Kouzelníci (marketéři) z CocaColy? Jen "bulíky na našich nosech"

Jistě jste si všimli nových reklam na CocaColu. Nemám na mysli to s podprahovým vzkazem “přátelé, pohoda, muzika, vášeň = CocaCola” - asi jen těžko by prošlo spojení “zdraví, dlouhý život bez návštěv lékaře = CocaCola” a tak je útok na podvědomí celkem nasnadě. Mám na mysli tu nejnovější reklamu na CocaColu s cukrem, podobně jako její hlavní konkurentka Pepsi. Stejně jako marketéři Unileveru naslouchají trhu a po Ramě a Ramě s máslovou příchutí jsme se dočkali Ramy s máslem (na můj vkus jsou pomalí - už podle mého měli koupit nějakou mlékárnu a začít ve velkém chrlit druhojakostní RaMáslo ;-)), tak i v CocaCole zaregistrovali vzrůstající odpor ke glukózo-fruktózovému sirupu, který nejenom CocaCola používá ke slazení svých nápojů. Jejich pokus s CocaCola Life ve snaze obalamutit zákazníky tím, že přidají zdravější sladidlo ve formě výtažku ze stévie (opět namíchaný s glukózo-fruktózovým sirupem…) evidentně nevyšel - na některé trhy se CocaCola Life ani nedostala. A tak přicházejí s CocaColou oslazenou cukrem… I když se většina firem ve velkém používající glukózo-fruktózový sirup zaštiťuje jednoduchou chemií (sacharóza neboli stolní cukr je 50% molekul glukózy a 50% molekul fruktózy, zatímco glukózo-fruktózový sirup obsahuje 45% glukózy a 55% fruktózy = minimální rozdíl), biochemie na to má malinko jiný názor - nikdo zatím přesně neidentifikoval jednotlivé cesty, kterými se metabolizace obou sladidel liší, ale zatím vše ze zdravotního hlediska mluví v neprospěch tekutého sladidla z kukuřice… Možná hraje roli i fakt, že při přechodu ze sacharózy na glukózo-fruktózový sirup dochází k úsporám v nákladům a některé firmy použijí část možného zisku na ještě vyšší oslazení (má spekulace). Tak jako tak je zapotřebí udělat si jasno, že konzumací CocaColy (většina níže uvedeného platí nejenom pro další nápoje “colového typu”, ale potažmo i pro zbytek slazeného sortimentu firem jako jsou CocaCola, PepsiCo. a další - i když se pokládám za velkého patriota, patří sem bohužel i ten nápoj, který “když miluješ, není co řešit”...) svému zdraví nepřidáte…

Takže, i pitím CocaColy s cukrem riskujete mimo jiné:

  • cukrovku 2. typu - konzumací množství cukru, ať je v jakékoliv formě, v ní obsažené Vás přímo předurčuje pro vyšší riziko cukrovky 2. typu - díky výrazné zátěži slinivky a její z počátku extrémní snahy vyrovnat se s množství krevní glukózy zvýšenou produkcí inzulinu - studie ukazují na 25% vyšší riziko cukrovky 2. typu při konzumaci 1-2 plechovek tohoto “vášeň podporujícího” nápoje1
  • snížení funkce až selhání ledvin - pravidelnou konzumací nápojů typu CocaCola dáváte dvojnásobně všanc své ledviny - alespoň studie na 3.318 ženách to ukazuje2
  • výrazný příbytek na váze - zde funguje nepřímá úměra mezi Vašimi pohybovými aktivitami a ekvivalentem cca 17 lžiček cukru v 20oz (cca 600ml) CocaColy - “novou” recepturu jsem sice ještě neviděl, ale pochybuji, že se bude v množství cukru výrazněji lišit. Zde bych rád hlavně apeloval na rodiče - raději než ve svém dítku vypěstovat pocit, že tu láhev CocaColy má za odměnu, mu vysvětlujte (a ukazujte na příkladech), jak moc škodlivá CocaCola je - a že vůbec není “cool” - nedáte mu tak do vínku cca 60% vyšší riziko obezity ještě ve školním věku3
  • poškození zubní skloviny - jak jste sami mohli vidět v mých “pokusech” s minerálními vodami, pH CocaColy se pohybuje kolem 2,5 (po vnoření sondy do CocaColy bylo vždy první zprávou na displeji “out of range” - “mimo měřitelné hodnoty”…) - zkuste sami odhadnout, co udělá taková silná kyselina s Vaší zubní sklovinou a porovnejte Váš závěr s výsledkem studií4 - mimochodem, v tomto případě se zdá i kontraproduktivní doporučení raději usrkávat nápoj brčkem - sice jej teoreticky vypijete méně a dáte tělu větší šanci vypořádat se s náporem glukózy a fruktózy, ale na druhou stranu vystavíte zubní sklovinu většímu náporu kyselého pH, než kdybyste do sebe tu plechovku CocaColy vyhrkli na jeden zátah…
  • zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění - chlapi, bděte (Vy ženy na tom asi nebudete lépe - to jen že studie v referencích sledovala 42 tisíc mužů) - jednou zkonzumovanou plechovkou denně zvyšujete riziko toho, že Vás klepne o celých 20%!5 Aterosklerózu (zjednodušeně zánět cévních stěn) rovněž podle názoru některých odborníků zvyšují i barviva na bázi karamelu přidávaná do nápojů "kolového typu”6 
  • zvýšené riziko osteoporózy a lámavosti kostí - za tím stojí kyselina fosforečná a její schopnost odvádět vápník z pevných tkání.7 Pravidla doplňování vápníku na ideální úroveň (příliš vysokou hustotou kostní dřeně sice předejdete osteoporóze, ale zároveň tím zvyšujete riziko vzniku několika typů rakovin!) jsou poměrně složitá a je zapotřebí hledět si i dalších minerálů a vitamínů, které nějakým způsobem s vápníkem v našem těle reagují/spolupracují - fakt, na který západní medicína a výrobci léčiv rádi zapomínají. Takže, než aktivně vápník doplňovat, což takhlee předcházet jeho vyčerpání?

 

Mám pokračovat? Nebo Vám těchto pár bodů jakožto inteligentním čtenářům postačí k tomu, že příště v současných teplotách sáhnete po neochucené minerálce, obyčejné vodě nebo vychlazeném čaji, raději než po vychlazené a orosené plechovce CocaColy. Pokud chcete další sadu důkazů o škodlivosti její konzumace, dejte nám vědět pod tímto článkem na našem FB profilu a já Vám přidám dalších +/- 10 důvodů ;-)

A dlouhodobý dopad její konzumace nějak jednoduše vysvětlete svým ratolestem, prosím. S nadcházející olympiádou v Riu lze očekávat zvýšenou aktivitu jednoho z jejích hlavních sponzorů a tak pokládám za obzvlášť důležité vysvětlovat dětem, že CocaCola má se sportem jen pramálo společného (asi jen málokterý sportovec, který se do Ria dostane, má CocaColu jako stálici ve svém pitném režimu…) a hlavním důvodem podpory sportu je snaha prodat více plechovek. Pokud by totiž akcionářům CocaColy skutečně šlo o sport a potažmo o zdraví populace (aktivní životní styl ke zdraví neoddělitelně patří), pak by asi “zavřeli krám” a začali vyrábět třeba kompresní ponožky...

 

Reference:

  1. Sugar-sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: a meta-analysis
  2. Associations of sugar and artificially sweetened soda with albuminuria and kidney function decline in women
  3. Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis
  4. What Lies Beneath
  5. Sweetened beverage consumption, incident coronary heart disease, and biomarkers of risk in men
  6. Daily diet soda tied to higher risk for stroke, heart attack
  7. Soda and Osteoporosis: Is There a Connection?
Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn