-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Každý list kapusty, který přežvýkáte přidá jednu větvičku na strom vašeho života.
turecké přísloví
Jeden šálek nakrájené kapusty obsahuje 33 kalorií, 9% DDD (doporučená denní dávka) vápníku, 206% DDD vitamínu A, 134% DDD vitamínu C a neuvěřitelných 684% DDD vitamínu K. Rovněž obsahuje síru, měď, hořčík, železo, mangan a fosfor.
Tolik fakta. Pokud by někdo chtěl uvést na trh Centrum (multivitamín a multiminerál) v přírodní podobě, asi by zvolil právě kapustu. Dříve byla nazývána "potravinou chudých", ale dnes je tomu jinak.
Zdravotní benefity kapusty jsou právě ve vysoké koncentraci antioxidačních vitamínů A, C a K a v obsahu fytonutrientů. Veškerá zelená listová zelenina je pro tělo mimořádně vhodná a výživná, ale kapusta mezi ní dominuje. Obsahuje více železa na kalorii, než hovězí maso. Má vysoký obsah vitamínu K, je plná silných antioxidantů. Výčet výhod konzumace kapusty by mohl pokračovat, ale pokusím se jen "bodově" ;-)
TOP10 zdravotních výhod konzumace kapusty
1. Kapusta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
Vláknina v kapustě na sebe váže žlučové kyseliny, pomáhá snižovat krevní cholesterol a riziko srdečních onemocnění. Tuto funkci umocníte tím, že budete kapustu konzumovat vařenou, nikoliv syrovou.
2. Kapusta je skvělá pro detoxikaci organismu
Je plná síry a vlákniny, které napomáhají detoxikaci a udržení zdraví vašich jater.
3. Kapusta má minimum kalorií
Hrnek nasekané kapusty má jen 33 kalorií. Ideální potravina pro redukční dietu!
4. Kapusta dokáže bojovat proti mnoha typům rakoviny
Je to způsobeno obsahem biologicky aktivních sirnatých složek, které jsou všeobecně uznávané jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny, především pak u rakoviny tlustého střeva.
5. Kapusta podporuje váš imunitní systém
Je plná sulforafanu, který pomáhá posilovat imunitní systém.
6. Kapusta je vynikající pro váš zrak
Kapusta ve velkém množství obsahuje dva karotenoidy, lutein and zeaxantin, jež působí podobně jako brýle se slunečním filtrem - zabraňují poškození očí při nadměrném kontaktu s UV zářením.
7. Kapusta pomáhá kontrolovat normální srážlivost krve, antioxidační procesy a zdraví vašich kostí
Příčinou je vysoký obsah vitamínu K.
8. Kapusta pomáhá správnému trávení
Za to opět může vysoký podíl vlákniny.
9. Kapusta je prospěšná pro vaši krev
Kapusta má vysoký obsah železa. Železo je nezbytné pro vytváření hemoglobinu a enzymů, přenos kyslíku do různých částí těla, růst buněk, správnou činnost jater, atp.
10. Kapusta má vynikající protizánětlivé vlastnosti
Jedna porce kapusty vám dodá 121ml Omega-3 mastných kyselin a 92,4ml Omega-6 mastných kyselin - více jak ideální poměr!!!
Nic není černo-bílé a tak stejně jako ostatní zelená listová zelenina má i kapusta jedno "ale" - je jí poměrně vysoký obsah kyseliny šťavelové, která na sebe v lidském těle váže vápník a v extrémních případech (známých u vegetariánů) můžete konzumací syrové kapusty ve formě smoothie napomoci vzniku osteoporózy. Tomu všemu předejdete, pokud budete konzumovat kapustu vařenou - stále si zachová většinu živin, zvlášť zvolíte-li k vaření "pomalý hrnec", popř. ji šetrně napaříte. Máte-li v oblibě smoothie z čerstvé kapusty přidejte vápník (např. ve formě karbonátu vápníku, který se prodává jako potravinový doplněk) nebo pro přípravu použijte minerální vodu bohatou na vápník (např. San Pellegrino). Vápník na sebe naváže většinu kyseliny šťavelové a vy jí pak ve formě oxalátu vápníku vyloučíte ;-)
- na celém světě existuje více jak 50 odrůd kapusty
- první středa v září je oficiálním "dnem kapusty"
- kapusta se dá pěstovat až do zimních měsíců
- pokud kapustu zmrazíte, stává se sladší - část ze škrobů obsažených v kapustě se díky mrazu rozkládá na cukry
- ve Skotsku se používá "přijďte na kapustu" jako pozvání na večeři
- listy kapusty se mají omývat až těsně před přípravou - pokud kapustu omyjete hned po přinesení z obchodu a pak ji odložíte, urychlíte tím proces kažení
Pokud kapusta ve vašem jídelníčku doposud chyběla, snažte se to změnit - její využití je velmi široké, od smoothies ze syrové kapusty, přes napařovanou kapustu jako skvělou přílohu až po její využití jako hlavní chod - těšte se na delikatesy z kapusty, které vám postupně budeme přinášet
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.