-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Jak jste na tom s konzumací ryb a mořských plodů bohatých na Omega-3 mastné kyseliny? A berete v potaz možný obsah těžkých kovů (především rtuti), který se v některých druzích ryb vyskytuje v množství, které výrazně překračuje limity doporučené pro zachování zdraví? Pokud ne, pak čtěte dále.
EWG.org (Environmental Working Group), která mimo jiné stojí za pravidelným zveřejňováním námi již uveřejněných "tuctu špinavců" a "čistých patnácti", přišla se zajímavou online kalkulačkou. Ta vám po zadání dat (věk, pohlaví a zda trpíte či netrpíte nějakou srdeční chorobou) doporučí v jakém množství a především jaký typ ryb a mořských plodů konzumovat. Výpočet by měl být zaměřen na potřeby vašeho těla, co se příjmu Omega-3 mastných kyselin týče, a zároveň bere v úvahu možné poškození zdraví nadměrnou konzumací ryb s vysokým obsahem rtuti.
Kalkulačka je volně dostupná na stránkách EWG zde a vřele vám ji doporučuji vyzkoušet. Pokud nevládnete angličtinou, zde je malý návod:
1. zadejte svou váhu v librách (váha v kg x 2,2)
2. vyberte věkovou kategorii z rozbalovacího menu
3. vyberte pohlaví (male = muž, female = žena) X při výběru "žena" odpovídáte ještě na dotaz, zda jste těhotná, kojící, či zvažuje děti (yes = ano, no = ne)
4. vyberte, zda trpíte či netrpíte nějakou srdeční chorobou (yes = ano, no = ne)
5. stiskněte "show results"
Následné barevné tabulky vám ukáží 5 kategorií ryb a mořských plodů podle obsah Omega-3 mastných kyselin a obsahu rtuti (informace ve sloupcích - druh ryby, týdenní množství rtuti, které do sebe konzumací dostanete jako procento maximálního doporučeného množství, nejlepší volba zdroje). Pro ukázku uvádím výsledky, které kalkulačka ukázala po zadání mých dat, včetně překladu:
tmavě zelená (nejlepší výběr) - zdroje s velmi vysokým obsahem Omega-3 mastných kyselin, obvykle nízkým obsahem rtuti a druh ryby označený jako udržitelná populace - doporučuje se zařadit až tři 100g porce týdně, pokud nekonzumujete ryby nebo mořské plody z jiné kategorie
losos (divoký aljašský), sardinky (pacifik), mušle (chov), duhový pstruh (chov), makrela (ne chytaná do vlečných sítí)
tmavě zelená - zdroje s vysokým obsahem Omega-3 mastných kyselin a obvykle nízkým obsahem rtuti - doporučuje se zařadit až tři 100g porce týdně, pokud nekonzumujete ryby nebo mořské plody z jiné kategorie
treska/krabí tyčinky
žluto-zelená - zdroje s nízkým obsahem Omega-3 mastných kyselin a rovněž obvykle nízkým obsahem rtuti - doporučuje se zařadit dvě 100g porce týdně, pokud nekonzumujete ryby nebo mořské plody z jiné kategorie
krevety, tilápie (Ekvádor, USA, Kanada), sumec (chov), hřebenatky, pangasius, škeble
žlutá - speciální kategorie pro děti a těhotné ženy - pro tyto kategorie se doporučuje zařadit maximálně jednu 100g porci týdně, pokud nekonzumujete ryby nebo mořské plody z jiné kategorie
tuňák (konzerva), platýz
červená - zdroje s vysokým obsahem rtuti - doporučuje se zařadit méně, než jednu 100g porci týdně, pokud nekonzumujete ryby nebo mořské plody z jiné kategorie
červenice, žralok, mečoun
Jen pro doplnění - standardně se vám objeví jen ryby, které jsou preferované na americkém jídelníčku. Teprve po přepnutí na "show all fish" (ukázat všechny ryby) se objeví stálice na českých stolech, kapr. Ve "žluté" kategorii (omezená konzumace u těhotných žen a dětí), ale se zelenou rybičkou (= pro ostatní možná konzumace až dvou 100g porcí týdně). Tyto údaje (u ryb uvedených v přehledu, kde se ale nabízí možnost zakoupit je z místní produkce) ale nekorespondují s daty, které jsem si byl schopen dohledat na internetu (oficiální studie, popř. diplomové práce) - z nich vyplývá, že obsah rtuti u zde chovaných druhů ryb nepřekračuje stanovenou normu (koncetrace THg = 1000 μg/kg v rybí svalovině).
Zdroj: diplomová práce Stanovení rtuti v rybách a rybích produktech, Bc. Kateřina Kroupová, VUT Brno, 2011
Dejte si pozor především na ryby s vysokým obsahem rtuti, jako je především žralok, mečoun a tuňák (možná s malou vyjímkou tuňáka v sashimi kvalitě...) a pokud to půjde, podpořte české rybářství koupí ryb z českého chovu! A to nejenom na Vánoce ;-) Kdo nemá ke konzumaci ryb žádný vztah, ať alespoň zařadí do svého jídelníčku kvůli vysokému obsahu Omega-3 mastných kyselin rybí a lněný olej.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.