Teplý salát ze spařených kopřiv

Od příštího týdne hlásí rosničky konečné oteplení a jaro - hurááááá ;-) Mimo jiné dobrůtky z přírody si tak budete moci připravit mňamku z něčeho všudypřítomného - kopřiv. Zkuste je natrhat co nejmladší a v místech, která nejsou znečištěná (= podél silnic, poblíž kravínů nebo prasečáků, v okolí skládek...). Kopřiva je mimo jiné výtečným zdrojem vápníku, vitamínu A, hořčíku a vlákniny! A když si dáte tu práci, připravíte z ní něco velmi podobného špenátu ;-) 

Počet porcí: 
1
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
250
gram
kopřivy
2
kus
česnek
1
polévková lžíce
extra panenský olivový olej
0.5
kávová lžička
paprikové floky
sůl
Postup přípravy: 

Kopřivy oloupejte na jednotlivé lístky, stonky vyhoďte. Kopřivové lístky spařte vařící vodou (1-2 minuty) a následně zceďte nebo odstřeďte v salátové odstředivce. Na pánvi se lžící olivového oleje osmahněte 2 propasírované stroužky česneku, přidejte paprikové floky a na závěr vmíchejte spařené kopřivy a na pánvi je prohřejte. Úplně na závěr dochuťte špetkou soli. Podávejte samostatně nebo jako náhražku špenátu.

Dobrou chuť ;-)

Doba na přípravu: 
5
Doba vaření: 
5
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
vlastní ;-)
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn