Černý česnek podruhé, tentokrát s jedním "č" navíc!

Jsou to již 3 roky, co jsem Vás čtenáře poprvé informoval o původem asijské lahůdce, která je nejenom velmi chutná, ale zároveň výrazně prospívá lidskému zdraví. Od té doby jsem posbíral odkazy na spoustu nových studií a odkládal je do virtuálního šuplíku. A protože věřím na synchronicitu (nic se neděje náhodou), měl jsem se zveřejněním nových informací počkat do doby, kdy mne oslovil pan Bula z firmy TopProduct s informací, že fermentovaný česnek je k dostání i zde v ČR a to z českého česneku! Za ty tři roky od prvního článku se i na českém trhu objevilo několik dalších projektů, ale jak jsem je postupně procházel, nabyl jsem dojmu, že se ve všech případech jedná o “přebalovače” česneku ze zahraničí - mé komentáře ke kvalitě vstupní suroviny najdete níže. 
Nevím, jestli je to náhoda, ale v mém před 3 lety zveřejněném článku jsem v komentáři uvedl, že by bylo fajn, pokud by někdo přišel s “3xČ” (český černý česnek). Ve firmě TopProduct jej nazvali Č3 (“vzorec” rozklíčujte stejně), co je ale nejpodstatnější - je z českého česneku! Více o celém projektu najdete zde

 

Pokud jste měli možnost ochutnat vedle sebe česneky “česnekových velmocí”, pak jste možná zjistili, že je cena nepřímo úměrná množství silic a tím pádem i vlastní chuti. Česnek pocházejí od největšího světového producenta (Čína) je sice levný, ale tam, kde byste potřebovali jeden stroužek českého česneku, potřebujete hned několik toho čínského - je velmi slabý. Úplně pomíjím možnost, že se do Vašeho těla s každým stroužkem česneku může dostat i dávka těžkých kovů, herbicidů a pesticidů - to je u ovoce a zeleniny čínské provenience fakt, se kterým musíte žít. Španělský česnek, který je dražší (Španělsko je v Evropě číslo jedna, co se produkce česneku týče), je na tom o poznání lépe, ale i tak se nic nevyrovná česneku pěstovanému zde v ČR. I co se týká šlechtění nových odrůd, patříme mezi lídry. A tak mne telefonát pana Buly velmi potěšil. Při prvním setkání se mi dostalo cti ochutnat jednu z prvních větších dávek fermentovaného česneku a protože mám vždy ve své kuchyni stále nějaké zásoby toho dovozového (složitě dovezeného z Koreje, popř. zakoupeného na německém Amazonu, původem z Koreje či Španělska), měl jsem možnost přímého porovnání. Česnek “Č3byl nejenom chutnější (výraznější štiplavost čerstvého česneku transformovaná do vyšší sladkosti?), ale jednotlivé stroužky podstatně větší (i přes přibližně stejný obsah sušiny zabíraly stroužky podstatně větší objem slupky - zatímco u korejského zjistíte, že vlastní stroužek zabírá necelou třetinu “obalu stroužku”, u toho českého to byly více jak 2/3! Jako nejdůležitější ale pokládám nezpochybnitelný fakt, že veškeré nutriční hodnoty čerstvého českého česneku se přenesou do jeho fermentované varianty! Ve spolupráci s TopProduct chceme nechat Č3 otestovat na obsah aktivných fytoživin společně s fermentovaným česnekem z dovozu (výsledky rád zveřejním i zde). 

Tolik na úvod, pokračuji “opáčkem” z 2015 článku a pak již k novým studiím, resp. praktickým aplikacím využití fermentovaného česneku, které jsem v prvním článku nezveřejnil. 

Malé “opáčko” - pravidelná konzumace černého česneku (pokud neuvedu jinak, jedná se o konzumaci 1 stroužku denně, ideálně na lačno) pomůže především v:

  • prevence a léčba aterosklerózy (plateletární zanášení stěn cév), snížení LDL cholesterolu a triglyceridů, zvýšení HDL cholesterolu 
  • regulace oxidačního stresu - silný anti-oxidant likvidující volné radikály (ROS) vznikající mj. fyzickým i psychickým stresem
  • prevence i (podpůrná) léčba rakoviny - především rakoviny prostaty, ale i rakoviny tlustého střeva

Nové studie ukazují další využití účinných látek černého česneku při:

  • potlačení markerů zánětlivých procesů - extrakt černého česneku (1200mg) ve spojení s koenzymem Q10 (120mg) dokázal statisticky významně potlačit nejenom hladiny C-reaktivního proteinu (CRP), ale i zlepšit výsledky CAC (coronary arteries calcium) scanningu
  • zvýšení elasticity cév a funkce endotelu (výstelky krevních a lymfatických cév) - testováno na těch, kteří mají tzv. pracovního stresu více, než by bylo zdrávo - profesionálních hasičích…
  • léčba vysokého krevního tlaku - mimo výše zmíněné účinky na lipidový profil má extrakt z černého česneku obdivuhodné výsledky i při léčbě hypertenze - pravidelnou konzumací dochází k úpravě systolického i diastolického krevního tlaku o 5.0±2.1 mmHg, což je speciálně u osob s nekontrolovanou hypertenzí výrazná úleva pro srdeční systém

Pro dnešek vše ;-) Jak jsem již uvedl, studií se objevilo tolik, že by to na jeden článek nestačilo a tak si část nechám opět v “šuplíku”. Možná do doby, než firma TopProduct ve spolupráci se mnou uvede i Č3 v bio variantě! Na vývoji usilovně pracujeme (první dávka bio česneku již “zraje”). Již teď si můžete Č3 koupit prostřednictvím stránek http://www.cesky-cerny-cesnek.cz/e-shop/ (webshop bude otevřený v následujících dnech - mezitím můžete objednat telefonicky či emailem).

   
Při sepsání tohoto článku jsem mj. čerpal z:

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn