-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0

Tento recept mi padl do oka už jen svým názvem. Obě hlavní suroviny v názvu zmíněné se nevyskytují v receptech běžně, a tak je musíme cíleně hledat.
Tato polévka patří svým obsahem mezi velmi zdravá jídla. Jde o kombinaci výživných potravin s překvapivě vynikající chutí. Nejsou v ní ani nezdravé zdroje tuků ani prázdné sacharidy.
Za sebe oceňuji, že vše připravím v jednom hrnci a jde o polévku, kterou můžu směle vydávat za hlavní jídlo.
Navíc jde o polévku vhodnou pro vegani i celiaky (je bez lepku).
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
2 | kus | cibule | krájená |
3 | kus | mrkev | krájená |
2 | kus | řapíkatý celer | 2 stonky, krájené |
2 | polévková lžíce | olivový olej | |
2 | šálek | cukína | krájená na kousky |
2 | šálek | zelené fazolky | krájené na kousky |
1 | kus | červená paprika | krájená na kousky |
3 | kus | česnek | 3 stroužky, propasírované |
1 | litr | zeleninový vývar | nesolený nebo málo solený |
800 | gram | krájená rajčata | z plechovky |
3 | šálek | voda | |
3.5 | polévková lžíce | čerstvá petrželka | sekaná |
1 | kávová lžička | sušený rozmarýn | drcený |
0.75 | kávová lžička | sušený tymián | |
1.5 | kávová lžička | cukr | |
sůl a čerstvě mletý pepř | dle chuti | ||
0.75 | šálek | quinoa | nevařená |
420 | gram | bílé fazole | z konzervy |
420 | gram | hrášek | z konzervy |
3 | šálek | čerstvá kapusta | krájená, bez tuhých částí |
1 | polévková lžíce | citronová šťáva | |
strouhaný parmezán | na ozdobu (vegani mohou vynechat) | ||
10 | dekagram | láska |
Ve velkém hrnci rozehřejte na středně silném plameni olivový olej. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer a smažte asi 5 minut do změknutí. Mrkev zcela měkká být nemusí. Přidejte cuketu, zelené fazolky, červenou papriku a smažte asi 2 minuty. Poté přidejte česnek a smažte ještě jednu minutu. Přidejte zeleninový vývar, drcená rajčata, voda, petržel, rozmarýn, tymián, cukr, dochuťte solí a pepřem a přiveďte do varu. Pak snižte teplotu na mírný plamen a nechte polévku vařit bez pokličky asi 20 minut.
Přidejte suchou quinou, hrnec zakryjte a vařte 15 - 20 minut. Pak přidejte fazole, hrášek, kapustu, citronovou šťávu a vařte zhruba dalších 5 minut bez pokličky.
Podávejte teplé, sypané parmezánem.
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.