-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0

Uvedená množství jsou pouze orientační a slouží spíše jako vodítko poměrů jednotlivých složek - pokud chcete připravit poloviční dávku, vydělte vše dvěma, chcete-li připravit balzám ve větší dávce jako vánoční dárek vašim nejbližším, adekvátně množství vynásobte.
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
2 | šálek | extra panenský kokosový olej | |
300 | gram | sušené bylinky | |
30 | gram | včelí vosk | |
esenciální olej |
Infuze bylinek v kokosovém oleji
Můžete použít pomalou metodu infuze na slunci, kdy zakryjete bylinky takovým množstvím kokosového oleje, aby bylinky zakrýval alespoň 2-3cm. Pak sklenici uzavřete víčkem a nechte na slunci minimálně 2 týdny, ideálně 5-6 týdnů.
Druhou metodou použitelnou v zimních měsících je pak infuze za použití tepla. Jako ideální se pro tuto přípravu jeví slow-cooker (pomalý hrnec), hrnec s dvojitou stěnou nebo sušička ovoce. Při tomto postupu opět použijete stejné množství kokosového oleje a bylinek a sklenici vložíte do zvoleného zdroje tepla na několik hodin, ideálně na 24 hodin a zvolíte teplotu kolem 60°C. Při obou způsobech přípravy by mělo být hlavním indikátorem úspěšné přípravy výrazné zbarvení kokosového oleje přenosem z bylinek - pokud použijete např. listy některé bylinky, pak se olej zbarví do zelena, použijete-li okvětní lístky měsíčku, bude olej do žluta.
Vmíchání včelího vosku a esenciálních olejů
Včelí vosk vmíchejte v poměru 1 díl na 8 dílů bylinkové infuze v kokosovém oleji. Nejlépe v hrnci s dvojitým dnem (ten, co se používá na svaření mléka). Jako poslední položku přidejte 10-20 kapek esenciálního oleje podle vaší volby. Vše řádně promíchejte a hned plňte do připravených sterilizovaných sklenic. Připravujete-li balzám jako vánoční dárek, doporučuji nechat se inspirovat typem sklenic a systémem uzavření podobně jako se např. balí ručně vyráběné bio-džemy nebo kosmetika značky Manufaktura.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.