kurkuma

Kurkuma od A do Z a nejnovější objevy

Včera mi moje spolužačka z Institute for Integrative Nutrition přeposlala recept na "vylepšené kurkumové zlaté mléko", čímž mě inspirovala k tomuto článku.  Před časem se totiž objevily informace o nových kombinacích kurkumy s dalšími fytonutrienty, které zvyšují biovstřebatelnost kurkuminu, a tak neuškodí malé opakování ;-) 

Kategorie: 

Kurkuma cíleně zabíjí rakovinové kmenové buňky

I když riskuji to, že dalším článkem na téma kurkuma nějakému z našich čtenářů dojde trpělivost a odhlásí se z našich přátel na Facebooku, nedá mi to, abych se nezmínil o nejnovější studii zveřejněné v Journal od Anticancer Research. Studie se totiž zabývá samou podstatou působení kurkuminu, polyfenolu obsaženému právě v kurkumě a jeho “asymetrickém efektu” na rakovinné buňky ve srovnání s normálními (=zdravými) buňkami. I díky této vlastnosti tak kurkumin staví chemoterapii i ozařování na vedlejší kolej.

Kategorie: 

Cukrovka? Zbavte se jí BEZ léků těmito 5 kořeními!!!

Počet diabetiků v ČR je odhadován na 850.000. A to je jen součet těch, kteří byli diagnostikováni a léčeni - nezahrnuje ty z naší populace, kteří zatím příznaky cukrovky ignorují a k lékaři si proto ani nezašli. Ona totiž cukrovka nebolí... Zároveň je nutné, abychom si pravidelně prostřednictvím rozboru krve u našeho lékaře nechali kontrolovat hodnotu glukózy v krevním séru.

Kategorie: 

Kdy vám naposledy "zhořklo v ústech"?

Lidský jazyk obsahuje v průměru 10.000 chuťových pohárků, receptorů rozeznávajích jednotlivé chuti. Některé z nich zaměstnáváme přespříliš. Ty reagující na sladké a slané chuti, část z nás navíc na kyselou a umami, nově uznávanou chuť spojenou čistě s účinky kyseliny glutamové a jejími solemi. Ty poslední pohárky, reagující na hořkou chuť, ale necháváme zahálet. Jasně, hořký pocit v ústech nepatří u každého mezi ty nejpříjemnější, ale neměli bychom zapomínat na zdravotní účinky chemických složenin stojících za oním svírajícím pocitem!

Kategorie: 

Kurkuma - "žlutý zázvor"

Dnes bych vám ráda přiblížila kurkumu, o jejíž léčivých účincích se postupně dovídáme z různých stran. V Asii se účinky kurkumy využívají již po staletí. Kurkuma je tam známa díky svým třem vlastnostem: jako koření, barvivo i jako tradiční léčivý prostředek.

Kategorie: