Syndrom propustnosti střev - co, proč, jak? IV.

Další díly

 

Po předchozích třech dílech o syndromu propustnosti střev dnes přicházím se čtvrtým, posledním dílem, zaobírajícím se možnými potravinovými doplňky, které mohou léčbu urychlit. Předchozí díly:

I. díl - syndrom propustnosti střev - příčiny

II. díl - syndrom propustnosti střev - příčiny - pokračování 

III. díl - potraviny k zařazení do jídelníčku pro léčbu syndromu

Mimo potraviny obsahující protizánětlivé látky a probiotika můžeme léčbě pomoci i tím, že budeme minimálně po dobu léčby užívat specifické doplňky stravy. Zmíním se jen o pěti nejdůležitějších.

 

Probiotika

Probiotika jsou nejdůležitějším potravinovým doplňkem při této léčbě. Pokud si z nějakého důvodu nemůžete dopřát některou z potravin uvedených ve třetí části, měli byste je určitě zařadit! Stejně jako ta obsažená v potravě podporují růst dobrých baktérií a pomáhají eliminovat ty špatné. Dobrá zpráva je, že pokud se vám podaří i prostřednictvím extra dávek probiotik stěnu střev vyléčit, probiotika, minimálně v podobě potravinového doplňku, nebudou dále zapotřebí - zdravý gastrointestinální trakt si svou kolonii probiotik dokáže ošetřovat a obnovovat sám. Zvláště pokud jej podpoříte tím, že alespoň jednou týdně do jídelníčku nějaké přírodní zdroje probiotik zařadíte! Probiotik ve formě potravinového doplňku je na trhu celá řada - nechejte si poradit od prodejce/lékárnice a trvejte na značce/verzi, která vám dodá minimálně 50 miliard jednotek denně - cokoliv slabšího pokládám za plýtvání penězi...  
Dávkování: dle příbalového letáku

 

Kořen lékořice

Patří mezi adaptogeny vyrovnávající hladinu kortizolu a zlepšující aciditu v žaludku. Kořen lékořice zároveň podporuje přirozené procesy těla udržující sliznici žaludku a dvanácterníku v optimální kondici. Tento přípravek se ukazuje jako nejúčinnější v případech, kdy je syndrom propustnosti střev zapříčiněn emočním stresem.
Dávkování: 2x 500mg denně

 

L-Glutamin

Kritický pro jakýkoliv léčebný program, který se zaobírá opravou střevních stěn. Esenciální aminokyselina s velkými protizánětlivými účinky, nezbytná pro růst a obnovu sliznice střev. Ochraňuje zdravé buňky sliznice a zároveň odpuzuje látky, které by ji mohly poškodit.
Dávkování: 2x denně 2-4gr

 

Quercetin

Funguje jako účinné "lepidlo" na poškozené sliznici tím, že podporuje tvorbu proteinů, které případné otvory zacelí. Poslední studie dokazují, že quercetin dokáže velmi efektivně léčit ulcerózní kolitidu. Rovněž reguluje uvolňování histaminu, který je jedním z průvodních činitelů vyskytujících se v našem těle v okamžiku, kdy přijmeme potravinu, kterou tělo odmítá (potravinová intolerance).
Dávkování: 3x denně společně s jídlem

 

Zažívací enzymy

Doporučená dávka zažívacích enzymů zabezpečí, že strava, kterou následně přijmete bude plně strávena a tak případné částečně natrávené části potravy a bílkoviny nebudou schopny střevní stěnu narušit.
Dávkování: 1-2 kapsle před každým jídlem

 

Pokud bych měl osobně doporučit, pak v okamžiku, kdy z jakéhokoliv důvodu nemůžete zařadit stravu obsahující probiotika a z finančních důvodů si nemůžete dovolit více přípravků ze seznamu výše, volil bych určitě co nejsilnější dávku probiotik v kapslích. V předchozím díle jsem to explicitně nezmínil a tak to činím teď - zapomeňte prosím na jogurtové/kefírové produkty firem Danone, Olma, atp. - pokud vůbec obsahují nějaká probiotika, pak ani zdaleka v množství a kvalitě, která by se dala nazvat léčebnou!!! Navíc obvykle obsahují velkou dávku cukrů a díky své "nízkotučnosti" i spoustu dalších látek, které např. v doma připraveném jogurtu nebo kefíru z čerstvého živého mléka nenajdete.

Všem z vás, kteří se doposud se syndromem propustnosti střev potýkali a odhodlali se k 4-krokové léčbě přeji úspěšné vyléčení. Budete-li mít k této sérii čtyřech článků jakýkoliv dotaz, budeme rádi, když se na nás obrátíte.

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn

Komentáře

Obrázek uživatele cathya

cathya

Máte prosím doporučení na nějaká probiotika, která splňují požadavek 50 miliard jednotek?

Obrázek uživatele Martin Novotný

Martin Novotný

Dobrý den, my sami si obvykle kupujeme probiotika a další přípravky (pokud pokládáme za nutné) necháme přivézt od známých, kteří jedou na dovolenou nebo služební cestu do USA - potravinové doplňky tam vycházejí levněji. Naší oblíbenou značkou je Puritan's Pride (www.puritan.com). Na českém trhu můžete pořídit např. produkt LactoFlor 30, kdy jedna kapsle obsahuje 26 miliard jednotek a sám výrobce doporučuje denní dávku 1-2 kapsle. Při ceně kolem 174Kč za balení s 30 kapslemi tak denní terapeutická dávka vyjde na přibližně 11Kč, což není nic závratného, s přihlédnutím k tomu, co vše vám probiotika přinesou.

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn

Obrázek uživatele cathya

cathya

Děkuji za odpověď. Do USA se nedostanu a tak se budu muset omezit na produkty prodávané v ČR. A jak by to bylo v případě výroby domácích jogurtu a mléčných výrobků z mléka od místních farmářů? Bylo by množství přidaných probiotických kultur při výrobě dostačující? Děkuji Simona

Obrázek uživatele Martin Novotný

Martin Novotný

Dobrý den, pokud se vám podaří zajistit přísun KVALITNÍHO mléka (my dáváme přednost nepasterovanému - jeho konzumace nám nedělá problémy) a dávku Lactobacillus caucasius (probiotika obvykle se vyskytující v kefíru) a dodržíte postup (obvykle 1/5 až 1/4 hotového kefíru jako startér pro novou dávku), pak by vám mělo postačit cca 350ml kefíru denně. Ve 250ml je jich cca 40 miliard. Dal bych přednost kefíru před jogurtem - jeho příprava je jednodušší. Pokud by se vám podařilo sehnat PRAVÝ řecký jogurt, pak můžete očekávat přibližně 60 milionů Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus a dalších probiotik v každém gramu jogurtu. Pravý řecký jogurt = plnotučný a hlavně obsahující zhruba dvojnásobné množství bílkovin oproti jogurtům vyráběných standardní metodou, jak je známe. To, co se dá koupit na pultech našich obchodů vidělo Řecko tak možná v katalogu Čedoku...

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn