšek"... zkuste to takto...
- asi budete dělat více, než jen jednu porci, připravte si dva hrnky vody na každých 1/4 hrnku suchých tapiokových kuliček, vodu přiveďte vodu do varu, následně do ní nasypejte tapiokové kuličky a opatrně míchejte dokud nezačnou plavat
- uberte plyn/výkon na polovic a za stálého míchání vařte dalších 12-15 minut
- odstavte pánev z plamene/plotýnky, zakryjte ji poklicí a nechte dalších 12-15 minut odstát
- přeceďte tapioku (zbylou voda = škrob, můžete využít na zahuštění jídla)
- uveďte do varu cca hrnek vody, odstavte ji, vmíchejte do ní sladidlo a nasypejte na dalších minimálně 15 minut ony preceděné tapiokové kuličky, čímž si připravíte základ - takto připravené (ve zbytku sladkého roztoku) vydrží v lednici několik dnů
- připravte si silný černý nebo zelený čaj a nechte jej zchladnout
- do půllitrové sklenice nebo kelímku nejprve nalejte do cca 1/4 čaj, nasypejte do ní tapiokové kuličky, zalijte vše kokosovým mlékem nebo smetanou (opět cca 1/4 obsahu), následně přidejte džus (světe div se, opět 1/4...) a dosypte ledem
- pokud by se Vám právě připravený bubble tea zdál málo sladký, můžete přilít malinko nálevu, ve kterém uchováváte zbytek kuliček
- podáváme s nezbytným brčkem a úsměvem ;-)
Poznámka pod čarou: v pravém "boba týýý" se namísto sladidla typu med nebo stévia používá vodou zředěný karamel - snad nemusíme vysvětlovat, proč dáváme přednost stévii (ta se osvědčila nejvíce a ze všech zdravotních hledisek je i nejlepší) před řepným cukrem ;-) V brzké době o tomto jedu přineseme více informací, díky kterým dáte klasickému cukru "sbohem, šáteček".
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.