-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:

Zkusili jste je někdy ochutnat? Mladé listy smetánky lékařské (Taraxacum officinale) patří mezi skutečné delikatesy! Postačí jen vědět, jak je upravit. A na co jednotlivé části této všudepřítomné bylinky působí.
Smetánka lékařská patří mezi nejvýživnější zelenou listovou “zeleninu”, kterou můžete v našich končinách získat! Obsahuje velmi dobré množství vápníku, železa, antioxidačních karotenoidů a vitamínu C (více, než mrkev!).
Listy smetánky ale především obsahují hořčiny prospěšné pro celý zažívací systém, podporující funkci žaludku, ledvin, slinivky a jater! Na všechny tyto orgány má smetánka silný antiseptický efekt. Na tento list ještě můžete přidat protizánětlivé účinky.
A nejsou to jen listy. Kořen smetánky lékařské je jedním z nejlepších jaterních tonik tím, že zlepšuje cirkulaci žluči. Obsahuje vysoké koncentrace inulinu, ve vodě rozpustné vlákniny, která především slouží jako prebiotikum - potrava pro střevní mikroflóru a je velmi prospěšná při regulaci krevního cukru.
Dokonce i semena smetánky mají své uplatnění - díky svým antivirovým vlastnostem jsou využívány v léčbě herpesu a AIDS!
Ohledně využití pampeliškových květů se zeptejte Vaší maminky nebo babičky ;-) Dají se využít nejenom do salátů, ale i jako základní surovina pro “pampeliškový med” či “pampeliškový sirup. A jak z listů, tak i květů si můžete připravit výtečný čaj podporující zažívání!
- smetánku sbírejte na místech vzdálenějších od hlavních komunikací
- na saláty používejte jen mladé listy - ty větší mohou být až příliš hořké
- větší listy s vyšším obsahem hořčiny můžete spařit - hořkost se tím sníží
- listy řádně omyjte - ideálně zásaditou vodou
Úvodní obrázek: Image by <a href="https://pixabay.com/users/mrbassdeluxe-17131257/?utm_source=link-attribu...">Markus Koch</a> from <a href="https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&ut...">Pixabay</a>
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.