-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Podle našeho mínění by ovoce a zelenina měly tvořit základ jídelníčku. Pravda je, že zelenina by měla převažovat nad ovocem. Jak se ukazuje v nově zveřejněné 7-leté studii prováděné v Číně, pravidelná konzumace určitých druhů ovoce může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o 25 až 40%!!! A nebyli bychom to my, abychom nepřišli s okamžitou aplikací do praxe ;-) Níže jsme pro vás vybrali sedm druhů ovoce, které mají společný vysoký obsah vlákniny, antioxidantů a draslíku - živin jasně dominujících ve výše uvedené studii jako stěžejních pro zdraví srdce ;-)
hrušky
Kolik? Jedna denně.
Proč? Jedna hruška vám dodá pouhých 80 až 100 kalorií, ale zároveň až 6 gramů vlákniny! Je tak ideální svačinkou mezi jídly. Hrušky jsou rovněž skvělým zdrojem antioxidantů, fytosterolů a vitamínu C - všechny tyto složky posílí váš imunitní systém.
Jak? Zkuste třeba "hruškovo-mozzarellový salát" (promíchat na plátky nakrájenou mozzarellu s naplátkovanou hruškou) nebo hrušku nakrájenou na kostičky přidat do jakéhokoliv zeleninového salátu - sami budete překvapeni výsledkem ;-)
jahody
Kolik? 1 šálek denně
Proč? Jahody jsou nízkokalorické a mají poměrně malý obsah cukru. Na rozdíl od vitamínu C, kterého vám dodají přibližně 120mg při konzumaci 1 šálku. A to je přes 200% doporučené denní dávky! "Céčko" potřebujete pro krásnou pleť, zdravé oči, ocení ho vaše srdce a i váš imunitní systém.
Jak? Samostatně, rozmixované do kvalitního bílého jogurtu/kefíru nebo třeba namáčené do našlehané smetany ;-)
borůvky
Kolik? 1 šálek denně
Proč? 4 gramy vlákniny, 80 kalorií na šálek a spooooousta flavonoidů (antioxidantů) prospěšných při boji s degenerativními chorobami, rakovinou a onemocněními srdce. Je nutné zmiňovat další důvody? ;-)
Jak? Rozmixované do jogurtu, zmražené a rozmixované do ranního smoothie nebo "jen tak" ;-)
jablka
Kolik? 1 středně velké, ideálně kyselejší odrůda
Proč? Podobně jako borůvky jsou i jablka výborným zdrojem vlákniny (rozpustný pektin), antioxidantů quercetinu a katechinu, které ve vašem těle vychytají volné radikály a pomohou tak v prevenci rakoviny, cukrovky a srdečních onemocnění.
Jak? Opět "jen tak" nebo jej třeba rozmixujte společně s trochou skořice, přidejte namočené rozinky (= žádný další cukr, prosím ;-) a smíchejte napůl s kvalitním jogurtem.
avokáda
Kolik? 1/2 až celé
Proč? Ne nadarmo patří mezi superpotraviny. Snížení cholesterolu, prevence kardiovaskulárních onemocnění díky vysokému obsahu mononenasycených tuků, umocněná přítomnou vlákninou, vitamínem K a draslíkem - to vše vám při pravidelné konzumaci avokád pomůže pročistit cévy a ochránit vaše srdce.
Jak? Jakkoliv ;-) Já osobně ho mám rád "jen tak", rozpůlené a lžičkou přímo pojídané. Ale použít se dá rozmačkané prakticky do jakéhokoliv pokrmu - dodá mu na jedinečné krémovosti. Neznám jediný zeleninový salát, kde by se avokádo nedalo využít. Veronika zase preferuje rozmačkané avokádo s tuňákem - s houskou nebo jen tak. A co třeba nějaká zdravá varianta guacamole?
kiwi
Kolik? 1 kus
Proč? Podobně jako ostatní výše uvedení kandidáti má kiwi vysoký obsah vitamínu C, draslíku a poslední studie navíc ukazují na jeho prospěšný vliv na náš spánek (= Kdy? Před spaním ;-)
Jak? Do jakéhokoliv ovocného salátu, jako variace do zeleninových salátů nebo jako jedna ze základních surovin do ranního smoothie ;-)
banány
Kolik? 1 menší banán, pro děti a sportovce větší ;-) I když je banán poměrně dost kalorický - dodá okamžitě energii. Pro děti je to zcela jistě lepší varianta než koláč nebo kobliha. Pro sportující jedince je banánem rychle dodaná energie před, během nebo po výkonu také nedocenitelná.
Proč? Vysoký obsah draslíku stojí za tím, že se banány objevily po boku ostatního ovoce na tomto seznamu ;-)
Jak? "Jen tak", jako ovocná složka do vašeho ranního smoothie (my osobně máme v mrazničce vždy několik oloupaných a na menší kousky nakrájený banánů, okamžitě použitelných pro smoothie či zdravou formu zmrzliny) nebo součást ovocných salátů.
A jakého favorita máte vy? Podělte se o něj s námi a dalšími čtenáři v komentáři ke článku a přidejte i nějaký ten "receptík" ;-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.