Glutathion, fontána mládí

Antioxidanty. Téma, které je od počátku Covid-19 pandemie aktuální více, než kdy jindy. Mluví se o vakcíně, mluví se o “RRR”, přitom všechna opatření stojící za tímto akronymem prokazatelně snižují to, co potřebujeme nejvíce - posilnění imunity! Víme, že volných radikálů poškozujících naše zdraví na buněčné úrovni se nezbavíme. Jsou mimo jiné i vedlejším produktem fyziologických procesů (např. Krebsův cyklus). Zároveň se ukazuje, že výrazný nadbytek antioxidantů nad volnými radikály (ROS/RNS, atp.) rovněž nezaručuje dokonalé zdraví.

Cílem je:

  1. netvořit nadbytečné množství volných radikálů (nezdravý životní styl, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nedostatek pohybu, atp.) a
  2. mít dostatečný příjem dietetických antioxidantů (přijímaných ve stravě) a umožnit tělu tvořit dostatek tzv. endogenních antioxidantů (tvořených biochemickými procesy přímo lidským organismem).

A dnes bych se rád zmínil o glutathionu, nejsilnějším endogenním (tělem tvořeném) antioxidantu. Již jsem o něm kdysi dávno psal, ale protože se znalosti o tomto výtečném bojovníkovi proti volným radikálům zlepšují, považuji za důležité upozornit na nové skutečnosti, které jsem v předchozím článku neuvedl. 

 

Účinky

Glutathion je v hledáčku vědců již nějaký ten pátek a tak se není co divit, že i prokazatelných účinků je zdokumentováno více. Mezi ně patří například:

  • zvyšuje produkci telomerázy
  • neutralizace volných radikálů a prevence jejich tvorby
  • selektivní toxicita vůči HSV-1 (vir Herpes Simplex)
  • selektivní toxicita vůči rakovinovým lymphomům
  • selektivní toxicita vůči dalším maligním nádorům
  • stimulace “anti-aging” enzymů
  • minimalizace příznaků a kontrola astma
  • ochrana proti ionizujícímu záření
  • potlačení nežádoucích symptomů po chemoterapii 
  • minimalizace příznaků artritidy
  • minimalizace příznaků Parkinsonovy choroby
  • atp.

 

Glutathion se přirozeně tvoří v cytosolu většiny buněk lidského těla. Nejvíce jej produkují naše jaterní buňky a v nich je i koncentrace glutathionu nejvyšší. Bohužel, kapacita našich buněk produkovat dostatečné množství se s věkem výrazně snižuje. Od cca 30 let věku jde vlastní produkce glutathionu výrazně dolů. Tento proces se dle všeho nedá úplně zvrátit, nicméně existuje hned několik cest, jak jej zbrzdit či zastavit. 

hladiny glutathionu

zdroj: https://www.optimoz.com.au/blogs/news/14933061-what-is-glutathione-why-is-it-so-important

 

Suplementace

I na našem trhu existuje glutathion jako potravinový doplněk. Patří ale mezi ty nejdražší vůbec (v přepočtu na denní dávku) a účinnost je v mnoha případech diskutabilní. Rozhodnete-li se jít touto cestou, doporučil bych “redukovaný” L-Glutathion, v ideálním případě pak v lipozomální podobě, která zaručuje vyšší vstřebatelnost a využití lidským tělem. Mohu vřele doporučit slovenského výrobce Adelle Davis, který dodává i na český trh. 

 

Podpora tvorby

Nepřímo můžete produkci glutathionu podpořit vyšší konzumací následujících potravin:

  • chřest
  • avokádo
  • banány
  • brokolice
  • karotka
  • špenát
  • jahody
  • rajčata
  • dýně

Kvantifikovat nárůst produkce glutathionu při konzumaci výše uvedených plodin asi není přímo možné, ale protože patří všechny mezi mnou doporučované, určitě bych tento krok nezavrhoval ;-)

Další z mnou praktikovaných technik je pravidelná inhalace N-Acetyl L-Cysteinu (NAC). Potřebujete k němu pouze nebulizér (ultrazvukový inhalátor - dá se pořídit za cca 1.000Kč v prodejnách zdravotnických potřeb, ale i v lékárnách) a především pak NAC. V prodeji se jako samostatná aminokyselina příliš neobjevuje, ale můžete jej zakoupit např. v eshopu MyProtein.

Třetí z metod, kterou si dovolím zmínit, asi nebude vyhovovat každému. Je časově poměrně náročná a jen někteří “odvážlivci” navíc pominou (ne-)estetický aspekt této procedury. Mám na mysli kávové klystýry (více zde). Jejich pravidelná (jednou týdně plně postačí) aplikace vede k regeneraci některých funkcí jater, mj. i produkce glutathionu. 

Asi nejpříjemnější a nejúčinnější praktikou vedoucí ke zvýšení tvorby glutathionu je pravidelná konzumace černého česneku. Sirnaté sloučeniny v něm obsažené vedou během 24 hodin k nárůstu produkce glutathionu o 40%! Mimo všechny další výhody spojované s pravidelnou konzumací černého česneku (doporučení: 1-2 stroužky denně, ideálně ráno na lačno) tak dodáte Vašemu tělu dostatek munice pro boj s volnými radikály! Černý česnek v té nejvyšší možné kvalitě můžete koupit zde.

 

Při psaní tohoto článku jsem se mj. inspiroval:

  • Lu SC. Glutathione synthesis. Biochim Biophys Acta. 2013 May;1830(5):3143-53. doi: 10.1016/j.bbagen.2012.09.008. Epub 2012 Sep 17. PMID: 22995213; PMCID: PMC3549305.
  • Minich DM, Brown BI. A Review of Dietary (Phyto)Nutrients for Glutathione Support. Nutrients. 2019 Sep 3;11(9):2073. doi: 10.3390/nu11092073. PMID: 31484368; PMCID: PMC6770193.
  • Examine.com: Glutatione Research

 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn