Celý archiv

Publikováno: St, 04/14/2021 - 18:09

Dnešní díl o prevenci a léčbě cukrovky II. typu by popravdě mohl být sám o sobě celou sérií článků. Přibližně 15-16% si tuto diagnózu vyslechlo a dalších 3-4% ještě ne, přestože touto nemocí již trpí - cukrovka totiž s výjimkou pokročilejších stádií “nebolí”… Náklady na léčbu pacientů s diabetem se odhadují na 20 miliard Kč, což dělá 10% ročních zdravotních výdajů (údaj k 2016). Odhadem tedy každý pátý spoluobčan je tak jen díky cukrovce zařazen do rizikové skupiny pacientů s Covid-19.

Publikováno: Po, 03/22/2021 - 07:44

Bývaly doby, kdy jsme jako Češi v rámci EU oběma diskutovaným žebříčkům vévodili. Dnes se stále pohybujeme v TOP5. Tušíte, které parametry mám na mysli? Růst HDP a životní úrovně? Průměrný věk dožití a počet úmrtí “s Covidem” na 100.000 obyvatel? Nee. Jedná se o podíl osob s nadváhou/obezitou v rámci populace. Nadváha či obezita byla již na jaře 2020 jmenována jako jedna z prvních komorbidit předurčující k těžším a skutečně vážným průběhům onemocnění SARS-CoV2. Překvapí Vás tedy, že jsme na tom jako národ tak špatně?

Publikováno: Po, 03/15/2021 - 10:09

V tomto díle bych se rád věnoval mé nejoblíbenější činnosti - propagaci zvýšení imunity formou změny životního stylu. Životní styl je velmi souhrnný pojem a v tomto případě si do něj dovolím zařadit i dietetické změny (změny v jídelníčku). Všechny níže uvedené informace považuji za prevenci, nikoliv za léčbu Covid-19. Pokud ale většinu níže uvedených informací dlouhodobě praktikujete, je velká pravděpodobnost, že netrpíte jednou ze známých komorbidit a tím pádem Vám ani při nákaze nehrozí těžší průběh, který by Vás upoutal na nemocniční lůžko.

 

Publikováno: Po, 03/01/2021 - 08:43

V druhém dílu této série se chci věnovat další prokazatelně účinné (účinný pro mne znamená odzkoušený a zveřejněný ve formě recenzovaných studií) prevenci a případným léčbám formou potravinových doplňků. Podotýkám, že sám nejsem příznivcem polykání pilulek a nesouhlasím s názorem, že v dnešních potravinách není dostatek živin a (výrazná) suplementace potravinovými doplňky je nezbytně nutná.

Publikováno: Čt, 02/25/2021 - 16:35

Bez ohledu na názory čtenářů na SARS-Cov2, resp. Covid-19 onemocnění, které způsobuje  - jsme vystaveni psychologickému nátlaku vedoucímu k plošnému očkování proti Covid-19 a mass-media i Vláda ČR nás připravují na zatím poměrně vágně definovanou formu Covid-19 "pasu". A i když nás ostrované (Velká Británie a Severní Irsko) před více jak rokem opustili, mám za to, že v minulém týdnu zveřejněná analýza britské Royal Society stojí za překlad.

Publikováno: Ne, 02/21/2021 - 13:00

Úvod + suplementace I.

Slyšeli jste někdy o “paradoxu pouliční lampy”? 

Mladý muž kolem půlnoci leze po čtyřech kolem dokola lampy na ulici. Kolem jde postarší paní s psíkem, zastaví se, chvíli ho pozoruje a pak se zeptá, co muž hledá. “Klíče od auta.”, odpoví. Paní se k němu přidá a hledá s ním. Po 10 minutách marného hledání se zeptá “A jste si jistý, že jste je ztratil tady?”. Muž jí odpoví: “Ne, ztratil jsem je támhle na louce, ale tam není vůbec nic vidět.” 

Publikováno: Pá, 02/19/2021 - 08:42

Antioxidanty. Téma, které je od počátku Covid-19 pandemie aktuální více, než kdy jindy. Mluví se o vakcíně, mluví se o “RRR”, přitom všechna opatření stojící za tímto akronymem prokazatelně snižují to, co potřebujeme nejvíce - posilnění imunity! Víme, že volných radikálů poškozujících naše zdraví na buněčné úrovni se nezbavíme. Jsou mimo jiné i vedlejším produktem fyziologických procesů (např. Krebsův cyklus). Zároveň se ukazuje, že výrazný nadbytek antioxidantů nad volnými radikály (ROS/RNS, atp.) rovněž nezaručuje dokonalé zdraví.

Publikováno: Út, 04/07/2020 - 11:47

Včerejším článkem o účincích česneku v boji proti nachlazení jsem se vás snažil nalákat na více informací o “černém” česneku. Pod tímto označením jej najdete ke koupi i na českém internetu. V zahraničí se spíše používá označení “aged” (tzn. zrající nebo vyzrálý, popř. letitý). Myslím, že toto označení je trefnější - hlavně s přihlédnutím k tomu, že tak, jak jej kupujeme my, není černá barva patrná (celé hlavičky)…

Publikováno: Po, 04/29/2019 - 14:30

V minulém dílu jsem se věnoval především zdravotním účinkům pití kávy a představil mou oblíbenou pojízdnou kavárnu. V tom dnešním se dozvíte více o různých druzích kávy, na co si dát při koupi pozor a jakou kávu sám osobně preferuji. Protože jsem se zase “rozepsal”, na třetí pokračování si nechám způsoby přípravy kávy a přidám pár dalších tipů, jak maximalizovat zdravotní účinky konzumace kávy.

Publikováno: So, 02/09/2019 - 08:44
Publikováno: Čt, 12/20/2018 - 11:45

O zdravotních účincích konzumace datlí se příliš nemluví a většina laické veřejnosti je překvapená, pokud na jednom z prvních míst zmíním prevenci a podpůrnou léčbu diabetes 2. typu. Nevěříte? Vždyť jsou datle “plné cukrů”, tak jak by mohly být vhodné pro cukrovkáře?!?! Podobně jako u ostatních surovin hledejte vyřešení této “záhady” především ve faktu, že všechny studie (i využití v praxi) se týkají celých datlí, popř. datlové pasty, nikoliv samostatných složek, tzn. inkriminovaných cukrů. V případě datlí se jedná o mix fruktózy, glukózy a u některých odrůd i sacharózy.

Publikováno: Út, 11/06/2018 - 07:33
Publikováno: Po, 10/15/2018 - 14:18

Dnešním článkem začínáme sérii/průvodce po této velmi zajímavé kategorii bylinek, kterou připravil spolupracovník VyváženéZdraví.cz, David Čoudek. Až se mimo psaní dostane k tomu, že mi zašle své krátké bio společně s fotkou, přehodím i autora dole pod článkem, ať se můžete podívat na to, co vše má za sebou ;-) Mé vlastní komentáře najdete dole "pod čarou". Váš Martin

Publikováno: Po, 09/10/2018 - 15:10

Hořčík. Kdo by ho v dnešní době měl dostatek. Uvádí se, že více jak 80% populace chybí. A tak není divu, že se této příležitosti chytla “big pharma”, ale i výrobci potravinových doplňků. A někteří z nich dokonce investovali velké peníze do televizní reklamy, aby prodej toho JEJICH hořčíku. A protože “není hořčík jako hořčík”, podívejme se na zoubek jedné konkrétní značce, která se v poslední době na televizních obrazovkách objevovala nejčastěji. 

Stránky