-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 1
-
Štítky:
Navazujeme na včerejší článek s prvními benefity užívání vitamínů K1 a K2 - níže najdete další benefity a hlavně pak informace o tom, kde vitamín K2 najdete ;-)
Vitamín K2 může zlepšit stav vašich zubů
Alespoň o tom výzkumníci spekulují - na základě studií na zvířatech a roli vitamínu K2 v metabolismu kostí to dává smysl.
Jedním z hlavních proteinů ovlivňujících zdraví zubů je osteokalcin, stejný protein, který hraje tak podstatnou roli v metabolismu kostí a ten je aktivovaný právě vitamínem K2. Je "spouštečem" mechanismu, který má za následek růst nového dentinu, vápník obsahující tkáně pod zubní sklovinou. Důležitý je rovněž vliv vitamínů A a D, které v tomto procesu hrají synergickou roli.
Vitamín K2 může být pomocníkem v boji s rakovinou
Již několik studií toto naznačuje. Konkrétně dvě klinické studie naznačují, že vitamín K2 snižuje možnost recidivy u rakoviny jater a prodlužuje věk dožití u pacientů s tímto typem rakoviny.
Pozorovací studie na 11 tisících mužů rovněž potvrdila spojitost mezi vysokým příjem vitamínu K2 a o 63% nižším rizikem rakoviny prostaty. Příjem vitamínu K1 neměl v této studii žádný efekt.
Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K2
Lidské tělo může část vitamínu K1 přijímaného v potravě přeměnit na vitamín K2. To je celkem důležité, protože toho příjímáme až desetkrát více, než vitamínu K2. Poslední výzkumy ale ukazují, že proces přeměny je vysoce neefektivní a tak jediné, co lze doporučit, je přímo konzumovat potraviny obsahující vitamín K2. Vitamín K2 mohou také vytvářet bakterie v tlustém střevu a existují jisté důkazy, že širokospektrální antibiotika mohou přispět ničením střevní mikroflóry k nedostatku vitamínu K2. Bohužel, celkový příjem potravin s obsahem vitamínu K2 je velmi nedostačující!
Vitamín K2 se nachází především v potravinách živočišného původu a ve fermentovaných potravinách. Níže uvádím přehled těch nejdůležitějších zdrojů.
fermentované potraviny:
- natto - japonská specialita z fermentovaných sojových bobů
- zrající sýry
- tvrdé sýry
další potraviny živočišného původu:
- vaječné žloutky
- kuřecí maso
- vepřové a hovězí maso (z bio produkce)
- vnitřnosti (všeobecně; nejvyšší obsah vitamínu K2 je v játrech)
Vitamín K je rozpustný v tucích a tak jej v nízkotučných produktech a masných produktech z čisté svaloviny nenajdete.
Potraviny živočišného původu obsahují především MK-4 subtyp, zatímco fermentované potraviny obsahují subtypy MK-5 až MK-14.
Na českém trhu bohužel není dostatečný výběr kvalitních potravinových doplňků obsahujících vitamín K2 (ještě lépe v kombinaci s vitamínem D, který má synergický efekt) a tak bychom doporučili zařadit do vašeho jídelníčku více potravin uvedených výše.
Jedna poznámka ohledně potraviny s nejvyšším doloženým obsahem vitamínu K2 - fermentovaných sojových bobů natto. O této japonské specialitě se bohužel v našich končinách moc neví a ani nevíme, zda ji někdo do ČR dováží - pokud víte o nějakém důvěryhodném zdroji, budeme velmi rádi, pokud se jak my, tak i naši čtenáři o něm dozvíme. Oslovili jsme jednu Češku žijící ve Velké Británii, která podle všeho spolupracuje s Japonkou, která natto pro britský trh doma vyrábí a pokud najdeme způsob, jak od ní natto za rozumnou cenu objednat a bez úhony jej do ČR dopravit, dáme vám vědět ;-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Široko
Ještě bych pro získání vitamínu K2 doporučil butter oil (např. od Green Pasture). V kombinaci s olejem z tresčích jater jednoznačně top varianta pro získání vitamínů A,D a K2.