Kdy vám naposledy "zhořklo v ústech"?

Lidský jazyk obsahuje v průměru 10.000 chuťových pohárků, receptorů rozeznávajích jednotlivé chuti. Některé z nich zaměstnáváme přespříliš. Ty reagující na sladké a slané chuti, část z nás navíc na kyselou a umami, nově uznávanou chuť spojenou čistě s účinky kyseliny glutamové a jejími solemi. Ty poslední pohárky, reagující na hořkou chuť, ale necháváme zahálet. Jasně, hořký pocit v ústech nepatří u každého mezi ty nejpříjemnější, ale neměli bychom zapomínat na zdravotní účinky chemických složenin stojících za oním svírajícím pocitem! Všechny bylinky uvedené níže hrají významnou roli při tvorbě zažívacích enzymů a zlepšují funkci žlučníku a jater. A tím pádem jsou všeobecně prospěšné pro správné zažívání a pro detoxikaci organismu. K tomu je nutné přičíst ještě pozitivní účinky na očistu ledvin, močového ústrojí a krve
Pokud vše posuneme do roviny chemických reakcí, příjmem potravin s obsahem hořkých složek probudíme k životu žaludeční hormon gastritin, který je zodpovědný za produkci kyseliny chlorovodíkové. V návaznosti na tento proces dochází ke zvýšení produkce žluči a tvorbě pankreatických šťáv. 
Hořké bylinky/koření pak můžeme rozdělit na dvě hlavní kategorie - ty obsahující cholagogy, soli žlučových kyselin zodpovědné za zvýšenou produkci žluči (např. kořen pampelišky, petržel, kořen lopuchu, artyčok a zázvor) a ty obsahující hepatoprotektanty, které mají schopnost chránit játra před účinky toxinů a i je léčit (např. kurkuma, bodlák). 

 

Pampeliška (smetánka lékařská)

Účinné látky podporuje zažívání, mírní otoky a záněty a slouží jako podpůrný prostředek při léčbách dny, žloutenky, ekzémů a akné. Je bohatá na vitamíny C, B2 a B6, bioflavonoidy, draslík, železo a zinek. Díky tomuto složení výborně funguje při odvádění přebytečných tekutin z těla a čistí játra a ledviny.

 

Petržel

Chlorofyl a vitamín C, kterého má mimochodem třikrát více, než pomeranče. K tomu přidejte lutein a zeaxantin, antioxidační karotenoidy, které pomáhají neutralizovat dopady UV záření na náš organismus.

 

Koriandr

Extrémně účinný odvaděč těžkých kovů z organismu! Hliník, rtuť, nikl, atd. I proto je doporučován při očistě krve, jater či ledvin.

 

Zázvor

Patří mezi přírodní prostředky redukující plyny vznikající při zažívání, má hojivé účinky na zažívací trakt, podporuje střevní pohyby, mírní žaludeční nevolnost, atp. Navíc zvyšuje tvorbu žluči a tak bych doporučil přidávat jej do tučnějších jídel, kde pomůže při metabolizaci tuků.

 

Kurkuma

Zlatavý prášek, o kterém není třeba psát více - stačí si přečíst některý z našich článků na téma kurmuma a kurkumin (účinná látka). V kostce - výborná na detoxikaci jater, podporu produkce glutathionu a redukci zánětlivých procesů, včetně těch chronických.

 

Lopuch

Využíván pro podporu funkce jater, ledvin a zažívacího traktu. Zde ale výčet jeho možných použití nekončí. Existuje spousta důkazů o jeho účincích na další nemoce či poruchy, jako je např. lupénka, poruchy menstruace, žloutenka, atp.

 

Čekanka

Čekanka listová, salátová, červenolistá (Radicchio), bílá, kadeřavá, hlávková. Pokud se listy nechají růst ve tmě, jako u čekanky bílé, nejsou hořké. V obchodech ji poznáte většinou tak, že jsou její puky uloženy pod tmavofialovými papíry, aby ani později k tomuto efektu nedošlo. Skladuje-li se čekanka na světle, zhořkne. U Radicchia tomu  tak není - tam je hořká chuť očekávaná. Čekanka obsahuje vitamín C, povzbuzuje chuť k jídlu a příznivě ovlivňuje střevní peristaltiku. 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn