Minestrone s kapustou a quinoou

Tento recept mi padl do oka už jen svým názvem. Obě hlavní suroviny v názvu zmíněné se nevyskytují v receptech běžně, a tak je musíme cíleně hledat. 
Tato polévka patří svým obsahem mezi velmi zdravá jídla. Jde o kombinaci výživných potravin s překvapivě vynikající chutí. Nejsou v ní ani nezdravé zdroje tuků ani prázdné sacharidy. 
Za sebe oceňuji, že vše připravím v jednom hrnci a jde o polévku, kterou můžu směle vydávat za hlavní jídlo.
Navíc jde o polévku vhodnou pro vegani i celiaky (je bez lepku). 
 

Počet porcí: 
6
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
2
kus
cibule
krájená
3
kus
mrkev
krájená
2
kus
řapíkatý celer
2 stonky, krájené
2
polévková lžíce
olivový olej
2
šálek
cukína
krájená na kousky
2
šálek
zelené fazolky
krájené na kousky
1
kus
červená paprika
krájená na kousky
3
kus
česnek
3 stroužky, propasírované
1
litr
zeleninový vývar
nesolený nebo málo solený
800
gram
krájená rajčata
z plechovky
3
šálek
voda
3.5
polévková lžíce
čerstvá petrželka
sekaná
1
kávová lžička
sušený rozmarýn
drcený
0.75
kávová lžička
sušený tymián
1.5
kávová lžička
cukr
sůl a čerstvě mletý pepř
dle chuti
0.75
šálek
quinoa
nevařená
420
gram
bílé fazole
z konzervy
420
gram
hrášek
z konzervy
3
šálek
čerstvá kapusta
krájená, bez tuhých částí
1
polévková lžíce
citronová šťáva
strouhaný parmezán
na ozdobu (vegani mohou vynechat)
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Ve velkém hrnci rozehřejte na středně silném plameni olivový olej. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer a smažte asi 5 minut do změknutí. Mrkev zcela měkká být nemusí. Přidejte cuketu, zelené fazolky, červenou papriku a smažte asi 2 minuty. Poté přidejte česnek a smažte ještě jednu minutu. Přidejte zeleninový vývar, drcená rajčata, voda, petržel, rozmarýn, tymián, cukr, dochuťte solí a pepřem a přiveďte do varu. Pak snižte teplotu na mírný plamen a nechte polévku vařit bez pokličky asi 20 minut.
Přidejte suchou quinou, hrnec zakryjte a vařte 15 - 20 minut. Pak přidejte fazole, hrášek, kapustu, citronovou šťávu a vařte zhruba dalších 5 minut bez pokličky.
Podávejte teplé, sypané parmezánem.

Dobrou chuť! 

Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
55
Zdroj: 
cookingclassy.com
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés