12 způsobů, jak získat maximum živin ze stravy, 3/3

Další díly

8. KISS

Znáte tento akronym? Z anglického “Keep It Simple, Stupid” se to jen těžko překládá, ale v principu to znamená, abyste zbytečně věci nekomplikovali. Jak poznamenal Brian St. Pierre, “60% něčeho je stále lepší, než 0% ničeho”. Přeneseno do reality - dát si v restauraci brokolici připravenou tak, že v ní nezůstal žádný vitamín C, je stále lepší, než si nedat žádnou (nebo si místo ní dát smažený sýr a hranolky…). Stále díky její konzumaci získáte všechny sulforafany, DIM, atp. Buďte realističtí! Pokud jste se doposud stravovali způsobem, který vás dovedl až sem, na naše stránky (za předpokladu, že nebyla oním důvodem pouhá zvědavost, ale reálné zdravotní problémy), pak bude jednodušší dát si za cíl sníst “5 porcí zeleniny denně”, než sníst "5 porcí syrové zeleniny denně”. To platí především pro zeleninu, kterou si většina populace nedokáže jako syrovou zeleninu ke konzumaci ani představit. Typickým příkladem může být špenát. Je lepší dát si 2-3 porce tepelně upraveného špenátu (zvláště pokud ho připravíte s česnekem tak, jak by se připravovat měl), než si dát předsevzetí, že stejné množství sníte syrové ve smoothie. Jasně, čerstvý špenát obsahuje oproti vařenému větší množství non-heme železa, ale ten vařený zase obsahuje méně složek, které absorbci železa blokují.

 

9. Nezavrhujte mražené!

Článků na podporu konzumace mraženého ovoce a zeleniny najdete na našich stránkách více. Stále pokládáme proces mražení za nejšetrnější k obsahu vitamínů a minerálů a nepředpokládáme, že se na tom v dohledné době něco změní. Více např. v Co je zdravější? Mražené nebo čerstvé, popř. v Čerstvé vs. mražené - které je zdravější?. Sami dáváme mimo hlavní sezonu přednost právě české mražené zelenině před tou importovanou. Ta byla totiž sklízena v době, kdy neosahovala maximální množství živin a udržována ve stavu, který jí stále činí prodatelnou - ať si pod tím představíte cokoliv. A jak to zjistit? Jednoduše! Podle zákona musí prodejce původ uvádět buď na obalu nebo v případě zboží na váhu na ceduli s cenou. Níže se navíc můžete kliknutím na obrázek z Vitalia.cz podívat, kdy je typická sezóna pro konkrétní ovoce či zeleninu pro naše končiny.

 

 

10. Nebojte se živočišných zdrojů

Spousta živin, minerálů i vitamínů, je tělu lépe dostupná ze živočišných zdrojů a některé jsou takřka exkluzivně dostupné právě z nich. Do té první kategorie patří například železo. Měli  jste někdy v rukou nějaký krevní rozbor? Všimli jste si hodnot železa? Pak vězte, že ta hodnota se vztahovala právě na heme-železo ze živočišných zdrojů. Ne, že by non-heme železo nebylo vůbec vstřebatelné, ale v krvi se měřit nedá a je prokazatelně hůře vstřebatelné. Železo ze živočišných zdrojů je totiž “uzamknuto” v molekulách hemoglobinu, který jej brání před rozkladem v gastrointestinálním traktu. Železo z rostlinných zdrojů (ve formě solí a dalších sloučenin) tuto ochranu nemá a enzymy, popř. žaludeční šťávy velkou část přemění na složky, které následně vyloučíte. Podobně je tomu například u vápníku či vitamínu A. Často na mých přednáškách uvádím jednoduchý příklad. Jedna porce čerstvého špenátu (velikost zavřené pěsti) obsahuje stejné množství vápníku jako 200 ml sklenice plnotučného mléka. Pokud ale budete chtít VSTŘEBAT stejné množství vápníku, jako je v oné sklenici mléka (ideálně čerstvého…), bude zapotřebí šestnáct porcí špenátu… Nejsme zastánci výrazné konzumace masa a již vůbec ne masných produktů - dáváme přednost kvalitě před kvantitou. A to samé doporučujeme i vám - kvalitní kus hovězího nebo krůtího masa jednou či dvakrát týdně bohatě postačí!

 

Jsi tím, co jíš. Jsi tím, co sníš a následně absorbuješ.

 

11. Naslouchejte svému tělu

Znáte rčení “Jsi tím, co jíš”? Hippokrates by se asi divil, kam se lidstvo za těch 2.400 let dostalo. Dnes totiž platí spíše “Jsi tím, co sníš a následně absorbuješ”. Problém tkví především v narušení zažívacího systému a jeho schopnosti extrakce živin a následném vstřebání. Začíná to v okamžiku, kdy se narodíte. Existuje spousta studií potvrzujících fakt, že novorozenci narození císařským řezem mají úplně jiné složení střevní mikroflóry, než ti narození přirozenou cestou, porodním kanálem. I když se tento “handicap” nikdy nevyrovná, dá se vhodnou stravou v dětství mikrobiom upravit tak, že to zdravý jedinec, který přišel na svět císařským řezem, nepozná. Nebo spíše “by nepoznal”. Nesměl by totiž existovat nešvar předepisovat antibiotika prakticky na cokoliv. Začne to obvykle záněty ušních cest a pokračuje jakoukoliv horečkou, bez ohledu na původce stavu, vir, baktérii (na které jako jediného činitele antibiotika zabírají a jsou určeny), chemickou látku, atp. Antibiotika dokáží zlikvidovat většinu střevní mikroflóry na roky dopředu! A tak se nelze divit, že vstřebatelnost živin je díky těmto zásahům výrazně oslabena!

Přidejte k tomu všechny možné i nemožné alergie/intolerance a máte dokonalý obraz. I když se u našich klientů ukazuje, že po vyčištění jídelníčku jediným skutečným problémem zůstává nadkonzumace lepku (v omezeném množství si s ním zdravá střeva dokáží poradit), jedinci konzumující klasickou “západní” kuchyni plnou vysoce zpracovaných potravin mají alergickou reakci na luštěniny, mléčné produkty nebo třeba na zárodečné poutko ve vejcích… Takováto reakce se může omezit pouze na zvýšené nadýmání, průjem, slabou vyrážku, ale může být i život ohrožující. V takovém případě doporučujeme klientům eliminační dietu, kdy vynecháte všechny potenciální alergeny a po 14 dnech je postupně, jeden po druhém, do stravy zařazujete zpět a skutečně “nasloucháte svému tělu”. Chce-li někdo tento proces zkrátit, jsou k dispozici testovací sady, které případnou alergickou reakci na konkrétní typ potravin do hodiny odhalí. Pak obvykle volíme cestu dočasného vyřazení této potraviny/potravinové skupiny a její postupné vracení do jídelníčku až po jeho důkladném “vyčištění”.

 

12. Využijte našich služeb

Předchozích 11 částí mělo za cíl seznámit vás s několika možnými úskalími a nastínit, co vás může čekat na vaší cestě za vyváženým zdravím. Tento poslední bod - nabídka naší pomoci - neslouží jako možná zkratka. Nic takového jako zázračná pilulka nebo “týdenní dieta” neexistuje. Smiřte se s faktem, že o vaše zdraví se budete muset postarat sami. Nikdo jiný (včetně institucí typu Ministerstvo zdravotnictví) to za vás neudělá. Nabízíme vám pouze pomoc, jak se k vyváženému zdraví dopracovat. Stále jsem přesvědčen, že ideální formou je námi nabízený 3-měsíční koučink, i když nám přibývá klientů, kteří si naše služby prodlužují. Pokud nás oslovíte ve stavu, kdy vám váha ukazuje 130 kg a chcete po nás dostat se za 3 měsíce na vysněných 75 kg, nemohu vám slíbit i za předpokladu maximální součinnosti větší váhový úbytek než +/- 2 kg týdně - nejsme příznivci drastických diet, které se na vašem zdraví projeví negativně někde jinde a často později. Udělejte si jednoduchý propočet a za uvedené 3 měsíce se při takové váze s námi dostanete na číslo maximálně kolem 100 kg. Za tu dobu od nás získáte dostatek vědomostí, abyste se do dalších pár měsíců sami dostali do plavek o několik čísel menších. Nemáte-li ve svém okolí dostatečnou podporu a silné odhodlání, pak se nelze oněm klientům divit…

 

Malé shrnutí na závěr (v sestupném pořadí podle důležitosti):

  1. Jezte dostatečné množství zeleniny a ovoce! Především zeleniny a nemám teď na mysli hranolky s kečupem. 4-5 porcí barevné variace zeleniny a k tomu 1-2 porce ovoce denně a jste z 99% v cíli!
  2. Jezte jak syrové, tak i tepelně upravené pokrmy - neomezujte se na extrémy.
  3. Povyšte 1. a 2. na druhou - jezte více lokálních potravin, pokud možno co nejdříve po sklizni (nebo zmražených hned po sklizni), zeleninu upravujte při šetrných teplotách, skladujte potraviny v optimálních podmínkách a párujte je pro maximální vstřebatelnost
  4. Inspirujte se “dietou” našich předků - nemusíte nutně následovat nějaký konkrétní výživový směr (paleo nebo středozemní dietu, abych uvedl alespoň nějaký příklad) - vyberte si z nabízených možností ty, které vám vyhovují - např. vyšší využití olivového oleje, konzumaci kvalitního masa jednou týdně, zařazení kurkumy do vašeho arzenálu koření,…
  5. Nechejte se otestovat na případné alergie či intolerance - nebo pokud vám to čas dovolí a máte dostatek trpělivosti, zaveďte emilinační dietu
Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn