-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0

Skořice ani melasa z granátového jablka v marockém mrkvovém salátu není standardní. Ale zbytek může evokovat salát, který dostanete v jakékoliv marocké kavárně.
Stejně jako mnoho dalších jednoduchých receptů lze i tento mrkvový salát vylepšit různými způsoby. Zvažte následující suroviny spíš jako základ, do kterého dle chuti můžete přidávat další ingredience.
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
0.5 | kilogram | mrkev | oloupané |
Medjool datle | malá hrst | ||
semínka | hrst - slunečnicová, dýňová nebo piniové oříšky | ||
citronová šťáva | z půlky citronu | ||
2 | polévková lžíce | extra panenský olivový olej | |
1 | polévková lžíce | melasa z granátového jablka | nebo javorový sirup (v tomto případě přidejte více citronové šťávy) |
0.25 | kávová lžička | mletý římský kmín | |
skořice | špetka | ||
sůl | špetka | ||
čerstvá petrželka | velká hrst sekané | ||
lístky máty | velká hrst sekané | ||
10 | dekagram | láska |
Další volitelné suroviny: sušené višně, sušené brusinky nebo moruše; černé olivy; ½ lžičky pasty Harissa, nasekané pomeranče/mandarinky; kozí sýr na ozdobu
Mrkev nastrouháme ručně nebo v kuchyňském robotu. Vložte mrkev do velké mísy a přidejte datle a zvolená semínka.
Smíchejte citronovou šťávu, melasu z granátového jablka nebo javorový sirup, olivový olej, římský kmín, skořici a sůl. Pro zjednodušení je dobré všechny tyto suroviny dát do uzavíratelné sklenice a protřepat, aby se dobře spojily. Pak nalijte na salát a promíchejte - můžete za pomoci salátové měchačky či jen rukama.
Těsně před servírováním nasekejte na hrubo bylinky a přidejte do salátu.
Podáváme s hummusem nebo jinými dipy, dobrým arabským chlebem, grilovanými rybami či kuřetem. Chcete-li, aby samotný salát byl vydatnější, přidejde do něj bílé fazole nebo vařenou quinou. Můžete také posypat drobeným měkkým kozím sýrem.
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.