-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:

Jedna rychlovka od našich serverských sousedů ;-) Jak jsme se již párkrát zmiňovali, Švédové jdou tak trochu "proti proudu". Narozdíl od úředních šimlů na našem MZd názorově nezamrzli v šedesátých létech minulého století a pro své občany upravují výživová doporučení podle nejnovějších výzkumů. Vše začalo již kolem roku 2008 postupným odklonem od 50 let staré výživové pyramidy se základnou plnou "zdravých obilovin" a tuky na samé špici. V tomto (a následujícím) roce navíc došlo ve Švédsku k několika průlomovým soudním sporům, kdy byla očištěna jména několika doktorů oficiálně prosazujících stravu založenou na kvalitních živočišných tucích (plus olejích lisovaných za studena, především kokosovém, palmovém a olivovém) a s nízkým obsahem uhlohydrátů. Vše se teď umocnilo tím, že na post ministra zdravotnictví byl jmenován Gabriel Wikström, 29 letý medik a sportovec, který mimo jiné například otevřeně prosazuje ideu krádkodobého hladovění, o které jsme již rovněž psali.
Graf incidentů infaktu myokardu ve Švédsku, ve 100.000 jedinců, od 20 let věku výše
A tento týden Švédové zveřejnili první statistiky zaměřené na procentuelní výskyt infaktu myokardu (viz graf výše). Z nich je patrný pozitivní trend, který konzumace másla a živočišných tuků na naše srdce má. Spotřeba másla se ve Švédsku od roku 2008 více jak zdvojnásobila!
Korelace infartu myokardu (fialová = ženy, modrá = muži) a konzumace másla (žlutá, v tunách), Švédsko
Závěr?
Vyčistěte svou domácnost od všech těch rafinovaných rostlinných olejů s výraznou převahou Omega-6 prozánětlivých mastných kyselin a margarínů a začněte namísto toho jíst máslo, do salátů používat kvalitní za studena lisované oleje (olivový, sezamový, dýňový, atp.) a pokud již musíte smažit/péct, pak na ghee nebo kokosovém oleji!
Zdroj: The Swedish Board of Health and Wellfare, The Swedish Board of Health and Wellfare
Ze spousty námi zveřejněných receptů víte, že sami jsme ve velkém kupovali máslo KerryGold, které je z komerčně prodávaných másel jediné, kde je garantována výroba z mléka volně pasoucích se krav (tzn. grass-fed). Bohužel, před přibližně 14 dny došlo k jeho plošnému zdražení z cca 45Kč na téměř 60Kč (nejen v jednom řetězci, tedy zřejmě plošně), což řadí toto máslo i přes jeho nespornou kvalitu na samou cenovou špičku... Začal jsem komunikovat přímo s irskou centrálou, která mi prozatím pouze odpověděla, že z jejich strany nedošlo ke zdražení vstupů směrem k dovozci. Sami doufáme, že se nám podaří přesvědčit jak KerryGold, tak i dovozce, že tak výrazné skokové navýšení ceny bude mít negativní dopad na celkové prodeje a cena KerryGold másla se vrátí blíže k původním 45Kč... Pokud máte poblíž sebe nějakého grass-fed zemědělce, který sám vyrábí máslo a věříte mu, vřele doporučujeme vyzkoušet ho!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.