Čistých 15

 

Držíme slib a po včerejším tuctu špinavců přicházíme s podstatně optimističtějším listem 15 druhů ovoce a zeleniny, u kterých se nemusíte bát koupit je z vámi neověřeného zdroje. Buď žádné ošetření pesticidy v průběhu růstu ani dopravy na pulty obchodů nepotřebují nebo se jich jednoduše zbavíte omytím či oloupáním ;-)

 

Zelí
Zelí si na rozdíl od pesticidů drží to, pro co je ceněné - beta-karoten ;-) I proto patří mezi superpotraviny!
Tip: U klasických odrůd se snažte vybrat hlavu, která má i vrchní listy pevně přimknuté, lesklé a křehké (ne houbovité) a pokud možno ne zažloutlé. Před použitím odstraňte vrchní listy. Zelí můžete kompletně rozebrat na jednotlivé listy, důkladně omít a následně sušit v odstředivce na salát.

 

Avokádo
Přes tlustou slupku avokáda žádné pesticidy neprojdou. Tečka. Což je pro tuto superpotravinu ta nejlepší možná zpráva ;-) 
Tip: Máte dvě možnosti - koupit avokáda v ideální zralosti (obvykle balené po dvou kusech a zřetelně označené jako "připravené na použití") nebo si vybrat sami. Nebojte se těch tvrdších - do pár dnů vám doma "dojdou". Pokud potřebujete avokáda zpracovat ten samý den, musíte pečlivě vybírat ta správně měkká. Můžete si pomoci následujícím trikem. Zkuste odloupnout zbytek stopky. Nejde odloupnout? Očekávejte dobu zrání 3 a více dnů. Jde lehce odloupnout a otvor po stopce je temně hnědý? Avokádo je již přezrálé. Ideálně by stopka měla jít s malým úsilím odloupnout a otvor po ní by měl mít bílo-zelenou barvu - pak bude akorát zralé na použití ten samý den ;-) Pro zajímavost: avokádo začne dozrávat až po utržení, proto při koupi těch tvrdých, v podstatě ještě nepoživatelných, neuděláte chybu. Jen si musíte chvilku počkat :-)

 

Grapefruity
Přes pórovitou slupku nejspíš žádné pesticidy neprojdou a na rozdíl od dalších citrusů, citronů a pomerančů, sušená strouhaná kůra nenachází v gastronomii až takové použití. To je možná důvod, proč se grapefruity objevují v žebříčku nejčistšího ovoce a zeleniny z citrusových plodů nejvýše.
Tip: Dávejte si pozor na kusy s otlačeninami a tmavšími skvrnami. Grapefruity jsou v sezoně široce dostupné, proto preferujte nákup čerstvé zásoby jen na několik dnů dopředu. 

 

Lilky
Asi to bude opět pevnou slupkou na povrchu lilků, která brání případným pesticidům přejít do jejich "masa". Díky tomu můžete bez obav vybírat ty nejhezčí i v nejbližším obchodě.
Tip: Vybírejte lilky, které jsou na povrchu nepoškozené, pevné, s lesklou slupkou.

 

 

Cantaloupe/vodní melouny
Tlustokožci, do kterých se chemie nedostane! Alespoň podle výzkumníků, kteří se obsahu pesticidů v ovoci a zelenině pravidelně věnují.
Tip: Jak vybrat správný - dozrálý a nemoučnatý meloun? Zralý meloun má lesklou slupku rovnoměrně tónovanou (ne na jedné straně tmavší a na druhé světlejší). Dobrým vodítkem je také suchá stopka. Zní-li při poklepání na meloun zvuk dutě, také je to známka zralosti. U cantaloupe melounů si dejte pozor na různé otlačeniny, které mohou svědčit o hnilobném procesu uvnitř téhle dobroty.

 

Houby
"Rostou ;-)" Obvyklá hláška mé maminky, která znamená, že se vstává v pět ráno, "aby nám to sousedi nevysbírali" ;-) Ano, pokud se v těch volně rostoucích houbách vyznáte a nevyrazíte na ně na "navážku u Jáchymova" (houby v sobě dokáží velmi dobře kumulovat těžké kovy...), pak šupky dupky do lesa. Mimo to, že se následně odměníte třeba smaženicí, pohybem navíc uděláte něco i pro své tělo. Zde ale máme především na mysli pěstované žampiony a další houby, které můžete koupit na pultech obchodů nebo si je sami vypěstovat. Jste-li šťastnými majiteli sklepu o patřičné teplotě a vlhkosti, pak vám k úspěšnému sběru chybí jen plastový pytel, trocha slámy a vhodná násada ;-)
Tip: Houby v obchodě vybírejte co nejčerstvější, ideálně vážené. Pokud zvolíte variantu v plastové vaničce obalené smrštitelnou folií, dejte si pozor na možné zapaření. 

 

Zelený hrášek
Podle několika posledních testů patří zelený hrášek mezi zeleninu, která je poměrně odolná a neuchovává v sobě žádné z použitých pesticidů.
Tip: Zelený hrášek seženete tak jako tak spíše na farmářských trzích, u přímých prodejců nebo si je nasbíráte na své zahrádce. Vybírejte pevné lusky se sytě zelenými hrášky. Jíte-li i lusky jako takové, určitě bychom doporučovali omezit se v tomto případě jen na vlastní produkci a i tak je řádně omýt.

 

Kiwi
Bez ohledu na původ kiwi jej vždy pečlivě omyjte a oloupejte. Přesto, že konzumaci slupky nic nebrání. Zkusili jsme jednu dobu praktikovat i doma:-) Jinak kiwi obsahuje jisté množství enzymů, které štěpí bílkoviny.
Tip: Zde vám přijde vhod váš nos - správně uzrálé kiwi by mělo mít typickou vůni. Přičichnutím lehce zjistíte, zda již uvnitř plodu neprobíhá hnilobný proces. Vizuálně vybírejte kiwi, která nemají otlačeniny a tmavší fleky. Pokud jsou nabízená kiwi stále tvrdá, uložte je po návratu domů do papírového nebo plátěného sáčku a necheje je dozrát. Máte-li možnost, kupte občas tzv. zlaté kiwi - má více vitamínu C než zelená odrůda.

 

Mango
Podobně jako u papáji - pokud na mangu nějaké pesticidy jsou, neprojdou přes jeho slupku. Postačí ho proto řádně omýt předtím, než se pustíte do krájení.
Tip: Podle dostupné varianty manga vybírejte výrazně zbarvené kusy - červené, žluté nebo oranžové. Měly by mít typické "ovocné" aroma. Při zmáčknutí by mělo být stále pevnější. Čím měkčí je na potvrchu, tím sladší je obvykle uvnitř. Pokud je příliš měkké, je zde velká pravděpodobnost, že již bude uvnitř zkažené. Pravdou ovšem zůstává, že ani u varianty "ready to eat" (přímo k jídlu) nepoznáme pravou úžasnou chuť manga tak, jak je tomu v zemích, kde se pěstuje. Což vlastně platí i u dalšího dováženého tropického ovoce...

 

Cibule
Možná i díky vysokému obsahu těkavých silic se cibule dokáže proti škůdcům bránit účinně sama a tak v ní zbytky pesticidů obvykle nenajdete.
Tip: Snad jen to, že pokud budete kupovat balení cibule v sáčku, dobře si je prohlédněte. Po příchodu domů je rozbalte a přendejte třeba do košíčku, kde budou lépe "dýchat" a spíše vyschnou, než zplesniví.

 

Sladká (bio) kukuřice
Na to, aby kukuřice dorostla do velikosti vhodné ke sklizni, je asi použito hodně pesticidů, nicméně ty se do jednotlivých kukuřičných zrn nepřenesou.
Tip: Sladká kukuřice se sice na pultech obchodů čas od času objeví, ale i tak ji asi častěji najdete na farmářských trzích ;-) Vyvarujte se trhání a konzumování kukuřice přímo z kukuřičných polí - ve většině případů totiž narazíte na variantu kukuřice, která se zpracovává na siláž pro dobytek nebo jiné potravinářské/technické účely (olej, škrob, atp.) - její chuť by vám mohla zkazit náladu na další zkoušku té správné varianty. 

 

Batáty
Superpotravina nabitá vitamínem A a beta-karotenem! Je jen škoda, že se zatím více v české kuchyni neuchytila... I přesto, že je plná uhlohydrátů, ty v ní obsažené patří mezi nejpomalejší, jaké najdete - i při velké jednorázové konzumaci těchto sladkých brambor bude váš inzulin pokojný jako beránek ;-)
Tip: Vybírejte si batáty pokud možno s co nejpravidelnějším tvarem - při následném loupání tuto radu určitě oceníte ;-) Bohužel jsou babáty často hodně nepravidelné, což ale na jejich kvalitě neubírá. Batáty loupejte "nadvakrát". Při odloupnutí první vrstvy se dostanete na světlou růžovo-oranžovou. U té se nezastavujte a pokračujte, dokud se neproloupáte na sytě oranžovou ;-)

 

Ananas
Tu pevnou slupku, která chrání ananas před zbytky případných pesticidů asi jíst nebudete ;–) Řádně jej okrájejte a vychutnejte si řádnou dávku bromelinu, enzymu, který štěpí bílkoviny. Pomůže vám při zažívání a zlikviduje i fibrin, protein, který vám ucpává cévy ;-)
Tip: I když to bude lákavé, nevybírejte si ananas podle vůně - ten který intenzivně voní je obvykle přezrálý a až jej rozkrojíte, můžete přijít na to, že již uvnitř kvasí... Stejně jako u jiného ovoce a zeleniny, vyhýbejte se kusům s měkkými body - pod nimi najdete obvykle jen hnilobu nebo plíseň. Prvně se vždy podívejte na spodní část ananasu - tam obvykle můžete jisté náznaky plísně přímo vidět.

 

Chřest
"Špargl" jsme si jako rodina oblíbili díky našemu 4-letému pobytu v Mnichově - bavorský chřest je svou kvalitou a chutí vyhlášený a je jen škoda, že v našich končinách se většině z nás vybaví při slově chřest jen polévka nebo ten kousek mezi steakem a sýrem (napravíme nějakými recepty ;-)...
Tip: Ať již narazíte na zelenou nebo bílou verzi, hledejte svazky s pevnými a kompaktními růžičkami na "špičatém konci" a nepříliš dřevnatými stonky. Těm se zahnědlými špičkami se vyhněte. Čtvrt kila na osobu je ideální porce, pokud se chystáte připravit z chřestu hlavní jídlo. Před přípravou jej řádně omyjte a odkrojte tvrdé konce. Ideální je, konzumovat chřest v "chřestové" sezóně - tj. na jaře. Jeho účinky ocení každé ledviny :-)

 

Papája 
Pokud na papáje nějaké pesticidy jsou, neprojdou přes její slupku. Postačí jí proto řádně omýt předtím, než se pustíte do krájení.
Tip: Ani příliš měkká, ani příliš tvrdá, tak akorát ;-) Na ty tvrdší platí to samé, co pro kiwi, broskve, hrušky, atp. - uložte je v pokojové teplotě do látkového sáčku (prodává je např. Tescoma - na cibule, česnek, atp.) tak, aby mohly dýchat a sáček odváděl případnou vlhkost. Jak změknou, přesuňte je do ledničky do přihrádky na ovoce a zeleninu.

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn