-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
Jsme poměrně často oslovováni maminkami s dotazy, CO konkrétně připravit svým ratolestem s sebou do školy, pokud se rozhodnete dál vale lepku a nechcete vše nechat jen na ovoci a zelenině. A tak přicházíme s naším oblíbeným receptem na banánový chléb, který je velmi chutný, zasytí a dodá vaším dítkům dostatek energie na celé dopoledne ;-) Těsto připravené podle receptu můžete díky použitým surovinám bez obav ochutnat ještě předtím, než jej dáte do trouby a tak si můžete "pohrát" se sladidlem, pokud nebudete mít k dispozici palmový nebo kokosový cukr. Jen mějte na paměti, že med nebo jiné tekuté sladidlo, změníte částečně strukturu těsta (= stane se tekutější) a tak uvedený čas doporučení na pečení nemusí nutně souhlasit - chléb bude zapotřebí péci déle.
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
1 | šálek | mandlová mouka | |
1 | šálek | kokosová mouka | |
0.75 | šálek | palmový cukr | popř. kokosový cukr nebo adekvátní mix jiného sypkého sladidla a stévie |
0.75 | kávová lžička | jedlá soda | |
0.5 | kávová lžička | sůl | |
3 | kus | banán | velké, přezrálé, rozmačkané |
6 | polévková lžíce | extra panenský kokosový olej | |
4 | kus | vejce | |
0.25 | šálek | kokosové mléko | nebo kvalitní smetana |
1 | kávová lžička | vanilkový extrakt | |
10 | dekagram | láska |
Troubu rozpalte na 180° C. Ve větší míse smíchejte mouky, cukr, sodu a sůl. V menší míse pak rozmačkané banány, kokosový olej, vejce a vanilku. Opatně a pomalu vmíchejte tekutou směs do té sypké. Vlijte těsto do formy na pečení chleba (my používáme tzv. "srnčí hřbet") a pečte po dobu cca 55 minut. Od přibližně 50. minuty doporučuji zkoušet chléb špejlí - pokud ji zapíchnete do chleba a po vytažení zůstane suchá, je chléb hotový. Po upečení nechejte chléb ve formě ještě dalších 10 minut, chléb vyklopte na tác a před podáváním nechejte ještě kompletně vychladnout 1 hodinu.
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.